Ovo je teško: Postavljanje ciljeva, da li znate koji je vaš i kako do njega doći?

Kud plovi ovaj brod
Kud plovi ovaj brod

Jeste li se pitali: Kud plovi ovaj brod? Pesimist se žali na vjetar, optimist očekuje da se vjetar okrene, a realist prilagodi jedra!

Rekao je pisac William Arthur Ward. Bez obzira u kojoj od gore tri navedene grupe svrstavate sami sebe, vrijeme je da shvatite da kroz život treba kormilariti spretno i pametno, da se i najveća oluja može prebroditi i da je izgubljen samo onaj koji ne zna kuda plovi! Zato treba pametno postaviti kurs.

Postavljanje ciljeva je termin koji često čujemo, ali malo nas odluči posvetiti vrijeme upravo ovom važnom zadatku. Nije teško čuditi se kada stvari otiđu u „krivom“ smjeru, jer većina ionako ne zna koji je „pravi“. Lutaju, kao naša Vlada. Mijenjaju smjer, žale se, prigovaraju, bore se s vjetrenjačama, a da se nikada ustvari nisu upitali što je to što žele?

ČITAJTE I OVO Lista želja: Napravite je danas i neće vam biti žao

 

Nije dovoljno odrediti si i reći: ‘Bit ću bolji/a’. Treba znati kako i u čemu? Nije dovoljno reći: ‘Smršavit ću!’ Postavite si pitanje i do kada i koliko. Isto tako je i ako želite pozitivno tazmišljati. Kvalitetno postavljanje ciljeva je vrlo važno i može itekako pozitivno utjecati na naš život. SMART metoda, jedna je od osnova, a ona kaže da ciljevi moraju biti:

S – specific/specifični

M – measurable/mjerljivi

A – attainable/ostvarivi

R – realistic/realistični

T – time bound/vremenski ograničeni

Kad se radi o postavljanju ciljeva, ponekad se i najluđi snovi mogu ostvariti. Sjetite se samo Billa Gatesa. Njegov cilj je uvijek bio: „Osobno računalo u svakom domu.“ Mnogi su ga zasigurno smatrali potpuno ludim, ali… SMART je kod njega funkcionirao. Tesla nam je puno prije Gatesa dao svjetlo. Kako bi ostvario svoje ciljeve, kažu da taj veliki znanstvenik često nije spavao.

I zato, i vi, čim prije stignete, ako dosada niste, uzmite papir i olovku i krenite u ostvarenje svojih ciljeva, evo kako:

[divider]KORAK 1 [/divider]

Za početak, zapišite što god vam padne na pamet. Ne razmišljajte previše. Pustite svojim željama i mislima slobodu i prepustite se možda tajnim željama i snovima i ne zaboravite – ciljevima!

[divider]KORAK 2 [/divider]

Razmislite malo o tome što ste zapisali. Ukoliko ste se tek počeli baviti nekim sportom, vjerojatno nećete sutra osvajati medalje, mašta je jedno, ciljevi su drugo. Oni moraju biti specifični, mjerljivi, ostvarivi, realistični i vremenski ograničeni, ali i dovoljno izazovni. Pazite na detalje (izbjegavajte termine poput: „Želim biti sretnija“- bolje zapišite ono što vas čini sretnom npr. poslovni uspjeh ili završeni tečaj ronjenja). Ne manje važno, budite pozitivni! (Nemojte pisati: „Ne želim biti nervozna“, radije pišite: „Želim biti opuštenija“).

[divider]KORAK 3. [/divider]

Ako pažljivo sročite ono što ste napisali u prva dva koraka, shvatiti ćete gdje ste sada, a gdje ustvari želite biti. Identificiranje onoga što želite možda vam se čini banalnim zadatkom, ali to nije malo. Većina ljudi danas nažalost besciljno korača kroz život.

No,ipak ciljevi su samo početak…  …slijede konkretni koraci. Točnije AKCIJA!

[divider]KORAK 4. [/divider]

Složit ćete se da se postavljanje ciljeva brzo može pretvoriti u prazno slovo na papiru ukoliko nema onog glavnog sastojka – plana akcije. Ako ste si postavili cilj da istrčite polumaraton, očito je da morate kontinuirano trenirati kroz minimalno 12 tjedana. Za učenje jezika, morate barem skinuti aplikaciju kako što je Duolingo, a onda ju i redovito koristiti. Dan po dan, korak po korak, i vaš cilj da naručite ručak na tečnom portugalskom u Lisabonu više neće biti prazno slovo na papiru.

CoolKlub ima svoj cilj, a to je: Jednostavno kvalitetan sadržaj (uvijek i bez kompromisa). Ne znači da je najpametniji ili da ga treba uzeti zdravo za gotovo, ako vas je zabavio –  cool! Uz to, za ravnotežu (nije sve samo posao) nismo zaboravili da se ponekad treba i igrati (Work&Play), ali i da najbolje ideje dolaze iz životnog iskustva i učenja (Live&Learn).

Ako već niste, čim prije postavite svoje ciljeve i krenite u akciju! Sretno!

Vezane teme:

Kako razmišljati pozitivno – vježbe od pola minute

Smeta vas početak tjedna, čekate vikend? To nije COOL, evo i zašto

More from @B_arrow

Radno Vs. slobodno vrijeme (igre bez granica)

Istraživanja su pokazala da radnici kojima se povjerava kontrola nad njihovim radnim...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.