Search
Close this search box.
cool novi logo header
Poslodavci: Kako se NE javljati na natječaj za posao (primjeri)

Poslodavci: Kako se NE javljati na natječaj za posao (primjeri)

Na natječaj za posao javilo se preko 350 kandidata, što mislite koliko ih uistinu odgovara vrlo jasnim uvjetima i koliko ih se potrudilo napisati molbu baš za taj posao i tog poslodavca?


Da li ste se ikada zapitali kako izgleda priča o zapošljavanju od strane poslodavca? Ako niste, trebali bi, jer to je zapravo i vaša priča. Pronaći kvalitetnog zaposlenika danas je gotovo jednako teško kao i pronaći posao. Najčešće greške iz životopisa i pisma namjere/zamolbe za posao, tog prvog kontakta kandidata i poslodavaca dodatno ćemo obraditi u Cool Klubu.

Krenimo od početka. Poslodavac u potragu kreće onog momenta kada mu treba pomoć. Možda mu posao raste ili se mijenja ili nekog treba zamijeniti. U svakom slučaju, poslodavac traži nekoga tko će na svoj način pridonijeti daljnjem razvoju tvrtke. Nakon dugog premišljanja i postavljanja kriterija kakvu osobu ustvari treba, predaje detaljan oglas za posao.

Možda je ranijih godina ovaj zadatak bio lakši. Danas to nije slučaj. Sukladno broju nezaposlenih raste i broj prijava za svaki posao. Poslodavce doslovno zatrpavaju stotine i stotine molbi za posao. Prema nekim statistikama oni na svaki životopis u prosjeku potroše šest sekundi. Kako se istaknuti?

Dala sam si u zadatak da pročitam baš svaku prijavu i da baš svakom kandidatu dam tih par minuta moje pažnje

Priču ću nastaviti s vlastitim iskustvom. Prvi puta provodim natječaj za posao. Ignorirala sam pravilo šest sekundi. Dala sam si u zadatak da pročitam baš svaku prijavu i da baš svakom kandidatu dam tih par minuta moje pažnje. U glavi mi je bila misao da bi jedan od kandidata mogla biti i ja i da mi sigurno ne bi bilo drago čuti da netko nije ni pogledao moju prijavu. Svako zaslužuje priliku – moj je moto!

No, sada, nakon 350 pregledanih prijava često se zapitam da li su je neki od njih zaslužili? Moj posao trpio je zbog nečije aljkavosti. Evo i zašto:

Kandidati koji uistinu žele posao, moje je mišljenje, ne smiju raditi ove greške kojih je bilo u više od  50% slučajeva svih zamolbi za posao. Što poslodavac može zaključiti osim da kandidata nije briga?

Evo najčešćih grešaka u zamolbi za posao i životopisu:

• u naslovu Vas dočeka naziv druge tvrtke (pa nije baš svejedno ako ste u naslovu napisali Lidl, a prijavili ste se u PBZ)
motivacijsko pismo s datumom od prethodne godine (znači pismo uopće nije optimizirano za ovaj oglas nego se kopira bez ikakvog istraživanja i pripreme. Mislim da baš kao i mlijeko, tako i motivacijska pisma IMAJU svoj rok trajanja.)
• vašu firmu tituliraju kao korporaciju. Hvala na komplimentu! Ali da ste barem malo googlali pronašli bi tvrtku i saznali o njoj sve što trebate
• umjesto životopisa krivi dokument ili nedostatak istog (da, greške se događaju, ali ovo je oglas za Vaš posao – provjerite  prije nego pritisnete ‘Pošalji’)
• za posao se prijavljuju kandidati iz potpuno druge struke i, na primjer, navode iskustvo u geodetskim poslovima kao nešto što je relevantno prilikom vođenja ureda ili računovodstva. (Osim što ste zagušili prostor, zaključujem da po tome bas svaka mama ima izvrsno iskustvo za posao pedijatra. Bi li joj prepustili brigu o djetetu?)

Svatko od nas nosi svoje probleme, ali ako je posao jedan od izlaza onda prilikom pisanja prijave pokušajte biti smireni. U protivnom, čeka Vas još jedna odbijenica. S druge strane evo kako ćete brže stići u onih 10 posto prijava koje sam uzela u obzir.

EVO ŠTO TREBA UZETI U OBZIR PRILIKOM PISANJA MOLBE ZA POSAO:

googlajte potencijalnog poslodavca i posvetite mu rečenicu uvodnom pismu. Kao u igri koju djeca igraju u vrtiću – cure biraju, dečki biraju. Obje strane se moraju nakloniti. Jer baš kao što vi želite da se poslodavac nakloni vama, poslodavac želi kandidata koji će se povratno nakloniti njemu.

• Vašim prvim predstavljanjem putem životopisa i motivacijskog pisma dobivate priliku da vas poslodavac upozna, da stekne utisak o vama, dajte si vremena i napišite oboje za svaku tvrtku iznova

• zabljesnite i impresionirajte (vlastitom prezentacijom, uvodnom rečenicom koja obara s nogu, ekonomskim podatkom iz sfere u kojoj tvrtka posluje)

• dajte do znanja da ste se potrudili i da poslodavca tretirajte s pažnjom i poštovanjem s kakvom bi voljeli da vas tretiraju kao zaposlenika.

• zar vam je stvarno svejedno da vas oslovljavaju vašim ili tuđim imenom?

• zar vam je svejedno kada u trgovini tražite jaja, a prodaju vam pileću paštetu?

• zar vam je svejedno ako je rok kupljene robe istekao?

Vratimo se na pravilo ‘šest sekundi’. Nemojte si dozvoliti da ste: neuredni, aljkavi, površni ili da se od većine kandidata ističete isključivo po gluposti jer ste naveli vaš materinji jezik hrvatski pod ‘stani jezik’ kojim se još i ‘izvrsno služite’. Budite cool i potrudite se. Dajte pregledan i upečatljiv izgled vašem životopisu, stavite prored i ne pišite svašta!

Vezane teme:

Radite kao i oni: Stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis

Kako snimiti vlastiti video životopis ili CiVideo u 10 cool savjeta

Kako napisati dobar životopis u 2013. godini

Barbara Strelar