Search
Close this search box.
cool novi logo header
Jamie Oliver

Ovo je pet najboljih i najbogatijih celebrity chefova na svijetu

Tko je gdje počeo i sa kime? Tko zarađuje više, a tko ima najviše Michelin zvijezdica. Tko je vlasnik preko stotinu restorana? Saznajte tko su i gdje rade najbolji chefovi današnjice!

Čini se da danas, više nego ikad prije, ljudi diljem svijeta sve više vole pričati o hrani. Moderni mediji i društvene mreže učinili su svoje pa ne čudi da je hrana jedna od omiljenih tema za čitanje, surfanje i gledanje.

Kuharice, kulinarske emisije, portali za dijeljenje recepata, a pogotovo Pinterest i Instagram, na kojima možete brzo i lako podijeliti sve što vam padne na pamet (što ste skuhali ili možda upravo pojeli) suučesnici su u fenomenu kuhanja koji raste iz dana u dan i ne čini se da će stati. Ne čudi stoga da su neki od vrhunskih chefova današnjice postali prave pravcate zvijezde čija se bogatstva mjere u desecima milijuna dolara.

Ali kao što kuhanje nije od jučer, tako i slavni kuhari nisu samo oni koje danas možemo pratiti na svakom koraku. Povijest bilježi poznate kuhare od starog Rima, preko Kine i Otomanskog carstva pa do francuskog dvora i naravno velebnog Beča.

Jedan od prvih celebrity chefova čije je ime ostavilo povijesni trag je Guillaume Tirel „Taillevent“ i bio je kuhar na francuskom dvoru u 14. stoljeću. Osim što je odlikovan, potpisan je kao autor jedne od najstarijih srednjovjekovnih kuharica  „Le Viandier“ (iako je pravi autor kuharice nepoznat).

Suvremeni kuhari natječu se u originalnosti i kreativnosti vlastitih recepata. Spajaju kulinarske tradicije različitih dijelova svijeta, zemalja ili regija, a sve u svrhu stvaranja osebujnog okusa, stila i potpisa na naizgled tradicionalnim jelima.

Koji od njih su u tome posebno uspješni i posebno cool, ali prvenstveno  koji od njih su poznatiji i bogatiji od ostalih….slijedi top lista! Zanimljivo i jako #cool je to da se niti jedan od njih na listi nije našao preko noći. Svoj uspjeh gradili su godinama i možemo slobodno reći, da su ga zaslužili!

Jamie Oliver

Javnosti je postao poznat pod nadimkom „Goli kuhar“ koji su za njegovu prvu TV seriju osmislili producenti. Naziv je proizašao zbog jednostavnosti njegovog kuhanja ali nije mu ‘sjeo’ i kasnije emisije više nisu koristile taj nadimak koji ga je proslavio, emisiju i od njegove prve kuharice napravio bestseller.

Jamie Oliver
Jamie Oliver

Jamie je odrastao uz roditelje ugostitelje i obiteljski restoran/pub bio je mjesto gdje je učio kuhati. Snažan utjecaj talijanske kuhinje na Jamieja je ostavio mentor Gennaro Contaldo,  koji mu danas pomaže u vođenju njegovih restorana. Točnije njih 35 pod nazivom „Jamie’s Italian“.

S franšizama od Rusije, Australije i Hong Konga do Ujedinjenih Arapskih Emirata unutar slijedećih nekoliko godina očekuje se otvaranje desetak novih. Teško je vjerovati da je ovaj četrdesetogodišnjak težak gotovo 235 milijuna dolara i da je 2005. proglašen  najinspirativnijom političkom osobom godine (istraživanje Channel 4) godine iako je disleksičan i da je svoju prvu knjigu pročitao u 38. godini. (#nikadnijekasno, ali ima i boljih izbora od „Catching Fire“).

Svoj celebrity status odlučio je maksimalno iskoristiti kako bi utjecao na promjenu prehrane djece u školama diljem Velike Britanije ali i s drugim inicijativama humanitarnog karaktera. Da dodamo malo začina Jamiejevoj priči: ima i kontroverza.

Od klanja živog janjeta na televizijskog emisiji (PETA je poludila), do navodno upitne higijene njegovih restorana, možda je ipak #najcool njegovo dugogodišnje „kvockanje“ s Gordonom Ramseyem (tko je na koga ljubomoran, tko je bolji kuhar, tko zarađuje više), što nas dovodi do sljedećeg celebrity chefa na našoj listi.

Gordon Ramsay

Ovaj Škot odrastao je u Shakespeareovom Stratford-upon-Avonu u Engleskoj. Prema autobiografiji kaže da mu je nenadana ozljeda uništila perspektivnu nogometnu karijeru.

Gordon Ramsay
Gordon Ramsay Foto: Wikipedia

Zanimljivo je da Ramsay tvrdi da je imao potpisan ugovor za prvu postavu nogometne momčadi Rangers s 15 godina, ali osobe iz kluba kažu da je samo trenirao s drugom postavom nekoliko mjeseci prije nego što ga je od nogometa morao odustati zauvijek.

Igra sudbine odvela ga je, očito, u pravom smjeru. Vratio se školovanju i završio hotelski management. Prvi posao šefa kuhinje napustio je zbog afere sa vlasnikovom ženom. Iako ga je ljubav prema kuhanju dovela do mnogih prvorazrednih svjetskih chefova koji su na njemu ostavili svoj snažan mentorski potpis, Marco Pierre White možda je ipak dao ili uzeo malo više.

Nakon što je kod njega radio dvije i pol godine, Ramsay se navodno zasitio uvredljivog i problematičnog ponašanja slavnog kuhara. Iako su se razišli neprijateljski, Marco Pierre White je pozvao upravo Ramsaya da 1993. godine vodi „Rossmore“, restoran čiji je bio djelomični vlasnik.

