Moskva: Grad s čudnovatim BLING, BLING efektom

moskvagrad
moskvagrad

Sve je intenzivno – u tri ujutro mirne duše možete kupiti perilicu za rublje ili namještaj za kuhinju, obaviti shopping, a u podne – tulumariti. Promet je u vječnom kaosu, a ulice prepune ljudi


Već po slijetanju u zračnu luku naučila sam nešto o Rusima – pomalo su grubi, no ubrzo se naviknete na to. Gotovo nitko od osoblja na šalterima ne govori engleski ili bilo koji drugi jezik, no na šalterima rent-a-car agencija i(li) mjenjačnica bit ćete bolje sreće. Sljedeća stvar – brzi tečaj ruskog jezika! Na ulicama gužva, ili po ruski, „probka“.

Probka!
Probka, znači gužva i čut ćete je često Foto: YouTube Screenshot
kao na rollercoasteru

Probka! Probka!’,nervozno uzdiše taksist. Intenzivno reagira, ljuti se na „probku“, na vozače, na cijeli svijet. Samo nekoliko trenutaka kasnije, rezignirano, pomiren sa sobom i svijetom izlazi iz auta, pali cigaretu i sasvim ugodno ćaska s ostalim vozačima koji čekaju u beskonačnoj koloni, kao da one silne ljutnje nije uopće bilo. Tipična slavenska duša, vječnih previranja i vazda velikih, dubokih osjećaja.

I tako je u Moskvi stalno – velike oscilacije u svemu: u raspoloženjima, u temperaturama, u cijenama, ogromne razlike između bogatih i siromašnih, ostaci okrutnih sovjetskih vremena nasuprot zapadnjačkom blještavilu u kojem se kupaju ruski nouveau riche. Tijekom boravka u Moskvi osjećala sam se [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/roller.jpg#”]kao da sam na rollercoasteru[/lightbox], zasipana dojmovima koje sam kasnije još dugo sređivala.

Višemilijunska Moskva pravi je raj za trošenje novca – to je ujedno prvi i osnovni savjet koji se može (i mora) dati: ponesite dovoljno novca. Samo za ilustraciju – najobičnija kava stoji tridesetak kuna, gdjekad i više. Više se isplati otići u neki od restorana i dati malo više novca pa pojesti stvarno obilan, krepak i ukusan obrok, nego potrošiti manje (kao: „uštedjet ćemo“), a onda ostati zapravo – gladan. Dobra, krepka hrana bit će vam nasušno potrebna, naročito ako ste u Moskvi u zimskim mjesecima.

shoping u moskvi
U skladu sa svime je i shopping – poznate marke izvedene su do apsurda
SHOPPING U MOSKVI

Sjećam se večere u gruzijskom restoranu – zajedničkog nazivnika „meso s mesom“. Takva je uglavnom ruska hrana: puno mesa, puno krepkih umaka, razne varijante kruha, jela od krumpira… i [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/borsc.jpg#”]famozni boršč[/lightbox]. U gradu je moguće naći i restorane gdje se jedu razne vrste boršča – s različitim vrstama mesa u kombinaciji s povrćem, krumpirom, vrhnjem, valjušcima, na sto načina. Vrlo ukusno, uvijek toplo i svježe pripremljeno, a donekle povoljnije od šminkerskih restorana. Ako vam se ne upoznaju čari ruske kuhinje, u gradu je nepregledni broj svih mogućih restorana iz svih dijelova svijeta i naravno nezaobilazni Mc Donald’s – za stopostotne ziheraše.

Shopping u Moskvi nije baš preporučljiv, pogotovo ako volite jednostavnost, minimalizam, umjerenost u bojama i uzorcima. Dizajnerskih dućana ima napretek – velika imena nižu se na ulicama grada, no stekla sam dojam da se radi o nekim posebnim izdanjima koja te kuće spremaju za rusko tržište – ne štedi se na štrasu, intenzivnim bojama, sjajnim materijalima… Sa sakoa električno plave boje strši papagaj u svim bojama svemira, izrađen od (vjerojatno) Swarowski kristala, jer tu ništa ne smije biti „fake“; mobiteli marki poznatih po jednostavnom, čistom, „cool“ dizajnu ovdje su pokazali neko sasvim drugo, da ne kažem „kičasto“ lice.

