Search
Close this search box.
cool novi logo header
poduzetnik sa 40 godina citat o poduzetništvu

Poduzetnik sa 40: Mislite da ste prestari? Razmislite ponovo!

Osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je šalice i sokovnike do svoje 52, Andrea Bocelli pjevao je po barovima do 33, osnivač kozmetičke tvrtke Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige do svoje 45…

Kada Hollywood portretira poduzetnika – početnika, tada je u 90% slučajeva riječ o muškoj osobi u ranim dvadesetima. Studira ili razmišlja o napuštanju studija. Jedva spaja kraj s krajem. Frizura mu je nalik kokošinjcu, nosi traperice, vansice i gornji dio trenirke.

Kada Hollywood portretira uspješnog poslovnog čovjeka, onda je riječ o uglađenom i školovanom tipu koji već u svojoj 40-oj trguje uzduž i poprijeko, ima apsolutno sve pod kontrolom, a u svakodnevnim poslovima mu pomaže mlada asistentica. Treba li spominjati prilično težak bankovni račun. Poduzetnik sa 40 – hmmm.

Nećete vjerovati tko je sve popio košaricu: Roman Veliki Getsby, izum telefona, Internet? Bah!.

Ovi stereotipi uvijek su nam zanimljivi – na filmu. No, što kada govorimo o stvarnosti? Znate ono, kada zagazite u 40-te, imate nešto fakulteta, uspješni ste ali i nezadovoljni aktualnim poslom pa razmišljate da pokrenete svoj. Ovaj scenarij rijetko se može vidjeti u filmu, a ako da, onda je u većini slučajeva riječ o ‘životnoj drami’. Iako tako ne bi trebalo biti. Naime, prema brojnim informacijama upravo je ovo magična brojka kada postati poduzetnikom.

Ako razmišljate ‘filmski’ (pa i na klasični hrvatski način), nema sumnje da će se u glavi stvoriti zbrka jer defaultu ne pripadate ni u jednu od gore navedenih skupina. Nit ste mladi, a nema niti debelog računa na vidiku. Ispada da ste debelo zakasnili i da nešto s vama nije u redu. No, to je filmski pristup.

Ah da! Uz sve to, glavni mediji u nas iz dana u dan bombardiraju vijestima da poduzetnik u Hrvatskoj ima status kakav su u srednjem vijeku imali opsjenari i da ne vrijedi pišljiva boba. Ali kako onda uspijevaju? Čiju je tvornicu nedavno otvorio premijer? Tko proizvodi one tone meda na tržnici? Tko je uveo vaš omiljeni deterdžent ili organsku kozmetiku? Tko radi sve one cool reklame za Kraš? Tko to zapošljava?

Ako vas uistinu zanima ovo o čemu pričamo pogledajte malo bolje.

Jasno ćete vidjeti kako većina vrlo uspješnih ljudi do svog statusa nije došlo u dvadesetima, nego su svoje prave i lukrativne poslove pokrenuli kasnije: u svojim 30, 40 i često u 50-im godinama života. Dakle nakon desetljeća prikupljanja radnog iskustva.

Osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je šalice i sokovnike sve do svoje 52. Osnivač kozmetičke tvrtke Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige sve do svoje 45.

U tom razdoblju, dogodili su se uspjesi i neuspjesi. Usponi i padovi. Uslijed svega toga u njima je rasla i stasala jedna nova osoba. Ona s iskustvom i neodoljivom željom da krene naprijed, pitanje je hoćete li joj to i dopustiti.

Lijepo se to vidi u infografici organizacije Funders and Founders na koju sam nedavno naišao. Prema njoj, osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je šalice i sokovnike sve do svoje 52. Osnivač kozmetičke tvrtke Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige sve do svoje 45. Osobno obožavam Andreu Bocellija i njegov glas, a tip je do svoje 33 pjevao u barovima!!!

Poruka infografike bode u oči i kaže: Ne bojte se svojih 40-ih i novog početka! Vremena svakako imate, a i prilično dobrih šansi.

Dosad ste, naime, upoznali kako funkcionira sustav, naučili poneku životnu mudrost i upili neke navike uspješnih poslovnih ljudi. Vjerojatno ste i čitali dobre poslovne knjige. Uostalom, pogledajte infografiku i primjere nekih uspješnih podiuzetnika koji su novu stranicu (p)okrenuli u kasnijim godinama života.

Hollywoodske filmove ostavite za slobodno vrijeme – osim ako ne kanite osnovati producentsku kuću i pokušate snimiti svoj film. Evo kako to izgleda u stvarnosti. Poduzetnik sa 40 – ne zvuči loše!

Poduzetnik sa 40
Izvor: entrepreneur.com

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>