Mobilna proširena stvarnost zvuči cool? I jest

Na kraju svake godine radimo pregled aktualnosti koje bi vas mogle zanimati. Ovaj puta pitanje je umjetne inteligencije i situacija na tržištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci sa svih strana nas plaše umjetnom inteligencijom odnosno kako bi ona mogla donijeti propast čovječanstva. Tipa, ako sve je disruptivna industrija (Uber, na primjer) toliko ‘Hot’ – tko će raditi? U tom smislu za sve skeptike predlažemo cool knjigu Internet nije odgovor, autora Andrewa Keena. Na kraju, Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Gates – najveći i najuspješniji umovi današnjice, na umjetnu inteligenciju redom gledaju sa dobrom dozom pesimizma.

Idemo prvo: Gdje smo trenutno sa umjetnom inteligencijom? Dugo se kao benchmark za umjetnu inteligenciju koristio Turingov test, koji glasi da je računalo inteligentno ukoliko 30 posto ispitanika zavara tako da ovi pomisle da je u pitanju čovjek.

Prošle godine to je pošlo za rukom programu po imenu Eugene Goostman na Royal Society u Londonu. Naime 33% članova žirija (u)mislilo je da se radi o 13 godišnjem dječaku. Sa njim se natjecalo još nekoliko programa, a sa nekima od njih možete i sami popričati CleverbotElbot i Ultra Hal.

Da li je to prava inteligencija i da li smo zaista na pragu umjetne inteligencije koja može uništiti čovječanstvo?

Možda će na to najbolje odgovoriti John Searlesov Argument kineske sobe, koji možda možemo sa današnjim terminima jasnije objasniti:  Ako Google translate radi na prijevodu s engelskog na hrvatski jezik, to ne znači da on razumije hrvatski, on samo koristi algoritam za prevođenje bez da razumije što prevodi.

Na primjer, ako ubacite u računalo milijun fotografija vozila i pokažete mu gdje se na nekolicini njih nalazi registracija, on će vrlo brzo pohvatati uzorak i nakon nekog vremena učenja (u kojem ćete ga sve manje i manje ispravljati) odrediti gdje se ona nalazi. Bez obzira da li je riječ o prerađenom ili vozilu iz druge države.

Ono što se danas smatra umjetnom inteligencijom je zapravo deep learning. Tehnologija koja uzima ogromne količine podataka i njihovom obradom pruža dojam da ima umjetnu inteligenciju jer može kroz naoko nepovezane podatke zaključiti ono što bismo i mi zaključili.

Realnost je ta da stvaramo puno više dobroga u našem odnosu sa tehnologijom i odnosima koji se dešavaju unutar tehnologije nego što smo ikada prije uspjeli stvoriti.

U tom smislu na tržištu je relativno nov i vrlo sexy igrač – Mobilna proširena stvarnost koja se našla u fokusu velikih tvrtki: Apple (ARKit), Google (ARCore) i Facebook (Camera Effects) slično kao i computer vision/machine learning (CV/ML). Ovu novinu počeli su pratiti i veliki investitori. Dokaz? Dvije i pol milijarde dolara ulaganja u ovoj godini. Prevedeno, hype oko virtualne realnosti dosegao je svoj zenit, a u fokusu je spomenuta novina vezana uz mobilnu industriju.

Tehnologija je tek u povojima ali kako volimo trendove smatrali smo da je cool uvrstiti ih u naš godišnji pregled. Prema pisanju Digi-Capitala evo što stručnjaci kažu o uzletu mobilne proširene stvarnosti:

  • Mobilna proširena stvarnost i computer vision/machine learning (CV/ML) su na suprotnim stranama spektra— prva pruža novi UX/UI odnosno kreira korisničko iskustvo i brine o doživljaju korisnika te spaja interakciju, vizualni dizajn i informacijsku arhitekturu (UI), a druga pruža široki spektar novih aplikacija.
  • Mobilna priširena stvarnost je u ranoj fazi razvoja i vodeće kompanije na nju gledaju kao na blisku budućnost  
  • Za mobilnu proširenu stvarnost trebat će vrijeme prilagodbe kako razvojnih inžinjera na kojima je zadaća da predvide što će od svega biti korisno krajnjim korisnicima/kompanijama kako bi je prisvojili
  • Ulagači su u potrazi za startupovima koji će dominirati u spomenutom segmentu
  • Ulagače intersira ‘native’ mobilna proširena stvarnost kod koje korisnici mogu osjetiti napredak
  • Ulagače interesiraju CV/ML startupovi koji u svemu vide svrhu umjesto istraživanja mogućnosti

Iz svega ili nakon svega, možemo zaključiti da će se glavnina priče oko mobilne proširene stvarnosti odigrati u idući 12 do 18 mjeseci. Veliki ulagači oprezni su kada će i kako ulagati svoj novac i iako sve zvuči primamljivo valja pričekati. 

Imate komentar, slobodno ga napišite.

Hvala na čitanju!

Written By
More from CoolKlub
BE LIKE A MAN! Za cool ljeto nabavite barem jedno od ovoga!
Pomažemo da se ispred izloga trgovina ne crvenite i ne ponašate kao...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.