Search
Close this search box.
cool novi logo header
Palermo pretoria

Palermo: Italija na kvadrat

Zanimljivo je iskustvo jesti u restoranima na terasi. Ako treba, stol se privremeno premjesti da netko izađe s automobilom i vrati se nazad, a na parkirno mjesto složi se barem još jedan stol

Sicilija je zaista prekrasan otok. Obišla sam tek jedan dio i veselim se skorom povratku. Teško je izdvojiti što me više oduševilo pa za početak ističem bogatstvo kultura i naroda koji su na njoj živjeli stoljećima.

Sve do Drugog svjetskog rata Sicilija je bila izuzetno bogata zemlja. Nikada je nisu smatrali ‘pravom’ Italijom, a neki lingvisti tvrde čak ni da današnji sicilijanski dijalekt nije ‘pravi’ talijanski nego više kao zaseban jezik. Uglavnom, na Siciliji su živjeli stari Grci, Arapi, crnci, latinska plemena, Normani, današnji Talijani… Riječju, totalna mješavina kultura, jezika i vjera.

Ako niste navikli na kaos ovakvih mjesta za opuštanje ima na desetke! Foto: CoolKlub
Mi se vidimo ovdje, a vi? Foto: CoolKlub

Što reći o Sicilijancima? Izrazito su ljubazni ljudi, spremni na pomoć turistima. Istina, često ih je jako teško razumjeti bilo da govore talijanski ili neki drugi jezik, ali uvijek su i bez iznimke spremni pomoći.

Kaos i proturječnosti

Palermo je zaista neobičan grad i svakako ga treba posjetiti. Nigdje do sada nisam doživjela takav kaos i takve proturječnosti. Na ulazu u grad postoji nekoliko velikih, širokih avenija na kojima trake nisu ucrtane. Auti voze u tri, četiri, a ponekad čak i u pet traka, mijenjajući smjer bez žmigavca i sasvim nepredvidljivo (a gledajući sa strane niti pretjerano logično) i sve to jureći barem osamdeset na sat.

Palermo promet
U tom prometnom kaosu autobusi imaju tek okvirni vozni red kojeg se već do deset ujutro prestaju držati jer ga više jednostavno ne mogu imati pod kontrolom!

Takve avenije nemaju semafore za pješake nego samo pješačke prijelaze koje nitko ne doživljava. Svako prelaženje ulice izazov je za sebe i potencijalna opasnost. U središtu grada je također gužva. Bez obzira na iscrtane trake, svi se voze baš onako kako žele ne obazirući se previše na smetnje poput semafora ili prometnih znakova. Komunicira se trubom.

Trube kad im netko smeta, trube kad im netko ide na živce, trube za zgodnim komadima, trube kad u susjednom autu ili na pločniku prepoznaju nekoga, trube kad im je dosadno, trube kad su ljuti…

Zapušten ali i lijep

Mirisi friško zapečenog smeća, pretrpane kante i kontejneri, boce, vrećice, papiri, ostaci hrane, smeđe, sive fasade već pomalo dotrajale i bezbojne… Prava je šteta koliko je taj grad zapušten.  No Palermo je zaista lijep grad ako vas to sve ne smeta. Tamo možete kartu grada baciti u smeće jer dovoljno je samo šetati uličicama i sigurno ćete nabasati na nešto što će vas oduševiti.

S jedne strane, taj grad je svjedok dugih stoljeća neopisivog bogatstva Sicilije. Samo u uređenje katedrale utrošeno je sedam tona zlata!

Svako malo hodajući gradom možete ugledati neku od velebnih palača od kojih se svakako ističu Palazzo Reale, prekrasna normanska palača malo udaljena od samog središta grada na koju su stoljećima kontinuirano nešto dograđivali tako da je neopisivo šarolika, ali i neopisivo bogata. Zatim, u samom središtu grada je Galerija, kao i Teatro Massimo, jedno od najvećih kazališta u Europi…

Inače, Sicilijancima vrijeme zaista ne znači ništa. U tom njihovom prometnom kaosu autobusi imaju tek okvirni vozni red kojeg se već do deset ujutro prestaju držati jer ga više jednostavno ne mogu imati pod kontrolom. Ako trebaš negdje doći, odeš na stanicu i jednostavno čekaš.

Zanimljivo je iskustvo jesti u restoranima na terasi budući da je promet svugdje oko vas, ljudi hodaju među stolovima i svako malo prozuji neki skuter ili auto, ali to nikome ne smeta. Ako treba, stol se privremeno premjesti da netko izađe s automobilom i vrati se nazad, a na parkirno mjesto složi se barem još jedan stol.

Gdje jesti u Palermu

Cijene hrane nisu velike, pristojno možete jesti za manje od 10 eura, a postoje i turistički meniji koji imaju nekoliko sljedova jela uz piće, a kreću se od 10-15 eura. Sicilija mi nije bila neko kulinarsko otkriće, ponekad čudan izbor pomiješanih namirnica kao npr. sladoled u hambi pecivu ili pak sirovi šampinjoni s ribanim sirom i ukiseljenom tunom.

Ipak da vam ne otkrijem sve čari Palerma mogu vam samo reći da se isplati doživjeti ga uživo.

Autorica je Ana Meštrović

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.