Kao šef kuhinje restorana preimenovanog u ‘Aubergine‘ zaradio je svoje prve dvije Michelinove zvjezdice.  Kratka poslovna veza s mentorom ponovo je pukla i 1998. godine Ramsay je otvorio vlastiti restoran kojem je dao svoje ime i koji je odmah doživio fenomenalan uspjeh – čak tri Michelinove zvjezdice! Drži ih i dan danas.

ČITAJTE I OVO: BON APÉTIT Svjetski i domaći blogovi o hrani (koje pratimo)

Ramsay je u 2014. osvanuo na 58. mjestu Forbsove liste sa zaradom od 47 milijuna dolara. Bogatstvo mu se procijenjuje u stotinama milijuna dolara, a osim vlastitog kanala na youtube.com iza sebe ima nekolicinu uspješnih televizijskih projekata koji su ga učinil slavnim.

Trenutno traje šesta sezona američkog Masterchefa, gdje upravo Ramsay ima jednu od glavnih uloga. Zanimljivo i #cool je kako Ramsay vodi američki Mastechef Junior. Gdje mu je kraj?

Alain Ducasse

Alain Ducasse
Alain Ducasse

Rođen i odrastao u Francuskoj od 2008. godine je ponosni državljanin kneževine Monako. Šef koji je uspio zaraditi čak 21 Michelinovu zvjezdicu (jedini koji ima više je Joël Robuchon, čak 25!) 1986. postao je šef kuhinje restorana Louis XV slavnog Hôtel de Paris u Monte Carlu, kojim upravlja i danas.

Veliki zagovornik lokalnih namirnica i regionalnih okusa, stručnjak je za provansansku kuhinju, ali i pokrovitelj i mentor mnogih mladih nada. U svibnju ove godine bio je jedan od organizatora i promotora događaja pod nazivom „Taste of Paris“.

Festival je kroz četiri dana predstavio 14 talentiranih mladih pariških kuhara pod okriljem „le Grand Palais“ gdje su svoje kulinarske specijalitete prezentirali u kroz degustacijski obrazac. #njami #daSmoBaremBili.

ČITAJTE I OVO: Mmmmm… izgubljeni u prijevodu: TOP 5 DESSERTS FRANÇAIS

Alain Ducasse danas ima desetke restorana diljem svijeta, kulinarskih škola i kuharica (od kojih je najpoznatija „Kulinarska enciklopedija Alain Ducasse“. Od Tokya do New Yorka, da #coolklub ekipa bi najradije sjedila u romatičnom pariškom La cour jardin smještenom u jednom od naljepših vrtova te francuske prijestolnice. Vive la France, vive le délices à la carte!

La Cour Jardin restaurant
La Cour Jardin restaurant

Joël Robuchon

Je tijekom svoje dugogodišnje karijere zaradio čak 25 Michelinovih zvjezdica – više od ijednog šefa ikad. Francuzu, koji jednim dijelom svoje zvjezdice može zahvaliti ranim počecima (već s 15 godina počeo je raditi kao pomoćni kuhar), a s 20 postao oficijalni kuhar Tour de France-a.

Joel Robuchon
Joel Robuchon

Posao koji mu je omogućio putovanja diljem Francuske i u kojem je naučio mnogo o regionalnim francuskim kuhinjama. Možda je upravotaj posao utjecao na činjenicu da je 1989. dobio velebnu titulu „Chef of the Century“ (WOW!).

Poznat po svom perfekcionizmu i stavu da niti jedno jelo nije savršeno i da se uvijek može napraviti bolje, veliki je štovatelj jednostavnosti u kuhanju, lokalnih i sezonskih namirnica i predstavnik tzv. cuisine actuelle (fokus je na svakoj namirinici za sebe).

Joël Robuchon nekoć je bio mentor Gordonu Ramsayu, ali i mnogim drugima koji su gradili ili grade svoju kulinarsku slavu. Iako se krajem devedesetih formalno povukao nakon dugogodišnje  uspješne karijere, sve je samo ne „u penziji“.

U restoranima pod njegovim imenom (ali i utjecajem) možda kuhaju njegovi učenici, ali on svakako u svemu aktivno sudjeluje. Kuhinju Joël Robuchona danas možete jesti od Bangkoka, Hong Konga, Las Vegasa, do naravno Londona i Pariza.

Wolgang Puck

Wolfgang Puck
Wolfgang Puck

Čovjek je iza kultnog restorana Spago na Sunset Stripu u Los Angelesu, koji je ujedno i njegov prvi restoran otvoren 1982. godine. Iako je zatvoren 2001. ili,  bolje reći, preseljen na Beverl Hills, do tada je bio omiljeno okupljalište holywoodskih celebritiya pogotovo na samu večer dodjele Oscara.

Danas Wolfgang Puck osmišljava menu za oficijalni after-party dodjele Oscara i iz godine u godinu hrani zvijezde svojim delicijama.

Puck je kuhanje zavolio i naučio u maminoj kuhinji u rodnoj Koruškoj. Iako je mama bila prvi mentor, uslijedila su mnogo renomiranija mjesta njegovog kulinarskog obrazovanja. Jedno od njih je već spomenuti Hôtel de Paris u Monte Carlu, te Maxim’s u Parizu.

S 24 godine krenuo je putem Amerike i tamo ostvario zavidnu karijeru. Danas je vlasnik više od stotinu restorana diljem Amerike (od finih, do onih brzih), ima vlastitu robnu marku hrane i kuhinjske opreme, a bogatstvo mu se procijenjuje na 75 milijuna dolara.

Gladni?

Sad trk u kuhinju!

Barbara Strelar