Runners high: Psihologija trčanja u tri koraka

Psihologija trčanja u tri koraka

Ne nismo postali psiholozi, ali svakako pročitajte ovaj tekst jer bi se lako mogli prepoznati i pronaći svoj razlog za početak bavljenja rekreativnim sportom


Da, planiramo trčati ZG polumaraton i slijedimo svoj plan, ali sada ću pogledati unazad i pojasniti neke stvari. Potreba za trčanjem, kod mene, došla je intuitivno. Čula sam od mnogih trkača slične priče. Meni je glas u glavi počeo govoriti: ‘Run Forrest, run!’ i tako sam počela trčati. Preuzela sam stvari u svoje ruke, odlučila i krenula. Nisam više željela pasivno gledati da mi se život događa, željela sam ga živjeti. Na početku sam trčala zbog osjećaja nemira i napetosti. No, ubrzo sam počela trčati iz čistog gušta. Uz trčanje sam postala emocionalno stabilnija, efikasnija, bolje raspoložena, a samopoštovanje mi se definitivno vratilo.

Prvi korak: Trčanje simbolizira život

Trčanje u mnogome simbolizira život. Teško nam se pokrenuti, obući tenisice i napraviti prve korake. Teško je pretrčati prve kilometre, disati pravilno i isključiti onaj negativan glas u našoj glavi: ‘Ti to ne možeš! Što ti to treba? Ozljedit ćeš se!’. Naravno da tražimo isprike i vrlo rado bi odustali. Želja za kretanjem nas ipak tjera naprijed.

Drugi korak: Čarolija

Psihologija trčanja, vrlo brzo nas nauči da, ukoliko se pokrenemo, preuzmemo odgovornost, ustrajemo, fokusiramo se na krajnji cilj i putem sami sebe bodrimo: ‘Ti to možeš! Lebdiš! Evo još samo malo i cilj je tu!’, kapljice znoja mogle bi se pretvoriti u pravu čaroliju. Onu koja će utjecati i na druge aspekte našeg života. Mnogo toga se može naučiti iz te vilinske prašine koju dižu naše tenisice dok trčimo.

Treći korak: Glava donosi odluku!

Možda ste čuli za termin ‘Runners high’? To je osjećaj kada je tijelo samo alat našeg vlastitog uma. Glava je ta koja donosi odluku i upravlja. Ona želi još jedan korak više. Tijelo u toj borbi često nema šanse, a mnogi sportaši to dokazuju iz dana u dan (Janica i Ivica, svakako). I tako korak po korak trčimo sve dalje i dalje, te smo snažniji, jači, otporniji i odlučniji. No, ne samo to! Istovremeno nam misli postaju čišće, a duh mirniji. Pozitivna psihologija u svom punom sprintu..

RUNNERS HIGH

henning boecker
Dr. Boecker

Dugo vremena se nagađalo, ali 2008. godine je njemački istraživački tim, na čelu s Dr. Henningom Boeckerom konačno i znanstveno potvrdio da tjelovježba potiče proizvodnju endorfina u mozgu (biokemijski spoj i vrsta enzima koja stvara osjećaj ugode, podiže raspoloženje, ali ima i djelovanje protiv bolova). Drugim riječima, ‘Runners high’ je stvaran i nije samo priča.

U istraživanju su koristili PET scan u kombinaciji s nedavno dostupnim kemijskim spojevima koji otkrivaju količinu endorfina u mozgu. Referentna skupina sastavljena je od deset trkača dugoprugaša kojima je rečeno da se istraživanje bavi moždanim receptorima.

Osim PET scana, kojeg su prolazili prije i poslije dvosatnog treninga, također su morali riješiti i psihološki test kako bi se utvrdilo njihovo raspoloženje prije i poslije treninga. Rezultati su pokazali i da je euforija bila izraženija kod trkača s više endorfina, te da su se dodatno proizvedeni endorfini definitivno povezali s dijelovima mozga odgovornima za raspoloženje i emocije.

‘Neki ljudi imaju izrazito snažan doživljaj nakon dužeg i intenzivnijeg treninga. Nakon dva sata trčanja, razlika se može pročitati sa njihovih lica.’, kaže Dr. Boecker

Trčanjem treniramo ne samo pluća, srce i noge, treniramo i mozak. Dr. Boecker, kao rekreativni trkač i biciklist, kaže da i on nakon treninga osjeća da su misli jasnije i da mu je duh mirniji. Rezultat je zdrav duh u zdravom tijelu.

Znanstvenici kažu da se redovitim vježbanjem ustvari ‘cijepimo protiv stresa’. Cool!

More from Barbara Strelar
Isplati li se… Biti dobar?
Pozitivna emocija generira pozivan osjećaj. Dok činimo dobro, osjećamo se bolje, a...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.