Što je sindrom pretreniranosti i kako ga prepoznati

sindrom pretreniranosti
sindrom pretreniranosti

Ovo smo svi iskusili pa nije zgoreg podsjetiti kako izbjeći neugodne povrede i malaksalosti prilikom treniranja, a da o odustajanju kao posljedici i ne govorimo…

Veliki sam pobornik tjelovježbe no isto tako moram se osvrnuti na činjenicu da tjelovježba, osim pozitivnih utjecaja na cjelokupno zdravstveno stanje organizma, može ponekad imati i svoju lošu stranu. Ta loša strana se naziva sindrom pretreniranosti.

Sindrom pretreniranosti se definira kao stanje dugotrajnog osjećaja iscrpljenosti i nemogućnosti obavljanja trenažnog procesa na razini do koje je sportaš došao prije nego se pretrenirao. Stanje pretreniranosti nije rezervirano samo za vrhunske i profesionalne sportaše, upravo suprotno – češće se pretreniraju početnici u sportu.

Sam sindrom najčešće nastaje zbog neravnoteže između bavljenja određenim aktivnostima i odmora između njih. Uvođenje u sportsku aktivnost pod vodstvom stručne osobe omogućuje postepena opterećenja koja su individualizirana za svaku osobu što umanjuje rizik od ozljeda i pojavu pretreniranosti.

Kada nastaje sindrom pretreniranosti?

U većini slučajeva pretreniranost se događa kada se stekne kondicija, a porastom kondicije najčešće porastu ambicije. Na primjer, ako prvi tjedan trčite 20 minuta dnevno i shvatite da Vam ‘dobro ide’, sljedećeg tjedna biste mogli pred sebe staviti veći izazov, recimo da trčite 60 minuta. E, tu dolazi do zamke!

Preintenzivan trening je zapravo nagli skok u fizičkom naporu koje Vaše tijelo nije spremno podnijeti te ćete nakon drugog tjedna vjerojatno osjećati iscrpljenost i zamaranje nakon minimalnog opterećenja.

 Kakvi su simptomi pretreniranosti?

Pretreniranost određuje skup simptoma pa zato govorimo o sindromu pretreniranosti. Ti simptomi traju tjednima, a nekad i mjesecima.

→ Povećana frekvencija rada srca (puls) u mirovanju: mjeri se brojem otkucaja u jednoj minuti (npr. ujutro nakon buđenja). Bavljenje tzv. aerobnim sportovima će vremenom uzrokovati da frekvencija srca lagano pada. Ako odjednom vrijednosti pulsa počinju rasti (više od 10 u odnosu na predhodna jutra), možete posumnjati na sindrom pretreniranosti.

→ Nesanica

→ Gubitak apetita

→ Smanjena koncentracija

→ Česte upale gornjih dišnih putova

→ Emocionalna labilnost, razdražljivost, anksioznost, depresija

→ Osjećaj težine u nogama

→ Smanjena sposobnost obavljanja treninga ili rekreacije

 

Da bi se ovi simptomi mogli povezati sa pretreniranosti treba postojati razlog za pretreniranost, a to je da se bavite nekom aktivnošću. Bez toga ovi simptomi mogu biti povezani s nekim drugim bolestnim stanjima (anemija, virusne infekcije, sindrom kroničnog umora…). Izrazito je bitno održavati ‘Dnevnik treninga’  kako bismo na vrijeme mogli spriječiti nastanak pretreniranosti i isto tako reći da se radi upravo o tome,a ne o nekoj bolesti.

Kako spriječiti pretreniranost?

Najvažnija preventivna mjera je postepeno podizati opterećenja i dati tijelu vremena da se odmori. Ukoliko ste početnik, nastojte trenirati uz stručnu osobu, slušajte svoje tijelo te kada osjetite umor stanite dok ne prođe. Kao i sve u životu ni kondicija ne dolazi preko noći! Potrebno je dosta strpljenja kako bismo dočekali rezultate tjelovježbe.

I za kraj, držite se stare latinske izreke ‘Festina lente’ (požuri polako!).

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

 

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom.

U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

 

 

 

Written By
More from Alenka Brozina
Kako najbolje znati da li su se naporni treninzi isplatili?
Ako radite krivo ovo je test koji će vas spasiti ozljeda i...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.