Mislite da znate koji je najskuplji grad na svijetu?

Najskuplji gradovi na svijetu

Koliko stoji pivo u Oslu, a koliko kino ulaznica u Caracasu? Objavljujemo kompletnu i detaljnu listu 50 najskupljih gradova na svijetu (da znate kada tražite dnevnice)

ECA International, kompanija koja se bavi tehnološkim, znanstvenim i informacijskim managementom zaposlenika u cijelom svijetu, u svojem je novom istraživanju proglasila Caracas najskupljim gradom na svijetu. Velika stopa inflacije i drastično smanjenje uvozne hrane dovelo je glavni grad Venezuele do  prvog mjesta na popisu najskupljih gradova za život iz perspektive iseljenika ili osobe koja je upućena na rad u inozemstvo.

Slijede ga Luanda, glavni grad Angole i norveška prijestolnica Oslo, najskuplji europski grad. Evo kako se istraživalo da bi se stiglo do zaključka o najskupljem gradu na svijetu:

U istraživanju, gradovi diljem svijeta uspoređivani su po potrošačkoj košarici koja uključuje namirnice, odjeću, troškove goriva i mobitela, te obroke u restoranu. Polugodišnji izvještaj ECA International nije uključio osnovne troškove života poput stanarine, režija, troškove vezane za automobil i školovanje.

Pomalo iznenađujuće, na ovom popisu [button link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Najskuplji-gradovi-za-zivot.pdf#” size=”small” target=”self”][/button], među trideset najskupljih gradova nema nijednog američkog grada. Manhattan se nalazi na 33. mjestu, a Honolulu i New York su na zadnja dva mjesta u top 50.

Ono što ne iznenađuje mnoge su čak četiri švicarska grada koja su se našla u top 10 najskupljih gradova za strance.  Malo više o situaciji u Švicarskoj rekao nam je Mario, mladi logističar iz Hrvatske koji u Zurichu živi već 2 godine.

Švicarska ima izuzetno velik dohodak po glavi stanovnika što uvelike mijenja sliku o veoma skupoj zemlji. Sve je skuplje, ali i standard je veći, pa tako i kupovna moć i Švicarci su toga svjesni. Iako je Zurich jedan od najskupljih gradova svijeta, on je na raznim popisima i jedan od najpoželjnijih gradova za život, pojašnjava nam Mario.

Prema izvještaju ECA International u Caracasu je za kino ulaznicu potrebno izdvojiti oko 60 kuna, a u Oslu oko 110 kuna. Brzi ručak u restoranu (s desertom i kavom) će u oba grada biti između 250 i 280  kuna. Kava u kafiću u dva najskuplja grada na svijetu iznosit će oko 30 kuna, pivo ćete u baru u Caracasu platiti oko 70 kuna, a u Oslu čak 90 kuna.

Caracas - iz perspektive ove žene teško je vejrovati da je riječ o najskupljem gradu na svijetu  Foto: Wiki
Caracas – iz perspektive ove žene teško je vjerovati da je riječ o najskupljem gradu na svijetu   Foto: Wiki

Cijene ovih proizvoda i usluga u Švicarskoj također su visoke, ali znatno su niže od gore navedenih u Norveškoj i Venezueli.

Kino ulaznica je oko 120 kuna, ali tih 20 franaka je otprilike kao kod nas 20 kuna. Kava u kafiću je 30 kuna, ali pakiranje kave u dućanu znatno je jeftinije nego primjerice u Hrvatskoj. U dućanu paket piva košta oko pedeset, šezdeset kuna, a u kafiću ćete samo jednu platiti oko četrdeset kuna. Ručak vani iznosi oko 150 kuna, ali ćete se za taj iznos i dobro najesti. Cijene jesu visoke, ali gledajući u odnosu na plaću, u Švicarskoj se definitivno dobro živi, objašnjava Mario.

U odnosu na 2012., cijene su u 2013. godini porasle, pa je tako u Caracasu ista potrošačka košarica poskupila za 60 posto uspoređujući ju s godinom ranije. Za razliku od Venezuele, u Švicarskoj su cijene nekih usluga ‘dignute’ zbog drugih razloga, ali njeni stanovnici ‘vide’ tu razliku jer se njome uložilo u  poboljšanje usluga, pa je povećanje samim time opravdano. Mario nam je na primjeru povećanja cijene dnevne karte za prijevoz objasnio kako se u Zurichu taj novac odvojio za unapređenje usluge prijevoza :

Karta vrijedi 24 sata od trenutka kad ste ju ‘cvikali’ i vrijedi za tramvaj, vlak, autobus, čak i brod ako idete preko jezera. Iako je karta danas skuplja nego prije, osjeti se kamo svaki taj novčić ide – postavljeni su novi, moderniji aparati i linije su učestalije. Ovdje se ulaže u infrastrukturu i radi se na tome da ljudima bude bolje pa je povećanje ulog u poboljšanje kvalitete života.

Ukoliko ste razmišljali o zamjeni vaše hrvatske adrese nekom drugom europskom ili svjetskom, ‘pročešljajte’ ovaj popis i razmislite kako bi vam u nekim od ovih gradova bilo da se nađete u ulozi stranca koji je tamo došao živjeti i raditi.

Ako biste bili spremni živjeti gdje je ‘skuplje’, ali po Marijevom iskustvu i znatno bolje i ako biste mogli ostaviti nostalgiju kod kuće, Švicarska nije ni geografski toliko daleko da se ne nađe na vašem popisu zemalja za razmatranje. Mario uz sigurnost, transparentnost, socijalnu jednakost i opći red u zemlji ističe i koliko se u Švicarskoj cijeni  znanje.

Gotovo svatko tko ovdje završi bilo koji fakultet lako će naći posao u Švicarskoj i bilo gdje u svijetu. Diploma ovdje vrijedi. Papir ovdje vrijedi. Svaki certifikat i svaki tečaj ovdje vrijedi ukoliko za njih imate pokriće, odnosno stečeno znanje znate primjeniti, rekao nam je Mario.

Možda ovaj popis nije orijentir po kojem bi se svatko mogao voditi i na njemu možda nisu mjesta na kojima se možete zamisliti, neki troškovi su namjerno izostavljeni kako bi se ova druga kategorija troškova mogla preciznije istaknuti, ali na zgodan način ovo istraživanje ipak daje zanimljive i korisne informacije. Za one koje posao ‘natjera’ na preseljenje u neke od ovih gradova, ali i za one koji se u njima nađu turistički ili ‘u prolazu’, neke od informacija iz ove priče zasigurno će se pokazati korisnima.

[button link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Najskuplji-gradovi-za-zivot.pdf#” size=”large” target=”self”]Kompletna lista 50 najskupljih gradova[/button]

Vezane teme:

Lista deset najboljih gradova za život

More from Zrinka Kluković
Jeste li spremni odbaciti PowerPoint jer ‘zaglupljuje’
Američki National Public Radio ovog je tjedna objavio priču u kojoj se...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.