Search
Close this search box.
cool novi logo header
naslovna

Roman Veliki Gatsby, izum telefona, Internet? Bah!

Kada pročitate odbijenice koje su doživjeli Fitzgerald te A. Graham Bell ili što je novinar Newsweeka prije 20 godina pisao o Internetu možete samo citirati: Vat a biga mistejka tu mejka!


Vjerojatno vam nije nepoznato koliko često umjesto potpore dobivamo kritiku. Ne znam zbog kojeg razloga jedni druge češće potkopavamo nego bodrimo.

Štoviše, čini se da oni koji su uspjeli, imaju tek pregršt priča o propalim pokušajima, odbijanjima i kritikama. No, oni su također svjedoci da je poslije uvijek uslijedila priča o uspjehu. Skepticima i promašajima unatoč i, ponekad se čini, zdravom razumu usprkos!

Pozitivnih primjera kroz povijest ima na stotine.

Roman “Veliki Gatsby” F. Scott Fitzgeralda, čiju ekranizaciju upravo imamo prilike gledati u kinima odbijen je uz objašnjenje:

“Vaša knjiga bi bila gotovo pristojna kada bi se riješili tog Gatsby-a”. Fitzgerald je bio dovoljno mudar da ignorira navedeni komentar. Gatsby je ostao. Sva sreća!

1876. godine Alexander Graham Bell i Gardiner G. Hubbard, njegov financijski mecena, ponudili su Telegraph Company-u, prethodniku Western Uniona novi patent pod brojem 174,465. Isti je proslijeđen vijeću na istraživanje.  Vijeće je zaključilo:

“Telefon bi trebao prenositi ljudski glas preko telegrafskih žica… Tehnički, smatramo da taj uređaj nikada neće moći prepoznati ljudski glas na udaljenosti većoj od nekoliko milja. Messer Hubbard i Bell žele postaviti po jedan takav uređaj u svakom gradu. Ideja je idiotska

Ne vidimo razlog zašto bi uzeli u obzir grupicu autsajdera sa svojim nepraktičnim i ekstravagantnim idejama. Sagledavši sve činjenice, smatramo da je ponuda gospodina Hubbarda da za 100.000$ kupimo ovaj uređaj potpuno nerazumna jer je isti za nas potpuno neupotrebljiv. A uzevši u obzir tehničke i ekonomske činjenice vezane uz ovaj projekt.”

Jeste se barem malo podsmjehnuli? Mi jesmo. Postoje tisuće i tisuće takvih priča. Vizionari  i inovatori često su toliko ispred svog vremena da se čine suludima.

Ili primjer iz novije povijesti. Cliff Stoll novinar Newsweeka, 1995. napisao je tekst o „suludom“ internetu. Evo dijela njegovih zapažanja:

„Vizionari vide budućnost radnika koji rade na daljinu, interaktivnih knjižnica i multimedijskih učionica. Govore o elektronskim sastancima gradskih vijeća i virtualnim zajednicama. Trgovina i poslovanje premjestit će se iz ureda i trgovačkih centara na mreže i modeme. A sloboda digitalnih mreža učiniti će vladu demokratičnijom. Glupost! Istina je da ne postoji online baza podatka koja će zamijeniti dnevne novine, ne postoji CD-ROM koji može zamijeniti sposobnog profesora i ne postoji kompjuterska mreža koja može promijeniti kako funkcionira vlada.“

Skoro dvadeset godina kasnije sigurno se tuče po glavi jer je svjedočio kako upravo njegove novine obustavljaju tiskano i ostaju samo na online izdanju. Njegova oštra kritika ostala je samo slovo na papiru.

Zato je preporuka Cool Kluba da prestanete slušati one koji kažu da se ništa ne može, da je preteško i nemoguće ostvariti svoj san: napisati knjigu, krenuti na putovanje oko svijeta ili fakultet i započeti poduzetnički pothvat.

Vaši snovi i vizije uz hrabrost i upornost mogu se pretvoriti u još jednu čarobnu priču o uspjehu. Zar to nije dovoljno? Sjetite se toga u kinu ovih dana:

Vezane teme:

Prestanite mrziti promjene – isplati se!

Barbara Strelar