Search
Close this search box.
cool novi logo header
NAJCESCE GRESKE U PISANJU ZIVOTOPISA

Najčešće greške u pisanju životopisa

Netko bi mogao pomisliti da nam je omiljena tema. Nije. Ali uz toliko nezaposlenih osjećaj je da treba pomoći. Pisanje životopisa može otići ‘u krivo’ ako banalizirate, ako ih šaljete iz očaja i sve skupa predstavlja stres za one koji ih pišu, ali i čitaju.

U tom smislu dobrih savjeta nikad dosta. Moj prijatelj, koji je godinama radio u odjelu ljudskih resursa u jednoj zagrebačkoj tvrtki, a potom i kao head hunter, iznenadio me podacima i oblicima najčešćih grešaka u životopisima.

Nije me iznenadilo da se za svaki posao, u pravilu, prijavljuju svi bez obzira na obrazovanje i iskustvo (dapače, jasno mi je zašto i kakav užas prolaze). Iznenadio me podatak da po njegovoj procjeni tek 5 posto molbi za posao udovoljava nečemu što se zove minimalni uvjeti.

U tih pet posto ulazi ekipa sa fakultetom ali i ona bez. U preostaloj hrpi  – da je tako nazovemo – nađe se uistinu svega. Zato predlažemo da svima kojima treba malo pogledaju tekstove koje smo dosad objavili:

• Radite kao oni: Stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis

• Zašto vas nitko i nikada ne zove na razgovor za posao

• Natječaj za posao: Što nakon prolaska u drugi krug?

Ovo su sitnice na koje treba obratiti pažnju ako kanite napisati dobar i korektan životopis, a koje mi je predložio moj sugovornik. Male stvari su ono što čini razliku između kandidata za posao i kandidata koji će onima koji donose odluku nabaciti osmijeh na lice.

  1. Koncentirajte se na posao za koji aplicirate i novinarski, u glavu, istaknite bitno

Bitno je ono što možete ponuditi na novom poslu. Nema gore stvari nego kada potencijalni poslodavac mora uključiti ‘tražilicu’ da bi pronašao bitno u vašem životopisu. Upamtite: Imate svega 5 – 9 sekundi da mu se pogled zalijepi za – bitno! Definicija bitnog u ovom slučaju: Dajte im nešto za što ste sigurni da će željeti pročitati.

Potencijalni prodavač? Odmah na početku istaknite ‘Iskustvo u prodaji’ i tako redom.

  1. Ne ‘ubijajte’ ih tekstom

Velika dilema. Pogotovo kod onih koji imaju i previše iskustva. Savjet: Izbacite sve što nikako ne uspjevate povezati s novim poslom. Životopis od jedne stranice je veliki izazov, ali moguće je. Još ako pogodite veličinu slova (font) – na konju ste.

Dva do tri reda teksta po svakoj bitnoj točki trebalo bi biti dovoljno. Bulleti su cool, boldanje (umjereno) također.

  1. Izbjegavajte najčešću pogrešku – općenitost

Izbjegavajte reći ‘odlučan’, ‘timski igrač’, ‘vodio/la stranicu u svojoj tvrtki’ i slične tvrdnje koje nitko živ ne može provjeriti. Umjesto toga, navedite rezultate. Ukoliko ste upoznati s društvenim mrežama, navedite da ste vodili ‘taj i taj’ račun i u mjesec dana postigli ‘te i te’ rezultate.

Ako ste radili kao trgovački putnik, navedite koliko ste ugovora donijeli svojoj tvrtki i slično. Zapravo trebali bi sve prevesti u jezik brojki. Ni jedan manager neće propustiti pročitati što mu imate za reći kada govorite jasno – u brojkama.

  1. Zadnji korak – provjera, provjera, provjera!

Ukoliko ste pratili korake i izmijenili životopis pazite se posljednje greške – spremiti u računalo svoj životopis pod nazivom: ime i prezime – životopis. Pri vrhu dokumenta naznačite za koji posao aplicirate (tvrtka može raspisati natječaj za više poslova i ako ne navedete radno mjesto, u gabuli ste).

Povrh svega, kada mislite da je sve O.K. postavite se u ulogu one osobe koja bi trebala pročitati to što ste napisali. Ne trudite se biti precool (jer osoba koja čita možda nije), ne zbijajte šale (osim ako na web stranicama tvrtka tako ne djeluje) i slično.

Na životopisu treba raditi svaki put kada se javljate na posao. ‘Prijavljujem se na natječaje i ne zovu me’, ne znači ništa ako vam je životopis uniformiran, općenit i natrpan frazama. Sretno!

Vezane teme:

COOL potez: Pomozite Andreju da uhvati posao iz snova u Degordianu

Molba za posao copywritera u agenciji ‘Drap’ (VIDEO)

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>