Preslušali smo: Higher Truth – intimnija strana bivšeg frontmena Audioslave-a

Chris Cornell
Chris Cornell

Ili nakon slušanja: Nikad ne biste rekli da je album sastavio bivši roker Chris Cornell!

Frontmen Soundgardena i bivši vokal Audioslave-a, Chris Cornell iznenadit će vas svojim novim albumom koji izašao 18. rujna. Nakon pauze od 4 godine, nakon Songbook albuma iz 2011. izlazi Higher Truth.

Chris Cornell Higher truth album

Prvi single s albuma je fenomenalna stvar ‘Nearly Forgot My Broken Heart’ u čijem se spotu nalik Tarantinovskom filmu, pojavljuje Eric Roberts koji očito voli raditi na ovakvim projektima – da ne kažem da iskače svuda kao iz paštete. Možete ga vidjeti i u Rihanninom spotu za pjesmu „Bitch Better Have My Money“ i još nekima.

No vratimo se Cornellu. Pjesma, kao i cijeli album, iznenadit će fanove Soundgardena i Audioslave-a iz jednog vrlo jednostavnog razloga – čista je suprotnost onom po čemu je Cornell poznat.

Higher Truth je zamišljen kao jedna vrlo intimna i povučena priča koja uspješno ocrtava Cornellovu mekšu i osjetljiviju stranu. Naime, ukoliko ste očekivali rock, budite spremni na ustupke (ili na razočaranje).

Frontmen Soundgardena je odavno istrošio svoje hard rock nagone još za vrijeme nastupanja za Audioslave. Uglavnom, ono što želim reći jest da nova kolekcija pjesama odiše intimnom notom koja u najboljem svjetlu predstavlja njegovu vokalnu nadarenost.

Ista nažalost nije mogla doći do izražaja 2009. godine kada je izašao njegov album Scream, jer kako to biva u Timbalandovoj produkciji, ugušena je od strane sintesajzera i zadobila nekakav sladunjavi cliche pop-pokušaj-rock zvuk.

Primjerice poslušajte „Long Gone“ u original rock verziji i verziju s albuma, odmah će vam biti jasno na što ciljam. Stoga se slobodno može Timbo okriviti što je upropastio album, iako je meni većina pjesama s istog meni srcu vrlo draga prvenstveno zbog tekstova, poput „Long Gone“, „Never Far Away“ i „Enemy“.

Nakon Scream, došao je Songbook, a Higher Truth samo je nastavak u smjeru laganije melodike, ali i na tragu izrazite melankolije koja prožima cijeli album. Intimu ovog albuma oslikava nam akustična gitara koja kao glavni instrument dominira na svih 16 pjesama.

Primjerice divan ukras je mandolina s kojom započinje „Nearly Forgot My Broken Heart“ te u nastavku preuzima gitara koja je oštrijeg tempa kao i u „Our Time In The Universe“ uz vrlo zanimljiv orijentalni dodatak, dok su ostale pjesme smirenije i tiho pričaju stidljivu priču o ljubavi, rastancima i slomljenom srcu.

https://www.youtube.com/watch?v=KhJ9IwYc5NU

No, vratimo se na moment na prvi singl – možete jasno čuti distorzije koje su ubačene kao dodatak na vokal i to skroz nepotrebno jer Cornell ima raspon glasa od četiri oktave, te je bilo kakav ukras samo kič koji zna s vremena na vrijeme zasmetati.

Zanimljiva stvar je da je Higher Truth snimljen bez benda. Naime Cornell se udružio s poznatim imenom, Brendanom O’Brianom, s kojim je surađivao na Soundgardenovom albumu „Superknown“ i „Revelations“ u potpisu Audioslave-a. Kako je cijela stvar ispala, uvjerit ćete se kad preslušate album.

Bubnjarski dijelovi i podloga snimljeni su na loop šemu i ubačeni naknadno u slojevima, zatim su dodane razne perkusije. Poznata imena koja su doprinijela nekim pjesmama s albuma su bivši bubnjar Pearl Jam-a Matt Chamberlain, zatim pijanist Patrick Wong, kao i violinistica Anne-Marie Simon.

Pjesme poput „Worried Moon“ i „Dead Wishes“ odišu možda čak i pretjerano tužnim tonom, a sve zbog akustične gitare podsjećaju na Cat Stevensa, te neku mješavinu Paul Simona i Bryan Adamsa. Recimo u nekim momentima se možete podsjetiti muzike za film Don Juan u glavnoj i Adamsovog klasika „Have You Ever Really Loved A Woman“.

Također, prepoznaje se i karakterističan country stil, ali s fenomenalnim rock glasom. Jedinstven spoj kakav je očito samo Chris u stanju „iskemijati“. Ne zaboravite preslušati i slatkorječiv pjesmuljak „Josephine“. Nikad ne biste rekli da je to sastavio bivši roker, jel da?

Written By
More from Sara Tilly
Ovu glazbu trebaš slušati. Nema granica, nema prepreka, nema straha, nema izgovora.
Ako išta govori o onome na što vam želimo ukazati na ovom...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.