Search
Close this search box.
cool novi logo header
Satya-Nadella

Novi veliki CEO u nastajanju? Upoznajte Satya Nadellu iz Microsofta

Satya je imenovan u utorak i čini nam se cool! Barem po onome za što se zalaže, a to je učenje i napredak tijekom cijelog života.

Microsoft ima novog ‘glavnog’! Novi CEO od kojeg se mnogo čekuje je Satya Nadella, dugogodišnji zaposlenik kompanije. Treći je to čelni čovjek Microsofta u povijesti nakon Billa Gatesa i Stevea Ballmera koji je na čelo kompanije stigao 2000., a povlači se u kolovozu. Novo imenovanje unijelo je dodatne promjene pa se tako Gates vraća u operativni dio tvrtke na mjesto Nadellinog savjetnika, a na čelno (Gatesov) mjesto u Odbor tvrtke stiže Joahn W. Thompson.

Gates je u službenom priopćenju, koje prenosi New York Times, istaknuo kako se raduje suradnji sa Nadellom kojemu pruža snažnu podršku:

“Tijekom razdoblja transformacije ne mogu zamisliti bolju osobu na čelu Microsofta od Nadelle”, rekao je Gates.

Od Satye se uistinu mnogo očekuje, tvrtka je proteklih godina uspjela zadržati tempo ali se nikako ne uspijeva nametnuti sa nekim svojim rješenjima. Naime, kako piše New York Times, Nadellinim izborom Microsoft je odabrao insidera i inžinjera, što aludira da bi njegova tehnička znanja i sposobnosti, kao i poznavanje tvrtke trebalo dati poticaj razvoju od kojeg mnogo toga ovisi.

Često se nakon najave Ballmerova odlaska ističe da je tvrtka bila uspješnija kada ju je vodio programer Gates nego ‘prodavač’ Ballmer.

Nadella je 46-godišnji Indijac i treći CEO u povijesti Microsofta, kompanije  koja se godinama uspješno bori na brzorastućem tržištu, razvije nove tehnologije ali redovito ne kapitalizira vlastite projekte onako kako to čine konkurenti. U tom smislu Nadella stiže kao ‘mesija’. Tehnološki potkovan on je čista suprotnost Steveu Ballmeru.

Ballmer će plesati i govoriti ‘plain english’, dok će Nadella staloženo i mirno izgovoriti sve što ima koristeći se pritom snažnim tehnološkim žargonom. U svom prvom obraćanju zaposlenima, Nadella je sitaknuo važnost učenja i stalnog osobnog razvoja:

„Kupujem knjiga više nego mogu pročitati, uspisujem više tečajeva koje neću stići završiti, a sve to jer mislim da ako ne učite i ne prihvaćate nove stvari cijeloga života, prestajete činiti prekrasne i korisne stvari.“

Nadellinu želju za zanjem i učenjem potvrđuje i njegov životopis. Diplomirani je inženjer računarstva i informatike. Doktorirao je na Čikaškoj poslovnoj školi  dok je radio za Microsoft. Svaki vikend letio je u Chicago iz Seattlea kako bi stigao na nastavu.

Za razliku od Ballmera tih je i dok se većina vodećih ljudi u kompaniji polarizira i stvara klanove njega vole svi.

Njegova karijera u Microsoftu rasla je u posljednjih nekoliko godina od kada j je prihvatio vodeću poziciju razvoja cloud tehnologije, pojma koji označava sinonim za dostupnost, brzinu i lakoću upravljanja podacima.  Moglo bi se reći i vitalnog dijela poslovanja obzirom da se tržište desktop računala i licenciranog softvera smanjuje kako sve veći broj korisnika bira ‘najam’ aplikacija i programa – svega što je Microsoft godinama zapostavljao.

Dok su se brojni developeri i startup tvrtke za pomoć obraćale okretnijim kompanijama Microsoft je stajao po strani. Sve do dolaska Nadelle, koji je preuzeo razvoj clouda i počeo slušati korisnike pitajući ih redom što bi to Microsoft trebao napraviti kako bi ispunio njihove potrebe.

Sa druge strane, osim razvoja clouda, Nadella nema iskustava u vođenju ostatka kompanije (sa preko 100.000 zaposlenih).

Brzo će se morati uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje donosi tržište mobilne tehnologije i uređaja (naslijedio je i Nokiju sa 33.000 zaposlenih). Hoće li mu Gates biti teret ili koristan partner tek će se vidjeti.

Jedno je sigurno: Nadella će šefovanjem američkom gospodarskom ikonom zadovoljiti svoju ambiciju za učenjem. Zadataka i domaće zadaće ima na pretek!

CoolKlub

CoolKlub autori