Nema ni 30, već je napisao ultimativni roman, govore mu da je Nabokov…

joel dicker
joel dicker

…i još se preziva Dicker. Autor romana ‘Istina o slučaju Harry Quebert’ u najmanju je ruku zanimljiv jednako kao i njegova djela

Istina o slucaju Harry Quebert KORICA_krivulje.inddMožda ste primijetili ili već čuli. Možda niste ali svakako hoćete – samo je pitanje vremena. Naime, u Hrvatsku je nedavno stigao roman za kojega kritika piše, da krenemo redom: ‘Svjetski  književni fenomen’ (Le Monde), ‘Vrhunski literarni triler… …prije ćete izludjeti nego pogoditi istinu“ (The Times).

Naime, radi se o romanu ‘Istina o slučaju Harry Quebert‘. Autor koji stoji iza ovakvih hvalospjeva, možda je i zanimljiviji od same knjige.

Joël Dicker rođen je 1985. godine, što ga vjerojatno stavlja na listu najmlađih uspješnih autora današnjice. Njegov prvi roman ‘Tigar’ nagrađen je 2005., a 2006. godine njegov drugi roman ‘Posljednji dani naših očeva’ osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis.

Rođeni Švicarac, piše na francuskom od svoje dvadesete godine. Diplomirao je pravo i dok ga svijet uspoređuje s velikanima poput Larssona i Nabokova, Švicarci su ga veselo proglasili najboljim izvoznim proizvodom nakon Rogera Federera.

‘Istina o slučaju Harry Quebert’ (Fraktura, 2014.) donijela mu je svjetsku slavu. Roman je istinski fenomen jer ne događa se često da pisac u dvadesetima za svoj treći roman dobije Grand Prix francuske Akademije i k tome biva preveden na 38 svjetskih jezika i objavljen u 50 zemalja.

Unatoč tome, Joël Dickel kaže da zapravo nije siguran da li je pisac ili ne. Misli da na tome mora još raditi. Ono što danas izgleda kao uspjeh i slava preko noći, zapravo je rezultat dugogodišnjeg truda koji stoji iza priče o Dickeru. Prva četiri romana su mu odbijena.  Misli da zna i zašto:

‘Konačno sam shvatio da je moja najveća pogreška u tome što si ne dozvoljavam da iščitavam i ponovo pišem’, kaže Dicker.

‘Istina o slučaju Harry Quebert’ čita se u dahu, ali autoru je ipak trebalo malo više vremena jer je, kaže, u njemu mijenjao sve  – čak  četiri puta.

Francuski mediji mu proriču Hollywood, a on sam već ima favorite za glavne uloge u ekranizaciji svog djela – Clint Eastwood i Ryan Gosling (The Guardian). Kad su ga pitali koji savjet bi imao za mlade autore, rekao je: ‘Ne osjećam se dobro davati savjete i slično, možda za tridesetak godina…. Ja sam samo sretan čovjek.’

P.S.  Taman smo počeli s čitanjem knjige pa uskoro slijedi naša recenzija.

More from Barbara Strelar
6 principa zašto je Ice Bucket Challenge toliko uspješan
Koliko god neki #IceBucketChallenge smatrali gubljenjem vremena činjenica je da akcija radi...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.