Search
Close this search box.
cool novi logo header
online marketing i oglašavanje

Marketing za milijun kuna

Odgovorite na ovih nekoliko pitanja, sigurna sam da ćete pametno potrošiti svoj budžet i izabrati pravi medij!

MARTINA MOLINARI POST KOLUMNAImam sretnu vijest za vas. Vaš inače štedljivi klijent, odnosno šef koji pazi na svaki novčić kao kobac na vrapca, konačno vam je odobrio pošteni marketinški budžet. Na raspolaganju vam je milijun kuna. Recite mi, što biste napravili s tim novcem? Razumijem ako vam je potrebno malo vremena da posložite kockice čak i ako govorimo o hipotetskoj situaciji, no idemo se kladiti da će vaš odgovor biti pomalo predvidljiv.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina radi s malim budžetima koji su prečesto opravdanje za osrednje rezultate. Kada se u rukama marketingaša ili marketinške agencije konačno nađe veliki budžet, više se opterećuju time koliko će se snažno i daleko čuti za brand, a manje s dugoročnim efektima kampanje.

I tako, salva odobravanja ili zgražanje javnosti poslije prvih emitiranja prođu, no tko zna koliko je, zapravo, ‘duša’ vidjelo televizijsku reklamu i kako je ona utjecala na prihode. Nije baš da nema veze ako su potencijalni kupci umjesto na prodajno mjesto ili web stranicu otišli do toaleta ili hladnjaka. I ne priznajem kao argument onu čestu – svi ‘pravi brandovi’ oglašavaju na televiziji, pa pogledaj samo statistike.

Vrijeme kada je često oglašavani brand sam po sebi mogao privući klijente polako završava. Neću reći da je vrijeme televizije prošlo, ali s trona ju skida internet. Postići ‘big bang’ svojom kampanjom je u redu, ali da li svim onim što živite, radite i oglašavate oduševljavate klijente u tolikoj mjeri da se ponovo vraćaju i preporučuju vas?

ČITAJ VIŠE: SAM SVOJ… PR, bloger, internet marketing stručnjak… Moguće je uz ovih nekoliko savjeta

 

Budite uvjereni da vas klijenti komentiraju (i to ne nužno u pozitivnom svjetlu). Čak i dok gledaju vašu televizijsku reklamu virkaju preko ruba svog laptopa, prčkaju po svom mobitelu ili tabletu.  Već ih je sada 64% online. Zapela vam je za oko brojka? Da, po svoj prilici internet ima bolji doseg od bilo koje nacionalne TV kuće.

Nije nebitno niti tijekom kojeg vremena namjeravate potrošiti predviđeni budžet. Razmišljate biste li tu svoticu sa šest nula potrošili na kampanju koja će trajati par tjedana, pa nek’ konkurencija (i poneki kolega) umru od zavisti? Možda biste ga razvukli na malo duži period? Što god odabrali, uvjerena sam da vam se po glavi još uvijek mota televizija.

No, prije nego što počnete slagati media plan i ponovo ostavite samo mrvice za internet, kako vam zvuči ideja da pola iznosa odmah uložite u poboljšanje svog proizvoda ili usluge? Važno je da vaši klijenti ostvare što bolje iskustvo u svakom doticaju s brandom. To će iskustvo generirati preporuke, a one stvoriti dobru reputaciju. A takvu reputaciju ne možete platiti.

Stoga, prije no što se sljedeći puta bacite u osmišljavanje kampanje, bez obzira s koliko novca raspolagali, obećajte mi da ćete si postaviti četiri pitanja:

• Tko je moja ciljana publika?

• Kakav problem imaju?

• Na koji način moj proizvod ili usluga mogu riješiti taj problem?

• Po čemu sam bolji/a od ikog drugog na svijetu?

Kad si odgovorite na ta pitanja, sigurna sam da ćete pametno potrošiti svoj budžet i izabrati pravi medij.

Marketing je maraton, a ne sprint, i očekivati da će jedna kampanja i (trenutno) najpopularniji medij riješiti ‘stvar’ nije realno. Prilagodite tempo, pazite kako raspoređujete snagu, taktizirajte i nikada ne mičite pogled s klijenta. Neovisno imate li milijun, sto tisuća ili samo tisuću kuna, ovaj princip uvijek vrijedi. Slažete se?

Sve Cool klolumne na jednom mjestu

Vezane teme:

Content marketing: Marketinške agencije kod izdavača u potrazi za znanjem

5 stvari koje će vas o digitalnom marketingu podučiti Nives Celzijus

Martina Molinari

Martina Lovrić je marketingašica i PR s iskustvom u sektoru internet usluga, maloprodaji, izdavaštvu te industriju mode i ljepote. Trenutno se nalazi u Londonu i razvija nove poslove. Bivša je voditeljica promocije i eksternih komunikacija portala MojPosao i predavačica na programu Specijalist za internet marketing u Algebri. Na blogu Marketing Bites piše o digitalnom marketingu i odnosima s javnošću.