Search
Close this search box.
cool novi logo header
Najbolji olimpijski glazbeni hitovi svih vremena

Najveći glazbeni hitovi na Olimpijskim igrama (VIDEO)

Svijet sporta itekako utječe na svijet glazbe koji je zahvaljujući OI postao bogatiji za nekoliko nezaobilaznih hitova koji su zauzeli top mjesta glazbenih ljestvica

Za Zimske Olimpijske igre 2014. u Sočiju olimpijska baklja prolazi kroz 2900 gradova na ruti dugoj 65.000 km. Baklja će obići ukupno devet vremenskih zona, ali i rusku postaju u svemiru kao i najviši vrh Sibira koji bilježi nezavidnih  -50 Celzijevih stupnjeva. Spektakl otvorenja  očekuje  se uskoro, 7. veljače 2014.

Po nekim statistikama Olimpijske igre, uživo ili putem malih ekrana, gleda više od pola svjetskog stanovništva. Ljetne Olimpijske igre u Londonu prije godinu i pol pratilo je 4 milijardi ljudi i više od 20.000 novinara iz cijelog svijeta za koje je bio osiguran prostor veličine šest nogometnih igrališta!

Raskoš, inovativnost, kič, blještavilo, spektakl, političko rivalstvo, višeznačne, a ponekad i mistične poruke; sve zajedno i sve u jednom na skoro svakom otvorenju Olimpijskih igara glavni su razlog najvećeg interesa gledatelja za samu ceremoniju otvorenja.

No, nevezano uz sport, natjecanje, rezultate i neuspjehe, zahvaljujući općenito Olimpijskim igrama kao sportskom događaju i glazbeni svijet je profitirao. Postao je  bogatiji za nekoliko nezaobilaznih hitova koji su zauzeli top mjesta glazbenih ljestvica, a često ih slušamo i danas.

Od svih tradicija vezanih uz Olimpijske igre, ova sa službenim pjesmama je najkraća – počela je 1984. na ceremoniji otvorenja ZOI u Los Angelesu. „Olimpic Fanfare And Theme“  bio je naziv službene pjesme koju je komponirao peterostruki  oskarovac John Williams. Godinu dana kasnije on je za ovaj song primio i Grammyja, a pjesma je kasnije korištena na trima olimpijskim igrama koje su se održavale na američkom kontinentu (Atlanta 1996., Salt Lake City 2002. i  Vancouver 2010.).

Uzevši u obzir slušanost, prodaju te pozadinske trič-trač priče, ovo su bez sumnje 4 najCOOL  olimpijska hita svih vremena:

4. Muse, ‘Survival’; ljetne OI London, Velika Britanija 2012.

muse London
Muse London Foto: Wikipedia

Najveći britanski indie rockeri izvrsno su se uklopili sa ovom glam rock izvedbom u cjelokupni spektakl otvorenja londonskih Olimpijskih igara o čijem se značenju i skrivenim porukama kasnije još dugo pričalo. „Survival“ je bila dobra uvertira i izvrsna najava šestog studijskog albuma The 2nd Law, kojeg je Muse izdao par mjeseci nakon Olimpijskih igara.

Javnost i glazbeni kritičari u početku i nisu pozitivno reagirali na odabir Olimpijskog odbora, a zanimljivo je da je  sama inicijativa za ovaj song potekla od više-ni-manje Eltona Johna.

„Vjerovali ili ne, Elton John me nazvao i rekao da želi napisati pjesmu za Olimpijske igre i izvesti je zajedno s nama. U tom trenutku Elton John je bio direktor glazbe za Olimpijske igre. Nakon poziva za nas se tom trenutku činilo kako su stvari otišle predaleko“, izjavio je kasnije Matthew Bellamy, frontmen grupe Muse u intervjuu za KROQ.

I tako su se stvari počele kotrljati. Potom je John odustao od glavnog čovjeka za glazbu na Igrama, jer je imao neke nesuglasice s organizatorima i tako je ostala ta napola ispečena ideja.

U tom trenutku mi smo se samo prepustili pisanju pjesama za novi album. Potom su nas kontaktirali organizatori i kazali kako nas žele uključiti u ceremoniju zatvaranja. Pustili smo im pjesmu, svidjela im se i pitali može li to biti i službena pjesma Igara.

