Search
Close this search box.
cool novi logo header
Suplementi i kada ih koristiti i kada ih ne koristiti

Suplementi su hit, jeste li sigurni da ih ne miješate s tradicionalnim lijekovima?

Ako patite od nekog poremećaja i koristite suplemente i tradicionalne lijekove zajedno, ovo je tekst za vas: Kada i kako koristiti suplemente?

Upotreba ljekovitih biljnih preparata i nadopuna prehrani (suplementi) je u svakodnevnom porastu, kako u svijetu tako i kod nas. Gotovo svakodnevno u radu s mojim pacijentima dolazim do podataka o korištenju ljekovitih biljnih preparata i suplemenata. Svi ti proizvodi dostupni su u ljekarnama, biljnim ljekarnama, pa čak i na policama supermarketa i drogerija.

Glavni nedostatak takvih pripravaka je nedovoljno informacija o sigurnosti, kontraindikacijama i mogućim interakcijama. Razlikuju se koncentracijom djelatne tvari i često koriste bez znanja liječnika ili ljekarnika što otežava otkrivanje i praćenje neželjenih djelovanja i interakcija s lijekovima koji su propisani od strane liječnika. Svakodnevno se u svojem poslu susrećem s ljudima koji koriste ‘arsenal’ biljnih i tadicionalnih lijekova, a nažalost izostaje učinak i jednih i drugih zbog raznoraznih interakcija među njima.

Veliki porast je korištenja tzv. adaptogenih biljaka tipa preparata Ginsenga, Rhodiole i Nonija. Preparati tih biljaka se, recimo, ne smiju koristi kroz duže vrijeme bez učinjene stanke u korištenju baš zbog toga što se tijelo na njihove učinke adaptira (prilagodi).

Isto tako, jedna od učestalih grešaka je istodobno korištenje preparata Ginko, acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin) i antikoagulantnih lijekova (lijekovi protiv zgrušavanja krvi, Martefarin, Sintrom). Ovo je jedan od posebnih slučajeva kada napominjem da nikako ta tri lijeka ne koristite zajedno, već se obavezno konzultirajte s liječnikom!

Osobe s poremećajem u funkciji štitne žlijezde ne bi smjele koristi preparate koji u sebi sadrže jod ili tragove joda, što je slučaj s preparatima na bazi morskih algi.

Ovo su samo neki od primjera, a ima ih jako mnogo u kliničkoj praksi. Stoga napominjem da – ukoliko želite koristit neki od biljnih lijekova  – obratite se liječniku ili magistru farmacije koji su upoznati s temeljima kliničke fitoterapije, koji će Vam dati adekvatan savjet koji od biljnih preparata i nadomjestaka prehrani možete, obzirom na Vaše stanje, koristiti.

Nikako nemojte samoinicijativno kupovati biljne preparate i suplemente koje pronalazite na policama drogerija ili supermarketa!

 

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka BrozinaDr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

Alenka Brozina