Omega Speedmaster professional

Omega Speedmaster Professional

Nemamo blage veze kako u svemiru prolaze sati ali austronaut Chris Hadfield  koji trenutno boravi u svemirskoj postaji mora biti na zemaljskom vremenu. Da bi to mogao, ne može se osloniti na bilo koji sat

Uz nultu gravitaciju i pritisak, sat na ruci astronauta sve je samo ne običan i uistinu mora biti  za neku drugu planetu. Ne možeš se s potencijalnom ET-jem naći s ćukom iz deterdženta i zato, ali i ne zbog toga Speedmaster ima najimpresivniju povijest od svih Omega satova.

I zato naš junak s vremena na vrijeme baci oko na Omegu Speedmaster Professional. To je prvi sat nošen na Mjesecu i od tada mami uzdahe milijuna.

aldrinReklama koju danas gledamo zapravo je varijacija na temu još od 1962. Tada je NASA  prikupila više uzoraka satova kako bi testirala njihovu podobnost za svemirske misije. Zbog svoje pouzdanosti u svim uvjetima, mehaničkog mehanizma koji funkcionira i uvjetima bestežinskog stanja, tahimetra i stakla otpornog na udarce, NASA ga je odabrala za svoj službeni sat. Svaki član posade Apolla dobio je Omega Speedmaster Professional. Svaki je sat imao narukvicu načinjenu od velcro tkanine.

I tu je također jedna zanimliva priča. Često oponašamo ili barem težimo oponašati prirodu, a jedan od najpoznatijih primjera biomimikrije je čičak-traka ili velcro. Izumio ga je 1941. godine švicarski inženjer George de Mestral. Izuzetno ga je zanimalo kako čičak prijanja na sve što dodirne pa je otkrio da svaka nit na vrhu ima malu kukicu. Napravio je sustav za vezanje nazvan velcro. Jedan komad tkanine prekriven je materijalom koji ima sitne kukice, a drugi komad prekriven je najlonskim nitima za koje se kukice hvataju.

Omega Speedmaster pričvršćena s velcrom idealan je suputnik u svemiru. U kabini pod pritiskom sat je na ruci no, izvan kapsule sat je pričvršćen na odijelo velcro trakom. Velcro strap

A kako je sat podešen?

Svi astronauti svoje satove namiještaju na Coordinated Universal Time (UTC) — što je na pola između Houstona i Moskve.

More from Claudio Kramaric
Četverosatni radni tjedan
Knjiga Timothya Ferrisa koja je od 2007. do danas bila besteler zaslužuje...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.