Search
Close this search box.
cool novi logo header
oslo putovanja

Oslo: Kako se najbolje provesti u trećem najskupljem gradu na svijetu

Koliko god bili upozoravani mislim da smo podsvjesno željeli vjerovati da se netko šali, da kava ne može koštati 90 kruna ili minijaturna pizza 150 kruna (1 kn= 1 kruna)

Za početak moram napomenuti da su Norvežani općenito jako ljubazni kao narod. Već na samom aerodromu, a kasnije i drugdje gdje smo se zadržali bili su nam na raspolaganju za sva naša pitanja i sve to na odličnom engleskom jeziku.

Put u Oslo planirali smo mjesecima pa opet smatram da naš mentalitet nikad ne može biti dovoljno dobro pripremljen. Što ponijeti sa sobom? Što očekivati? Što posjetiti? Kako se najbolje provesti u trećem najskupljem gradu na svijetu?

Zadržali smo se u Oslu ukupno 4 dana, obzirom na veličinu grada rekla bi i više nego dovoljno. Sam po sebi grad je zanimljiv, arhitekturom i posebno bojama – zaista neobičan.  Naravno, u pitanju je kultura koja je potpuno drugačija od onoga na što smo naviknuti i na što se ipak treba prilagoditi. Oslo se navodno smatra jednim od najsigurnijih gradova na svijetu s čim se ja ne bih nikako složila nakon naše noćne avanture i bliskog susreta s jednim od stanovnika Osla koji grad ne čine baš tako sigurnim.

No, ako zaboravimo na taj incident Oslo je zaista prekrasan. Grad leži na vrhu velikog fjorda i okružen je šumama i planinama. Nažalost, zima u Oslu duga je i hladna, a sunce kad se i pojavi jednostavno nije dovoljno jako. Imali smo sreće, kažu, došli smo u vrijeme kad  je Oslo najljepši, sunce je tih dana zalazilo tek oko 21 h, bilo je čak i toplo za njihove pojmove (mi smo se pak smrzavali).

Toplo vam preporučujemo da svakako posjetite fjordove oko Osla. Prizor koji se svakako pamti. Iz samog središta grada organizirane su različite turističke ture, cjenovno dostupne svima. Samo se nemojte zavarati zubatim suncem i toplo se obucite kako biste mogli uživati u prizorima od kojih zastaje dah.

Samo središte grada nije jako veliko i dobrom organizacijom vremena nije potrebno dugo da se sve znamenitosti obiđu. Ipak, izdvojila bih srednjovjekovnu [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/06/Oslo_Akershus_Castle.jpg#”]tvrđavu  Akershus[/lightbox] u kojoj se može pratiti norveška povijest od 12. stoljeća do danas. Kompleks se sastoji od brojnih povijesnih građevina i muzeja. Zemljište oko samog dvorca popularno je izletište s kojeg se pruža prekrasan pogled na fjordove i otoke oko Osla.

oslo karl jonas gate
oslo karl jonas gate

Glavna ulica u gradu (Karl Johans Gate) počinje kod glavnog kolodvora i jedno je od najživljih mjesta u gradu. U njoj su se smjestili najpoznatije trgovine, kafići, restorani, parlament, kraljevska palača odakle se pruža zaista prekrasan pogled na veći dio grada.

Park u središtu grada, Vigeland, mjesto je za koje možemo reći da je u njemu vrijeme stalo. Popularno  turističko odredište u Oslu, posebno ljeti, mjesto je gdje turisti dolaze pogledati skulpture poznatog norveškog kipara Dustava Vigelanda. U samom parku smješteno je ukupno 212 figura u prirodnoj veličini, a većinom brončanih i granitnih.

U muzeju vikinških brodova mogu se naći neki od najbolje očuvanih brodova koje su Vikinzi koristili. Ovo je odlično mjesto za upoznavanje vikinške kulture, običaja i načina života.

Opera - najnoviji simbol Osla
Opera – najnoviji simbol Osla   Foto: Wikipedia

Najnoviji simbol Osla postala je Opera. Prekrasna građevina koja zbog svoje jedinstvene  arhitekture izgleda kao da raste s fjorda. Kako biste ju doživjeli u njenom punom sjaju trebalo bi ju posjetiti za sunčanog dana. Sa samog vrha zgrade pruža se prekrasan pogled na sam Oslo i fjordove.

Ako je sve ovo bilo dovoljno da vas nagovorim da posjetite Oslo, važno je napomenuti još jednom da je grad zaista skup. Koliko god bili upozoravani, pročitali različita iskustva, mislim da smo podsvjesno željeli vjerovati da se netko šali, da kava ne može koštati 90 kruna (1 kn= 1 kruna) ili minijaturna pizza 150 kruna…  Možda nam se zato učinilo da smo se u gradu zadržali i više nego dovoljno.

Autorica je Ana Meštrović.

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.