Search
Close this search box.
cool novi logo header
Flashmob Mukhtar vozac autobusa

Što je flashmob? Lista najboljih performansa

Iza ‘spontanog’ plesa koji traje svega nekoliko minuta stoje mjeseci priprema. Unatoč poslu koji treba odraditi Flashmob je bio i ostao vrlo efektivan PR alat

Flashmob  na prvi dojam djeluje kao dobra zabava, ples, neko spontano, opušteno okupljanje, ali s druge, PR-ovske strane, vjerujte mi, to najčešće podrazumijeva mjesece i mjeseca sastanaka, ideja, priprema i proba, raznih dozvola. I na kraju, ono najkraće od svega, tek nekoliko minuta plesne ili neke druge vrste izvedbe.

Prije par godina sudjelovala sam u takvom procesu, od ideje do izvedbe flashmoba za jednog klijenta da bi na kraju zaključila da je sve to divno, lijepo i krasno i prepuno adrenalina  u trenutku kada se događa, ali za tih sedam minuta flashmob nastupa, naradila sam se kao „konj“. Pritom mislim i na sate i sate nakon samog flashmoba, kada su plesači već i zaboravili da su ga otplesali.

Zašto ga volimo i koristimo?

Priča o flashmobu je zaista započela spontano, koristili su je najčešće aktivisti kao neki oblik javnog okupljanja i kako bi upozorili na stanje stvari i probleme koji ih okružuju. No, čim stvar ‘nanjuše’ markentigaši i PR -ovci, koji stalno moraju biti u potrazi za novim i što inovativnijim idejama do granice izmišljanja tople vode i flashmob kao takav mijenja smjer.

Danas se on najčešće koristi kao jedna od gerillskih oblika promocije brendova i kompanija, te se najčešće odnosi na grupu dobro uvježbanih plesača, pjevača ili svirača, odnosno statista koji se okupljaju na nekom zadanom mjestu s uvježbanom koreografijom.

I sve treba izgledati spontano, a zapravo je vrlo dobro i pomno isplanirano. Pazi se na svaki detalj, kako će tko biti obučen, koju će oznaku imati, gdje tko stoji, na koji način i u koji smjer gleda, točna sekundaža kada koji član grupe započinje sa svojom točkom i slično.

Cilj flashmoba je izvesti čuđenje ili neku drugu reakciju prolaznika, ostaviti gledatelje u čudu jer se najčešće nakon performansa plesači povuku i ponašaju kao  da se ništa nije dogodilo, ostavljajući tako sve oko sebe u nedoumici.

I naravno, ono najvažnije, dobro organiziran i osmišljen flashmob, koji prelazi granice samo plesnog ili bilo kojeg drugog glazbenog nastupa, i iza kojeg stoji dobra ekipa s jasno postavljenom strategijom, uvijek izazove neprocjenjiv buzz efekt koristeći pritom sva raspoloživa medijska sredstva, prije svega viralnu zajednicu i društvene mreže.

Ako se u takvu izvedbu dobro „ukalupi“ brend kojeg  želimo naglasiti i ispromovirati, zagarantirana mu je najbolja moguća reklama, a opet jeftinija od klasičnih sredstava oglašavanja.

Gdje se pleše flashmob?

Može se plesati svugdje. I pleše se svugdje. Od aerodroma, supermarketa, puno ga koriste i trgovački centri kako bi što više privukli kupce, zatim na gradskim trgovima ili nekim drugim otvorenim prostorima koja su već i sama po sebi dovoljno frekventna.

Reakcije gledatelja su uvijek najzanimljivije, stoga smo za vas odabrali sedam cool flashmobova:

.

1) Meni jedan od najboljih i najzapaženijih je održan 2010. za T-Mobile. Obožavam ga jer je u njemu toliko glazbe, a sve postignuto bez ijednog glazbenog instrumenta:

2) Kreativan  način prosidbe djevojke u koji je uloženo definitivno najviše truda. I tko mu nakon ovoga ne bi rekao „da“!

3) Mogućnosti za održavanjem flashmoba uistinu je bezbroj. Evo jednog u crkvi, prilikom vjenčanja:

4) Nakon crkve selimo u zatvor. Zatvorenici iz jednog filipinskog zatvora svoje su vrijeme boravka u zatvoru kratili pripremom ovog flashmoba:

5) „No Pants! Subway Ride“ održan u siječnju 2010. godine, istovremeno u 44 grada diljem svijeta, U flashmobu je sudjelovalo 5.000 osoba, a od toga se čak njih 3.000 u New Yorku provozalo podzemnom noseći na sebi samo donje rublje.

6) West Jet kompanija savršeno koristi društvene mreže kako bi se približila svojim korisnicima, pokazali su to svojom kampanjom proteklog božića.

7) Za kraj još samo jedan cool flashmob. Predivna priča uz koju bi mogli i malo zaplakati:

anita.mer.b