Search
Close this search box.
cool novi logo header
joel dicker

Nema ni 30, već je napisao ultimativni roman, govore mu da je Nabokov…

…i još se preziva Dicker. Autor romana ‘Istina o slučaju Harry Quebert’ u najmanju je ruku zanimljiv jednako kao i njegova djela

Istina o slucaju Harry Quebert KORICA_krivulje.inddMožda ste primijetili ili već čuli. Možda niste ali svakako hoćete – samo je pitanje vremena. Naime, u Hrvatsku je nedavno stigao roman za kojega kritika piše, da krenemo redom: ‘Svjetski  književni fenomen’ (Le Monde), ‘Vrhunski literarni triler… …prije ćete izludjeti nego pogoditi istinu“ (The Times).

Naime, radi se o romanu ‘Istina o slučaju Harry Quebert‘. Autor koji stoji iza ovakvih hvalospjeva, možda je i zanimljiviji od same knjige.

Joël Dicker rođen je 1985. godine, što ga vjerojatno stavlja na listu najmlađih uspješnih autora današnjice. Njegov prvi roman ‘Tigar’ nagrađen je 2005., a 2006. godine njegov drugi roman ‘Posljednji dani naših očeva’ osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis.

Rođeni Švicarac, piše na francuskom od svoje dvadesete godine. Diplomirao je pravo i dok ga svijet uspoređuje s velikanima poput Larssona i Nabokova, Švicarci su ga veselo proglasili najboljim izvoznim proizvodom nakon Rogera Federera.

‘Istina o slučaju Harry Quebert’ (Fraktura, 2014.) donijela mu je svjetsku slavu. Roman je istinski fenomen jer ne događa se često da pisac u dvadesetima za svoj treći roman dobije Grand Prix francuske Akademije i k tome biva preveden na 38 svjetskih jezika i objavljen u 50 zemalja.

Unatoč tome, Joël Dickel kaže da zapravo nije siguran da li je pisac ili ne. Misli da na tome mora još raditi. Ono što danas izgleda kao uspjeh i slava preko noći, zapravo je rezultat dugogodišnjeg truda koji stoji iza priče o Dickeru. Prva četiri romana su mu odbijena.  Misli da zna i zašto:

‘Konačno sam shvatio da je moja najveća pogreška u tome što si ne dozvoljavam da iščitavam i ponovo pišem’, kaže Dicker.

‘Istina o slučaju Harry Quebert’ čita se u dahu, ali autoru je ipak trebalo malo više vremena jer je, kaže, u njemu mijenjao sve  – čak  četiri puta.

Francuski mediji mu proriču Hollywood, a on sam već ima favorite za glavne uloge u ekranizaciji svog djela – Clint Eastwood i Ryan Gosling (The Guardian). Kad su ga pitali koji savjet bi imao za mlade autore, rekao je: ‘Ne osjećam se dobro davati savjete i slično, možda za tridesetak godina…. Ja sam samo sretan čovjek.’

P.S.  Taman smo počeli s čitanjem knjige pa uskoro slijedi naša recenzija.

Barbara Strelar