Search
Close this search box.
cool novi logo header
kako prestati odgađati zadatke

STOP odgađanju poslova u 4 jednostavna koraka!

Nije mi poznato i nisam uspio pronaći neke konkretne brojke i istraživanja ali u ovo doba godine, potraje to i mjesec dana ponekad, ja jednostavno ne mogu početi raditi neke stvari, a od onih koje me čekaju mi je lagano zlo.

Znate ono, kada točno prepoznate moment da bi nešto trebali učiniti sad i bez odgađanja ali se nikako ne uspijevate natjerati da to ekšli i učinite.

Što duže odgađate zadatak to su veće šanse da ga jednostavno banalno odradite (što je loše) ili ga ne uradite uopće (čisti fail). Mislim da smo tu bili svi. Ako vam se zadatak opasno prelijeva preko svih rokova onda ste:

a) Nervozni

b) Anksiozni

c) Skloni daljnjem odgađanju drugih zadataka

Upravo ovo posljednje čini se odličnim rješenjem. Izgovor: Sutra je bolji dan za ‘to i to’… Međutim, ispada da je ‘sutra’ jednako kao i ‘danas’. Istraživanja govore da smo vrlo loši u prognoziranju kako ćemo se osjećati sutra.

Sve skupa dovodi do jednoga, a to je da u krug odgađate zadatke. Ovo o čemu govorim malo je vezano za pozitivnu psihologiju, barem u mojem slučaju, više je riječ o produktivnosti koju valja trenirati kao i trčanje.

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Što je digitalni post?

Kako rekoh, nisam pronašao istraživanja na ovu temu ali sam odlučio sjesti i zapisati što me sve muči i kako to rješavam inače. Što učiniti i kako prestati odgađati zadatke?

Trebali bi početi. I to je to!

OK ovo je očito ali možda ne pomaže. U biti, stvari stoje ovako: početi ne znači i izvršiti određeni zadatak ali sama pomisao da bi mogli početi je dobar odabir strategije za napredovanje. Naime, čim počnemo raditi (a to ste primijetili milijun puta) mijenja se naša percepcija. Odjednom, taj zadatak i nije toliki bauk kako nam se činilo niti njegovo izvršavanje traje onoliko dugo koliko smo mislili.

U najgorem slučaju, stvari su se pokrenule i odjednom smo bolje volje. Ovo je jako bitna spoznaja koje se valja sjetiti i treba je osvijestiti ama svaki put kada se nađemo u škripcu nečinjenja ili odgađanja. Isto tako, čim nešto počnete, makar ste samo otvorili dokument i spremili ga pod određenim imenom također ste promijenili percepciju. Zašto? Jednostavno, čak i da posao niste priveli kraju pomaknuli ste se s mrtve točke.

Također, velika je mogućnost da ste odmah potom krenuli rješavati drugi, možda još stariji zadatak. Ovo je cool moment jer ste u tom trenutku iznova preuzeli kontrolu i napunili se samopouzdanjem. Ovo je moj hack ili 4 savjeta kako prestati odgađati zadatke

Počinjanje kao takvo u 4  jednostavna koraka

Ajmo se sada usredotočiti na jedan zadatak koji ste zapostavljali. U mojem slučaju to su evaluacije. Po meni u PR poslu nema ničeg dosadnijeg od sastavljanja izvještaja s morem podataka i upisivanja istih u excell tablice.

Kao novinar jednako sam se grozio sastavljanja tablica s učinkom (bilo je krajem 90-ih) i popisivanja svih objavljenih tekstova. Kao urednika, zapala me još teža sudba, sve to morao sam odraditi za ekipu u redakciji – evaluirati napisano. Iako sam jako dobro (napamet) znao tko je taj mjesec zaslužio svoj honorar ili nagradu, morao sam ispisivati naslove, ocjenjivati teme i upisivati ocjene u male kućice. Užas.

Danas, kao vlasnik uspješne web trgovine imam još više zadataka. Sastanci, kampanje, zalihe, dostave, UX, marketing, PR… Sva sila podataka. Evo kako ih rješavam:

Korak prvi: Preoblikujte način na koji razmišljate o ovome

Najjednostavnije je reći: To mogu učiniti sutra. Samim time bit će vam još gore jer kao da ste si na čelo napisali: ‘Ja rado odgađam stvari’. To nije COOL. Umjesto toga razmislite o osjećaju nakon obavljenog posla i sebi na čelo stavite natpis ‘Ja rješavam stvari’. Iz negativnog u pozitivno za manje od minute!

COOL savjet: Počnite posao. Razmišljajte o ovome na pozitivan način. Možete se hrabriti, samo pazite da vas nitko ne čuje.

Korak drugi: Prevarite mozak i rascjepkajte ono što radite na manje dijelove

Ovo je jako slično razmišljanjima o pokretanju posla. Svi želimo zaradu i dobar automobil ali iz pozicije u kojoj se nalazimo (početak) to nam je naprosto nedostižno. Krivi pristup je taj što gledamo krajnji cilj, a ne na korake kojima ćemo ga postići.

Umjesto toga trebali bi razmišljati o tome kako radimo najbolje što možemo iz dana u dan, korak po korak i kako nam firma raste iz dana u dan. Mali koraci i mali poslovi dovode vas do svakog cilja. Slično je i sa rješavanjem zaostalih poslova.

Ako je posao velik rascjepkajte ga. Ako je riječ o godišnjoj evaluaciji rascjepkajte je na mjesec i na tjedne i krenite dan po dan. U slučaju treninga ne gledam koliko kilometara moram pretrčati nego razmišljam o tome da je vrijeme da obučem tenisice i razmislim trebam li obući jednu ili dvije majice.

Čineći ovo zavarao sam mozak, prije nego kažem keks moja evaluacija je na pola puta ili sam već na stubištu i uzimam zraka za trening.

COOL savjet: Zapišite odmah prvi veliki zadatak koji morate napraviti ali ga ne počinjete. Zapišite ovo: Neću to riješiti sada ali potrošit ću na nj dvije tri minute koliko treba da sve postavim na svoje mjesto i odlučim kako ću ga riješiti. Voila – zacrtali ste cilj i počeli ga rješavati manjim koracima.

Korak treći: Nagradite se

Važno je reći kako imate sva prava odlučiti o tome kako ćete se nagraditi po izvršenju određenog zadatka. Nagradite se finom kavom u uredu, odlaskom u šetnju, kolačem, izlaskom, druženjem. Ovo nisu bezazlene nagrade, ako razmislite sve to činite kada odgađate poslove.

COOL savjet: Odredite nagradu i zaključite sljedeće. Ako sada napravim zadatak X kasnije ću moći ——- (sami odredite što je to):

Korak četvrti: Najavite (u uredu/firmi) što želite postići

Čim objavite nešto na glas, automatski će se stvoriti misao: Ne želim da me smatraju nepouzadnim. Izgledi su veći da ćete uistinu odraditi određeni zadatak ili posao.
I da se sada vratim na početak posta. Kako ja sve ovo znam ali i dalje odgađam poslove? Ovo zapravo znamo svi, samo sam si dao truda da sve popišem. Osim toga, da bih prestao odgađati ja sam primijenio sve gorespomenute korake – napisao post o neodgađanju  – na taj način sâm sam si zadao zadaću. Ne bi bilo cool da pišem jedno, a radim drugo.

Idemo na posao i hvala na čitanju!

Vezane teme:

Ovo je teško: Postavljanje ciljeva, da li znate koji je vaš i kako do njega doći?

Dobre taktike za prionuti na posao nakon godišnjeg odmora

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>