Razmišljati pozitivno, pobijediti disleksiju i završiti na Wall Streetu…

KAKO RAZMISLJATI POZITIVNO
KAKO RAZMISLJATI POZITIVNO

Nisam poludio! Slavim okruglu brojku čitanosti jednog svog posta i sheram dalje pozitivne misli koje je izazvalo čitanje jedne knjige i posta o nevjerojatnoj karijeri

Proteklog tjedna post Kako razmišljati pozitivno – vježbe od pola minute, zabilježio je rekordnu čitanost. Naime, od dana kada sam ga napisao pročitalo ga je (ili pogledom skeniralo) preko 10.000 ljudi.

Hura! U tom postu javno sam u sjećanje pozvao svoju ‘tamniju stranu’. Bilo mi je bitno napisati nešto takvo i osjećao sam se dobro. Pojma nisam imao da će baš taj post izazvati toliki interes. Drago mi je zbog toga i zato je tema ovog posta iz kategorije ‘pozitivne priče’.

Za početnike: Motivacija je osnova. Motivacija da ama baš iz svake prigode vučete samo pozitivne stvari. U školi, na fakultetu ili na poslu… Bez motivacije je teško jer čarobni štapić koji će vas nekim čudom upisati na željeni fakultet ili vam dati priliku za savršeno i dobro plaćeno radno mjesto – ne postoji. Točka.

Morate moći pronaći način kako se motivirati. Neki od nas u tome su eksperti, neki nisu ni pokušali (pa njurgaju u krug), a manjem dijelu nije uspjelo. Možda zgodan trenutak da još jednom preporučim sjajnu knjigu Dr. Ricka Hansona na temu ‘kako razmišljati pozitivno’:  “Hardwiring Happiness – The New Brain Science of Contentment, Calm and Confidence”.

Krenimo sad na fenomenalan post Business Insidera koji me podsjetio zašto knjiga Malcolma Gladwella ‘David i Golijat‘ u našem stanu zauzima posebno mjesto. Dakle…

[lightbox link=”http://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/06/gary-cohn-193×193.jpg#”]Gary Cohn[/lightbox], predsjednik i COO Goldman Sachsa proteklog je tjedna obilježio četvrt stoljeća rada u toj banci. Cohn (54) u stvari ima jednu od zanimljivijih priča u knjizi spomenutog autora.

Odrastao je u Clevelandu i cijeli život nosi se s disleksijom. Do šestog razreda promijenio je četiri škole. Ekipa iz razreda ali i učitelji opisivali bi ga ovako: ‘idiot’. Cohn priznaje da je bio očajan učenik.

Učitelji su roditeljima govorili kako će biti sretni ‘uspije li malac postati kamionđija’. Ipak, Cohn je dogurao do male mature i 1982. završio fakultet.

Nakon studija Cohna nisu čekali poslovi i razgovori za posao. Osjećao je strast prema financijama ali to je bilo to. Na nagovor oca zaposlio se kao prodajni predstavnik aluminijske građe i prozora u tvrtki United States Steel u Clevelandu.

Jednom prilikom poslovno je otputovao na Long Island i uspio nagovoriti nadređenog da ga pusti u obilazak New Yorka. Otišao je ravno na Wall Street i burzu. S galerije za posjetitelje promatrao je gungulu na trading flooru.

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange Friday, Jan. 24, 2014.  (AP Photo/Jason DeCrow)
New York Stock Exchange   Foto: Fotografija služi isključivo kao ilustracija te je vlasništvo agencije AP

Na pamet mu je pala prilično smiona zamisao: Kako se predstaviti jednome od brokera? S galerije se spustio kat niže i satima čekao pred zaključanim vratima. Ništa. Bio je spreman otići. Prema vlastitoj priči iz Gladwellove knjige:

“Baš kada je sve završilo primijetio sam jednog dobro obučenog tipa kako ubrzano hoda i dovikuje tajniku kako hitno mora na aerodrom La Guardia. Sinula mi je ideja i kada je prolazio pored mene pratio sam ga i uskočio u lift.

‘Čujem da idete na aerodrom’, pitao sam. Odgovorio je potvrdno.

‘Idem i ja hoćemo li podijeliti taksi?’ Klimnuo je glavom, a ja sam istog momenta shvatio da sam dobio sat vremena da dobijem posao.’

Bio je to jedan od IT poteza, onih za koje kažemo da su iz klasifikacije ‘glava s jajima’.

Ispalo je da je nesuđeni suputnik zapravo predstavnik jedne moćne brokerske kompanije. Cohn nije imao pojma što i kako ali pretvarao se da razumije sve o čemu neznanac govori.

“Lagao sam mu cijelo vrijeme našeg druženja u taksiju. Kada je pitao da li znam što su opcije, odgovorio sam potvrdno. Dodao sam kako znam sve i da mogu napraviti sve za njega ako dobijem priliku”’, ispričao je Cohn u knjizi.

Do izlaska iz taksija izmijenili su kontakte. Tip mu je dobacio da ga nazove u ponedjeljak.

Nazvao je i u utorak otputovao u New York, u četvrtak je bio na razgovoru za posao. Radio je idućeg ponedjeljka.

U tom periodu pročitao je knjigu “Options as a Strategic Investment” za koju i danas tvrdi da je ‘poput Biblije za trgovanje opcijama’.

Čisto da se zna: Cohnu je i dan danas potrebno šest sati kako bi pročitao 22 stranice teksta.

Nakon nekoliko godina na burzi, Cohna su 1990. kontaktirali predstavnici Goldman Sachsa. Prihvatio je ponudu i danas slavi jubilej. Četiri godine nakon postao je partner tvrtke i danas je jedan od najmoćnijih ljudi Wall Streeta.

Cohn danas tvrdi da sve duguje poremećaju. Disleksiji s kojom se u Hrvatskoj prema podacima iz 2012. bori 30.000 školaraca. Ovo je post i za njih.

“Pozitivna stvar kod disleksije i disleksičara jest ta da svi mi ili barem oni koje poznajem, već nakon fakulteta imamo izrazito razvijenu sposobnost nošenja s neuspjehom. Kada promatramo mogućnosti vidimo više pozitivnih nego negativnih stvari. Ne zamaramo se ‘što ako…’ ili ‘što kada…’ pitanjima i situacijama. One nas ne zbunjuju. O tome sam razmišljao mnogo puta. Disleksija me formirala i sigurno ne bih bio ovo što jesam bez nje.” Gary Cohn

Drugim riječima: ‘Normalni’ Cohn nikada ne bi uskočio u lift s neznancem i počeo razgovarati o temi o kojoj nije imao pojma.

Razmilite o ovome.

Preuzmite rizik!

Vezane teme:

Tajna paukove mreže: Trudom do uspjeha

7 COOL psiho trikova za zadržati novogodišnje odluke

More from Claudio Kramaric

Aplikacija GoWemy ili kako do brže odluke što odjenuti

Koliko je uspješan vaš styling reći će vam aplikacija GoWemy! Trebate...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *