Search
Close this search box.
cool novi logo header
bitcoin rudarske farme Bitcoin

Odgovaramo: Bitcoin – što je to i zašto je toliko poseban?

Možda ste čuli u zadnje vrijeme za sve češći termin koji se pojavljuje u vijestima – bitcoin. U ovom postu pokušat ćemo na jednostavan način pojasniti  o čemu se radi, bez ulaska u tehnički žargon funkcioniranja bitcoina.

Kako i kada je nastao Bitcoin?

Bitcoin je osmišljen 2008. godine i objavljen pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Iako se već odavno pokušavalo napraviti digitalnu valutu do sada nitko to nije uspio zbog jednog jedinog razloga: digitalni zapis se lako kopira. Kao što lako kopirate muziku sa računala, tako je poprilično lako napraviti i digitalnu kopiju novca, bez obzira koliko dobro kriptiran zapis bio.

Satoshi Nakamoto se u svom radu pitao kako omogućiti da dvoje ljudi koji se nikad nisu upoznali i ne vjeruju jedan drugome obave valjanu financijsku transakciju bez financijske institucije. Rješenje koje je ponudio je javni zapis (popis transakcija) ili blok-lanac. Satoshi je jedinu manu digitalnog zapisa pretočio u najveći plus time što je kopirao svaku transakciju na sva računala u mreži koja trguju bitcoinom.

Svakom korisniku i bitcoinu je dodijeljen jedinstveni identifikacijski kod, svaka transakcija je zapisana u javnom zapisu koji je dijeljen među svim korisnicima. Da biste dokazali vlasništvo na bitcoinom morate biti navedeni u najmanje 51% javnih zapisa. Ono što je bila najveća mana digitalnog zapisa time je postala najveća prednost.

Zanimljivost: Satoshi Nakamoto se 2010 povukao sa foruma i od tada se više nije čulo za njega. Time se ispunila  njegova želja da ostane anoniman.

Sve transakcije ikada obavljene unutar bitcoin mreže su dostupne svima. Jedini podatci u bitcoin sustavu koji se ne nalaze u blok-lancu su privatni ključevi. Svaka adresa ima svoj privatni ključ koji je poznat samo vlasniku te adrese. Privatni ključ služi za kreiranje transakcija, tj. za ‘trošenje’ bitcoina.

Drugi izraz koji se veže uz Bitcoin je ‘rudarenje’

rudarske farme Bitcoin
Rudarske farme

 

Rudari služe za potvrđivanje transakcija, tj. rudari preuzimaju nove transakcije koje kreiraju korisnici i dodaju ih u blok-lanac (javni zapis). Za to se služe kompliciranim algoritmima koji zahtijevaju popriličnu procesorsku snagu i stoga bivaju nagrađeni određenim postotkom transakcije. Danas postoje ogromne rudarske farme koje se bave tim poslom i zarađuju poprilične svote bitcoina.

Zašto je Bitcoin toliko poseban?

Zato što je broj Killer appova koji se očekuju na bitcoin platformi nevjerojatan. Ukoliko zaživi samo neznatan broj njih, on bi bio disruptivan za cijeli niz industrija. Zapravo mogao bi biti disruptivan i za samu ekonomiju kakvu danas poznajemo.

Prednost bitcoina je što nema posrednika. Danas ukoliko želite poslati 10 lipa iz Hrvatske u Ameriku više će vas koštati sama transakcija nego iznos koji šaljete, također velika prednost je da su sve transakcije dostupne i postoji već niz alata kojima možete sortirati financijska izvješća.

Knjigovodstvo, financijske institucije, banke – puf(!). Postali su zastarjeli i nepotrebni. Ili uzmimo primjer osiguravajućih društva. Danas, ukoliko želite osigurati vrijednost na 10 milijuna kuna morate se osigurati kod velikog osiguravajućeg društva. Ukoliko dođe do naplate po polici to isto društvo će učiniti sve u njihovoj moći da taj novac ne isplati. Pomoću bitcoin mreže, možete imati milijun osiguravatelja koji će svaki osigurati vaš iznos po 10 kuna.

Možete sa njima napraviti i pametni ugovor koji će smjestiti vaše bitcoine na sigurno do ispunjenja dogovorenih uvjeta.

Bitcoin – kada?

Što je pametni ugovor? Npr. uzmimo da želite svom sinu (po imenu Ivan) ostaviti milijun kuna koje će dobiti kad navrši 18 godina i ako prođe srednju školu sa 5. Da biste to napravili danas trebate odvjetnika, javnog bilježnika i financijsku instituciju. Sa bitcoinom jednostavno napravite pametan ugovor u kojemu je novac vezan jednostavnom uvjetnom klauzulom koja sadrži slijedeće varijable

AKO IVAN = 18 i *OCJENE>4.5 ONDA PREBACI IZNOS IVANU

*Ocjene = (ocjene sa e-Dnevnika)

I to je to! Na vrlo jednostavan način eliminirali ste sve posrednike i formalnosti koje bi jedan takav ugovor učinile vrlo kompliciranim. Da li sve ovo znači da će bitcoin istisnuti dolare, funte, eure i ostale valute?

Moguće, ako ne on, možda neki ekvivalent, međutim to se neće desiti tako skoro. Prema poduzetniku Wencesu Casaresu, jednim od značajnijih igrača u bitcoin industriji, taj period bi mogao trajati dva do tri desetljeća.

Stoga držite se još svojih valuta, a ukoliko se želite uključiti u ludu bitcoin vožnju najlakši način je preko https://localbitcoins.com/, zamislite to kao oglasnik za bitcoine. Zanimljivo je što možete platiti svoje bitcoine ili satoshije (manje denominacije) preko računa, ali ako ste nepovjerljivi možete se dogovoriti i sa prodavačem da se nađete i isplatite u gotovini.

I da, prema važećim podacima trenutno za 1 bitcoin treba izdvojiti 238,82 američka dolara!

.

[divider]O AUTORU [/divider]

Velimir Žagar
Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.

 

Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.