Znalci mode i dizajna znat će bolje, a moj je dojam bio takav. I definitivno treba vidjeti te glasovite i vrlo, vrlo skupe trgovine – ako ništa drugo, zgodno je to zamisliti kao terenski rad u sklopu izrade neke sociološke studije. Dajte si vremena, uđite, gledajte kako Ruskinje kupuju, kako se ponašaju prodavači – zna biti baš zabavno. Ostali dućani nekih mainstream marki uglavnom su skuplji od ostatka Europe, a ponuda je otprilike jednaka.

KAD STE U MOSKVI… GRICKAJTE USOLJENE RIBICE!

Od stvari koje treba pogledati u Moskvi tu je svakako „šareni Vasilije“ – prošećite ogromnim trgom i [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/sareni-vasilije.jpg#”]pogledajte tu crkvu[/lightbox] koja je čest motiv plakata i razglednica iz Moskve. Mene je oduvijek podsjećala na ogroman šareni bombon i taj dojam je ostao i nakon što sam je vidjela uživo.

Kad smo već kod bombona – smjesta sam se zaljubila u ruske slatkiše, i to one obične, iz dućana. Razne čokoladice i bomboni, koji se još rade po starim, sovjetskim recepturama, a i dizajn pakiranja je uglavnom ostao iz tih vremena, zbilja su fenomenalni – kremasti, gusti, s puno lješnjaka ili drugih dodataka. Drugo mjesto na top-listi super stvari iz [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/ducan.jpg#”]dućana[/lightbox] zauzele su sušene usoljene ribice. Izgled me podsjetio na sušeni bakalar, s tim da su te ribice otprilike veličine palca. Znate onu „When in Rome, do as Romans do“? E tako sam i ja. Ruski način konzumacije tih ribica – oguli im se kožica i tako oguljene ih se polako žvače i zalijeva pivom. Inače – ruske pivske sorte su zbilja dobre, a prava ruska votka otprilike duplo jača od hrvatskih i ostalih varijanti. I pije se kao kod nas rakija – iz malih čašica, bez drangulija od leda, limuna ili ostalog voća.

Spomenula sam kaos na prometnicama, no zato podzemna željeznica funkcionira besprijekorno. Jeftina je, točna i sigurna te je preporučljivo koristiti je što je više moguće, pogotovo ako trebate prijeći neku veću udaljenost (što u petnaestmilijunskom gradu zna biti čest slučaj).

I za kraj, što još reći o Moskvi? Noćni život? Kao i ključna riječ za Moskvu – intenzivan. Zaista nema ograničenja u ponudi, no vrlo su jasna ograničenja tko smije ući u koji klub. Ako se zateknete u situaciji da vas ne puste u određeni klub, najbolji je savjet da niti ne pokušavate promijeniti odluku bouncera. Nađite neki drugi klub ili bar, toga barem u Moskvi ima napretek. Tulumari vam se u podne? Nema problema – ima i takvih mjesta.

Povratkom u Zagreb mjesecima sam se u sebi smijuljila slušajući ljude kako se žale na ovdašnje gužve u prometu te opći kaos i neorganiziranost svega. No u Moskvi, a vjerujem i u cijeloj Rusiji, ispod tog kaosa i neorganiziranosti, te već spomenute blage grubosti ili neotesanosti ipak se ubrzo pokaže i onaj ljudski, topli štih Rusa i te famozne „slavenske duše“ koja se traži u novim zakonima koje im je donio Zapad.

Autorica: Dora Ječmenjak, profesorica njemačkog i engleskog u školi stranih jezika Smart

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

Tags from the story
,
Written By
More from Smart&Cool
Catania i Etna: Vodič za penjanje po vulkanu
Ne znam kako zamišljate vulkane, no penjanje na Etnu uvelike je promijenilo...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.