Search
Close this search box.
cool novi logo header
otici iz Hrvatske u potrazi za poslom

Savjeti cure koja razvija resort na Baliju: Želja nije dovoljna, za rad u inozemstvu trebate pozitivan stav

Skrušeno moljakanje posla bilo gdje neće vas dovesti daleko, poslodavac će vas brzo ‘nanjušiti’ i mogli bi požaliti što ste otišli


U zadnje vrijeme često dobivam upite i životopise poznanika zajedno s izjavama kako žele ‘pobjeći’ iz Hrvatske i kako bi radili bilo što. Premda je impozantno vidjeti skromnost u čovjeku koji se bori za sebe i možda čitavu svoju obitelj i da bi u kriznim vremenima iskočio s direktorske stolice na čišćenje soba, pitam se da li je to zaista ispravan stav koji trebamo zauzeti kako bi uspjeli u inozemstvu ili bilo gdje? Ili, općenito, da li je to kvalitetan stav prilikom traženja posla.

Nikako!

Pogotovo ako je riječ o državi ili kontinentu u kojima je naglašeno klasno društvo kao što je slučaj u Južnoj Americi ili Jugoistočnoj Aziji. U ovim državama gdje gotovo da vlada feudalizam, bitno je da ostanete na nivou i da ne djelujete očajno na razgovorima za posao. I ne samo to. Nadodala bih, to bi inače trebao biti općeniti stav bilo gdje u poslu jer svijet biznisa je zaista kao velika igra moći gdje se stalno pleše tango oko toga tko koga treba više.

VEZANA TEMA: Život u Kanadi po Jakovu i Ivanu, dobri savjeti ako se spremate na dalek put

.

Poslodavac će uvijek ‘nanjušiti’ nesigurnost ili ovisnost radnika o dotičnom poslu, zato budite mudri. Ostavite dojam da poslodavac treba vas, a vi diplomatski i fino dajte to uvijek do znanja svojim radom i idejama. Jer, koliko cijenite sebe toliko će vas cijeniti i poslodavac.

Veće su šanse da će Vas tvrtka uzeti u obzir i pozvati na drugi krug razgovora za posao, ako uspijete pametno prodati svoje znanje i to za što je moguće veći dohodak i bonuse, nego da dajete do znanja kako vam je zapravo svejedno što ćete raditi i za koliko novca sve dok Vas to (prividno) održava iznad vode.

Stoga, da se vratim na početak posta, ako već mislite da je trava zelenija ‘tamo daleko’ obavezno bi trebali zauzeti stav uspješne poslovne osobe (ne arogantne!).

Prvo, bitno je odlučiti čime se želite baviti, kako možete pomoći određenoj tvrtki i što nudite u svojem životopisu. Lekcije su to koje ste mogli pročitati i na CoolKlubu. Trbebate biti jasni, navesti ideje i vaše namjere kako bi pospješili poslovanje tvrtke koja vas zanima i sve to ukompoinirati u dobru promotivnu priču.

Drugo, jako je bitan faktor zadovoljstva pa stoga ako ste već zapeli vani samo zato što vas je ekonomska kriza na to natjerala, moguće je da (ukoliko radite izvan struke ili ispod vašeg nivoa obrazovanja ili umijeća) vaš boravak u inozemstvu neće biti održiv kroz određeno vrijeme te bi ubrzo mogli početi maštati o povratku u domovinu.

VEZANA TEMA: Napišite dobar životopis već danas!

.

Zato, ne bojte se pokazati sve svoje talente, vjerovati i poštivati sebe i svoje znanje, jer ukoliko radite što volite i prihvatite uvjete koji poštuju vaše dostojanstvo, dobrobit i prosperitet, tada ćete zaista moći briljirati na novom poslu i otvoriti si još puno mogućnosti – gdjegod Vi to odabrali.

.

[divider]O autorici: [/divider] Ivana Jelinčić je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te je certificirani senior yoga teacher. Ivana je direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta na Baliju te je i senior yoga učiteljica. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

Vezane teme:

Sedam duhovnih načela za poslovni uspjeh

Mislite da ste prestari za poduzetnika? Razmislite ponovo! 

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.