Search
Close this search box.
cool novi logo header
zene poduzetnistvo recesija kriza

Poduzetnice u krizi ‘razbijaju’. Pogledajte kako (i koliko!)

Do 2018., žene u Europi kreirat će čak pet milijuna radnih mjesta od ukupno previđenih 15.3 milijuna

Kao ženi-poduzetnici, ova tema izrazito mi je bitna i zato je s guštom prenosim dalje. Naime, Guardian je nedavno objavio kako su u Velikoj Britaniji, ‘u srcu recesije’, od 2008. do 2011. godine 80 posto novih samozaposlenih osoba bile žene. One su danas vlasnice trećine svih malih i srednjih poduzeća u Europi, a broj ženskih start-upova raste čak dva puta brže nego onih u vlasništvu muškaraca.

Zanimljivo je nadodati, da su čak 99% poduzeća u Europi ustvari mala i srednja poduzeća, od kojih  9/10 spada pod mikro-poduzeća s manje od 10 zaposlenih.

zene poduzetnistvo recesija kriza_1

Prema posljednjim statistikama, recesija stvara pobjednike. Naime, recesijski startupovi, prosječno su uspješniji od onih koji su krenuli u ekonomski povoljnijim okolnostima. Čak 56% tih istih startupova usred krize pokrenulo je nježniji spol. Žene će, očekuje se, do 2018. u Europi od 15.3 milijuna novih radnih mjesta kreirati čak trećinu (oko 5 milijuna).

Posebno važno, startupovi u vlasništvu žena poduzetnica, prosječno su za 10% uspješniji od onih u vlasništvu suprotnog spola (Guardian Small Business Research Institute). Usprkos izvrsnim rezultatima, žene koje pokreću posao, imaju manje šanse da im se odobri financiranje ili pak zaštita intelektualnih vlasništva. #notcool

Još jedan #notcool termin je i ‘Bropreneur’. On se provlači kada statistike pokazuju poražavajuće brojeve za žene, posebice one u ‘Silicijskoj dolini’ u SAD, gdje elitne grupe čine muškarci koji zapošljavaju ili financiraju samo slične sebi i eksplicitno isključuju žene i manjine.

Ako start-up kulturu sagledamo kao ekosistem, shvatit ćemo da bogatstvo, snaga i sposobnost prilagodbama proizlazi iz različitosti. Istraživanja govore kako različitost unutar tvrtke pridonosi boljem odlučivanju i boljim rezultatima.

Evo što je jednom izjavio Željko Kovač, direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb, u svom tekstu za portal 24 sata:

„Tvrtke koje su u vlasništvu žena ili ih vode žene, brže i lakše prilagode novonastalim situacijama… U tvrtkama gdje su žene vlasnice bilo je manje otpuštanja i da su djelatnici aktivnije uključeni u operativno rješavanje problema.“

Vezane teme:

Istraživanje u SAD: Što su žene prestale kupovati (i što kupuju umjesto toga)

Svijet kroz objektiv Annie Leibovitz

Barbara Strelar