Search
Close this search box.
cool novi logo header
chipotleVs.McDonalds

Što su fast casual restorani i zašto su postali hit u SAD

Veliki pad zarade velikog McDonald’sa događa se najvećim dijelom zbog konkurencije, Chipotle je restoran koji su nekoć imali u vlasništvu, ali su ga odlučili prodati i fokusirati se na vlastiti brand

Najpoznatiji američki superstar među fast-food restoranima – McDonald’s, uživa u svojoj popularnosti od 1948. godine. Lanac koji se proslavio s brzom uslugom i standardiziranim menijem najvjerojatnije je i dalje jedan od top pojmova koji svijet veže uz SAD, ali kompanija se od prošle godine ‘muči’ s gubitkom i sve jačom konkurencijom.

Globalna zarada McDonald’s-a je u padu od prošlog srpnja, a kompanija će krajem ovog mjeseca objaviti i svoje rezultate na godišnjoj razini. Stručnjaci im predviđaju najveći pad dosad od 2002. godine.

Od zaražene piletine do zuba u narudžbi

Brojni problemi, koji kao posljedice imaju gubitak poena na tržištu, gubitak na popularnosti i shodno tome gubitak profita, vezani su i uz nekoliko incidenata u Aziji. U Kini je prodaja pala zbog otkrića da je jedan od dobavljača koristio zaraženu piletinu i govedinu kojoj je istekao rok trajanja. Nekoliko kupaca u Japanu u svojim je narudžbama pronašlo komadiće plastike te u jednom slučaju i – zub.

Osim zbog ovakvih ‘mrlja’ u radu, fast-food div pati kako zbog fast-food konkurencije tako i zbog nove tržišne konkurencije, fast-casual restorana među kojima najveću popularnost uživa Chipotle – meksički grill restoran.

chipotle burito
Chipotle radi custom made zalogaje i tu je jedan od razloga sve većeg broja pristalica  Foto: Chipotle 

Chipotle je ‘potukao’ McDonald’s prošle godine u trećem kvartalu s povećanjem zarade od 19,8 posto, dok je fast-food lanac bilježio pad od 3,3 posto u istom razdoblju. Takvi rezultati polučili su i (nagla) zaključivanja da kupci u Americi napuštaju fast-food i hamburgere te se okreću piletini i meksičkoj hrani.

Teško je za povjerovati da će američko uživanje u burgerima ikada prestati, ali njihova svijest i zahtjevi oko hrane ipak se mijenjaju. Baš iz tih razloga na velika vrata dolaze fast-casual restorani

Kako je Chipotle privukao kupce?

Chipotle nudi svježu hranu, točnije nezamrznutu hranu i tvrde da koriste meso životinja uzgojenih bez hormona i antibiotika, te organsko i domaće uzgojeno povrće. U ovom trenutku u Americi se puno piše kako je isti lanac izbacio svinjetinu iz trećine od ukupnog broja svojih restorana jer je jedan od dobavljača prekršio Chipotle standarde.

Drugi i jedan od najpopularnijih magneta za kupce jest izrada po narudžbi kao npr. izbor namirnica koje ćete staviti u svoj burrito ili salatu. Stručnjaci se slažu da kupci danas inzistiraju na personaliziranju svojih obroka i zbog toga biraju ovakav tip restorana. Žele mogućnost višestrukih izbora – na koji način će naručiti hranu, što će naručiti i kako će biti usluženi.

Jedna od velikih prednosti Chipotlea nad McDonald’s-om je i ta što kupci ne čekaju dugo u redu, usluga je mnogo brža i kupci vide sve što im se stavlja u narudžbu, a transparentno je i kako se njihova hrana priprema.

Sve promjene koje su došle s fast-casual restoranima i kupcima koji su ih prigrlili natjerali su McDonald’s da testira promjene i na svom terenu pa se tako polako uvodi personaliziranje menija u njihovim američkim restoranima.

Time je McDonald’s priznao konkurenciju i u trenucima slabosti i ogromnog pada zarade odlučio kopirati ono što im je glavni konkurent Chipotle servirao – promjenu u osnovama, promjenu koja kupcima dopušta da sami slažu svoje narudžbe.

Vezane teme:

Trgovina: Znate li što je i kako radi iBeacon? 

American bar Papas: Najbolji hamburger u Zagrebu

Mršavljenje: Pet najgorih neprijatelja vitkosti ili kako izbjeći yo-yo efekt? 

 

 

Zrinka Kluković