Rat talentima: Kako je programer u Googleu odbio ponudu tešku pola milijuna $

programer zarada
programer zarada

Uspješan Startup odabrao je totalno krivi pristup i način akvizicije


Neki se zasigurno sjećaju sjajne karikature o [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Programer_2.jpg#”]programerima devedesetih[/lightbox], ali to su samo sjećanja. Nakon tehnoloških novotarija i priča o (ne)uspjesima, druga stvar o kojoj se rado priča u Silicijskoj dolini jesu plaće i primanja zaposlenih.  Ako malo pratite ili samo ponekad bacite pogled na bilo koju listu ili popis zarada u Dolini, lako se može dogoditi da zatražite čašu vode pomiješane sa šećerom.

Naime, kolike su plaće u Silicijskoj dolini? Priče o ovoj temi gotovo imaju mitski status, baš kao i one koje prate brokere nakon filma Vuk s Wall Streeta:

Programera zaposlenog u Googleu pokušala je u svoje redove dovesti uprava jedne uspješne tvrtke – startupa. Kontaktirali su ga i ponudili godišnju plaću od, mislili su, više nego velikodušnih 500.000 američkih dolara.

Međutim, programer im se zahvalio i otpilio ih jer njegova trenutna primanja, kako im je napisao u odbijenici, iznose tri milijuna američkih dolara u gotovini i dionicama kompanije za koju radi.

Dohodak od tri milijuna ili čak i ponuđena svota od pola milijuna dolara daleko su više od prosjeka kojeg zarađuju programeri u Silicijskoj dolini. Prosjek je 165.000 američkih dolara za inžinjera, dok je u Googleu nešto manja i iznosi 128.000 dolara, rekao je u razgovoru za Business Insider, lovac na pametne i uspješne poslovne ljude, Scott Purcell.

Tvrtka koja je pokušala dovesti programera previdjela je, naime, jednu jako bitnu činjenicu, a ta je da je Google od kada ga je 2011. preuzeo Larry Page, postao izrazito aktivan kada su u pitanju dovođenja i zadržavanja talenata. Do njegovog preuzimanja Google su mnogi zamišljali kao veliko samposluživanje. Mlade talente pred nosom su im odvodili head hunteri koje su unajmili Facebook ili Twitter.

Sudeći prema navedenom slučaju priča definitivno ima uporište. Stvari su se promijenile zahvaljujući Larryu ali i novcu kojega Googleu ne manjka. Isto tako, kako je netko primjetio, najgori mogući scenarij možete očekivati onda kada iz Googlea želite dovesti nekoga nudeći mu novac.

Google je jednostavno premoćna kompanija s daleko većim resursima.

Ili, da prevedemo: Nije u šoldima sve (ima nešto i u dolarima)…

Vezana tema:

Hugo Bara napustio Google i objašnjava zašto je Kina toliko COOL

More from Claudio Kramaric
Molba za posao copywritera u agenciji ‘Drap’ (VIDEO)
Pisali smo kako se ne javljati na posao, a evo kako to...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.