 

3. Sarah Brightman i Jose Carreras, „Amigos Para Siempre“, ljetne OI Barcelona, Španjolska 1992.

Sarah Brightman i Jose Carreras, „Amigos Para Siempre“,
Sarah Brightman i Jose Carreras, „Amigos Para Siempre“,

„Ubojita“ kombinacija tenora i soprana na zatvaranju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, pretvorila se u jedan od najprepjevanijih hitova.  Pjesmu je skladao Andrew Lloyd Webber  i to za pjevačicu Sarah Brightman, koja mu je tada već bila bivša supruga. U Velikoj Britaniji stvar je dogurala do 11 mjesta nacionalne top ljestvice, ali je zato bila vrlo slušana u Španjolskoj, i to ne toliko u originalu, koliko u izvedbi španjolske grupe Los Manolos.  Zanimljivo, oni su ovu stvar izveli u rumba aranžmanu, i s takvom dogurali do 3 mjesta španjolske nacionalne ljestvice.

Stvar ima i svoju kinesku verziju s time da je pola nje na kineskom, a pola na mandarinskom jeziku.

Jose Carreras ju je kasnije izveo na još  jednim olimpijskim  igrama, i to na otvorenju paraolimpijskih u Shanghaju 2007. godine. Inače, Amigos Para Siempre je bila najdraža pjesma Juana Antonia Samarancha, bivšeg predjesnika Olimpijskog odbora, te je svirana i na njegovom pogrebu u Barceloni 2010. godine.

Dakle, izvediva svugdje, u svakoj prilici i prilagodljiva raznim glazbenim izričajima.

2. Whitney Houston, „One Moment in Life“;  ljetne OI Seoul, Sjeverna  Koreja, 1988.

whitney_houston_one_moment_in_time
Whitney Houston

Ova pop diva je tijekom svoje karijere osvojila mnoštvo nagrada, između ostalog i 2 Emmyja, od čega je jedan bio upravo za ovu pjesmu.  Pjesma je od jednog trenutka o kojem priča postala „najtrajniji“ hit tijekom 80-tih i dobra podloga za ostale balade.

Iako je službena pjesma Olimpijskih igara u Seoulu bila ‘Hand In Hand’ grupe Koreana, koja je kasnije također postala internacionalni hit, Whitneyina pjesma ipak ju je nadmašila postavši tako sinonim za ljetne OI u Seoulu, i to prije svega zbog integriranih isječaka s olimpijskog natjecanja u video spot. Stvar je nastala u suradnji sa NBC Sports medijskom kućom koja je  pokrivala prijenos igara i koji su lobirali da Whitney nastupi na svečanosti otvorenja. Posebno je impresivan bio njen nastup godinu dana kasnije na dodjeli Grammyja, za kojeg i dan danas mnogi kažu da je to njen najbolji live nastup ikada.

Pjesma je kasnije bila na gotovo svim nacionalnim top ljestvicama: 17 tjedana prvo mjesto na Billboradovih Top 100, mjesecima je bila broj 1 u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a  među prvih 5 i u Austriji, Belgiji, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj, Nizozemskoj. Singl je svoje mjesto pronašao i na ljestvicama Australije i Novog Zelanda.

Nakon smrti Whitney Houston, Entertaiment Weekly je ovu pjesmu postavio na 14 mjesto najboljih pjesama svih vremena.

http://www.youtube.com/watch?v=b68AkJtjdPs

 

1. Freddie Mercury i Montserrat Caballe, „Barcelona“, ljetne OI Barcelona, Španjolska 1992.

Freddie Mercury i Montserrat Caballe, „Barcelona“
Freddie Mercury i Montserrat Caballe, „Barcelona“

Najbolja reklama Barceloni kao gradu, ali i tadašnjim olimpijskim igrama! Nažalost, zbog Mercuryjeve smrti samo nekoliko mjeseci prije olimpijskih igara u Barceloni, pjesma nije izvedena na samoj ceremoniji otvorenja,  a Monserrat Caballé, shrvana njegovom smrću, odbila ju je izvesti s bilo kojim drugim izvođačem. Na ceremeniji otvorenja Montserrat ju je ipak pjevala, sama na pozornici, uz video isječak  Freddija  na zaslonu iza nje.

Pjesma se s vremenom pretvorila u himnu grada i dan-danas je zvučna kulisa za svjetlosni show na magičnim fontanama  i vodoskocima Montijuic u Barceloni.

Cijela priča oko „Barcelone“ počela je 1986. godine kada je Freddie Mercury prilikom koncerta grupe Queen u Španjolskoj upoznao Montserrat Caballé . Tada se i rodila ideja. Montserrat Caballé zatražila ga je da napiše pjesmu koja bi predstavljala Barcelonu, njen rodni grad. Godinu dana kasnije, pjesmu su zajednički snimili u Londonu. Mercury je već tada bolovao od AIDS-a, pa su je njih dvoje posljednji put zajednički izveli u listopadu 1987. godine i to na playback.

Pjesma je objavljena na kompilacijama The Freddie Mercury Album i Greatest Hits III, kao i na njihovom zajedničkom istoimenom albumu.

 

Vezana tema:

Ako volite glazbu ovo će bi vas trebalo dići u nebesa

anita.mer.b