Najbolje reklame na Super Bowlu koje uopće nisu bile tamo!

Najbolje reklame na Super Bowlu

Tko je postigao reklamni touchdown sa jednom stotinom (ili i manje) novca od ukupno 4 milijuna$ koliko je procjenjena vrijendost 30 sekundi reklamnog spota na Super Bowlu

Seattle Seahawksi osvojili su 48. Super Bowl, odnosno naslov prvaka američkog nogometa (NFL), nakon što su MetLife stadionu u New Jerseyju pred 80.000 gledatelja pobijedili Denver Broncose sa 43-8.  Jako dobar skor i razbijanje Broncosa obzirom da je ovo za Seahawkse bio drugi nastup u završnici i prvi naslov prvaka.

No, uz sport bila je tu i ona druga dimenzija. Marketing i super cool reklame. Jack Marshall iz Digidaya izračunao je da se za 4 milijuna američkih dolara koliko je stajao oglas u dužini od 30 sekundi moglo kupiti 14 milijardi Facebook oglasa, zakupiti glavni oglasni prostor na YouTubeu  na 10 dana ili čak i snimiti film. Kako vam drago.

Izvan tog, glavnog i skupog kanala, u bitku za osvajanje SB-a uključili su se i brandovi koji nisu imali toliki novac te oni koji novca imaju ali su odlučili slijediti ovogodišnji trend u kojem je bilo bitno pokazati kreativnu snagu branda pa se eventualno uključiti u oglašavanje vezano za Super Bowl.

Čitavi ‘ratni odredi’ copywritera i CM-ova smišljali su kako se uključiti u marketing u realnom vremenu i zadobiti pažnju preko 100 milijuna Amerikanaca koji su pratili događaj.

Svi su, naime, na umu imali prošlogodišnji instant uspjeh Orea kada je tvrtka iskoristila polusatni nestanak struje i objavila ovaj tweet:

 

oreo tweet

Priznat ćete, veliki je gušt sa malo sredstava na bilo koji način svoju tvrtku predstaviti milijunima. Prema nekim istraživanjima, ovo je ujedno jedan jedini put kada američka javnost  uistinu želi vidjeti reklamu.

Pa koji su brandovi postigli marketinški touchdown?

J. C. Penney – nespretno, pomalo blesavo ali opet…

Svaki PR je dobar PR, reći će netko. Osobno poznajem nekoliko marketingaša koji bi ideju srezali u startu, ali treba J. C. Penney je pokušao biti duhovit. Ukratko, Twitter račun J.C. Penney u odlučujućem je trenutku prikazao nesuvisle poruke. To je izgledalo ovako:

jc
Foto: Screenshot

Tweetovi su brzo primijećeni. Izazvali su pozornost mada ne bilo kakvu – netko je zaključio kako je ekipa J.C. Penneya popila reviše piva ili im je račun hakiran, ekipe drugih brandova spremno su se uključile u koverzaciju:

jc penny2jc penny2

J. C. Penney se zahvalio i hashtagom #TweetingWithMittens poentirao zgodnom reklamom za svoje rukavice (zato greške!):

jc pennyjc penny

 

Dok ovo čitate J. C. Penney još objavljuje PR rezultate koje su postigli ovom akcijom. Što drugo reći nego: Tweet responsibly!

Newcastle pivo: ‘Da smo mi radili…’

Britanski proizvođač piva Newcastle za svoj se nastup pripremao tjednima unaprijed. Dva tjedna pred početak utakmice publiku su pripremali za svoj ‘skroman’ nastup na društvenim mrežama jer novac za skupe reklame nemaju. Pod nazivom  ‘If We Made It’  kreirali su niz video reklama koje su potom uploadali na YouTube, a koje su prepričavale prave reklame ostalih brandova. Tipa: “Hej, Chobani dobra vam je reklama za jogurt, ali da smo je mi radili izgledala bi ovako…”

Pogledajte sva Newcastle rješenja iz serije reklama ‘If We Made It’

Urnebesna rješenja i ne baš tako malo utrošenog novca ispunili su cilj. Newcastleova reklama za jogurt Chobani izgledala je ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=Ymsxi-o0Oxg&feature=youtu.be

Priceline.com: Cool rješenje bilo je Vine

Ako je misija vaše tvrtke ušteda i to u svim segmentima života vaših korisnika ne želite reklamu od četiri milijuna dolara na Super Bowlu, zapravo želite reklamu ali ne pod tim uvjetima. Evo što su napravili.

Promovirali su hashtag #ExpressReplay i kreirali seriju videa od po šest sekundi (Vine) koji su prikazivali ponovne snimke odlučujućih poteza na samoj utakmici ali i parodije na prikazane reklame. Na fotografiji je screenshot parodije na Volkswagenovu reklamu o kojoj smo već pisali, a u kojoj se tvrdi da su njihovi inženjeri anđeli.

pricelinepriceline

 

Stvar je ta da su neke tvrtke pod krinkom marketinga u realnom vremenu prodavale reklame. A to nije to. Za kraj, ipak vedriji zaključak: ne treba vam puno novca kako bi se čuo vaš glas.

Slobodno nas kontaktirajte!

Written By
More from CoolKlub
Ne vidiš me, ne vidim te… I trenutno se sasvim dobro prodaje!
B-tourist – Ne vidiš me, ne vidim te zavjese. Možete jesti, kopati...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.