Sve što ste htjeli znati o skladištima Amazona

Sve što ste htjeli znati o skladištima Amazona

Jeste li se ikad zapitali što slijedi nakon što na Amazonu kliknete ‘Buy’? Vi i milijuni drugih u isto vrijeme. Tko pakira tu robu? Gdje je ta super teta blagajnica?

Sigurno se svi sjećate (ako ste gledali) posljednje scene filma iz serijala o Indiani Jonesu: Otimači izgubljenog kovčega. Onog nepreglednog skladišta u koje agenti pohranjuju tajne dokumente. Scena koju mnogi pamte i navode kao najupečatljivijom postoji u stvarnosti. Naime, takvo skladište uistinu postoji. I sadrži mnoga blaga na koja bi i sam Indiana bio ponosan. To skladište ili, preciznije, ta skladišta pripadaju Amazonu, najvećoj trgovini na svijetu!

Skladište Amazona kao scena iz filma

Skladišta Amazona, njih 80 da budemo posve točni, strateški su raspoređena uzduž i poprijeko kugle zemaljske blizu velikih luka. Svako od njih rasprostire se na 110.000 četvornih metara. U njima sveukupno radi 65.000 ljudi, a sistem logistike poznat je kao ‘kaotična pohrana’.

Kaotična pohrana odnosi se na to da u poznatom on-line shopu, uz omiljene Louboutinke mogu biti vakumirani šišmiši iz Kine ili ukrasi za rođendansku tortu. Reda nema, a police s robom nikada nisu iste. Karateristike proizvoda posve su nebitne. Bitan je samo i isključivo barcode koji je dodijeljen svakom proizvodu na ulasku u skladište. Svaka polica ga ima, a svaki proizvod koji ulazi ima barcode jednak onomu koji nosi polica. Na taj način jednostavno i brzo popunjavaju se praznine.

U samom srcu sustava ove on-line trgovine je baza podataka koja prati i pojedinačno nadgleda svaki proizvod koji ulazi i izlazi iz skladišta i na temelju toga proračunava slobodan/zauzet prostor.

Iako se sve čini kao kaos (najblaže rečeno) u ovom sustavu na prvom mjestu je flekisibilnost. Prazan prostor nadopunjava se u sekundi. Drugo tu je jednostavnost. Zaposleni ne moraju biti inžinjeri u Ruđeru i znati na pamet svaku policu i proizvode koji se na njoj nalaze – imaju svoj čitač koji ih navodi kuda ići. Treće tu je optimizacija. Amazon dnevno obrađuje milijune narudžbi. To znači da je u svakom trenutku aktualna poprilično dugačka shopping lista proizvoda koji trebaju biti ‘pokupljeni’ sa polica i pripremljeni za isporuku.

Budući da je sve povezano, a proizvodi katalogizirani prema određenom barcodeu, zaposlenici prilikom pripremanja pošiljke točno su navođeni kojom rutom moraju ići i tako najlakše pronaći određeni proizvod.

Obzirom da Amazon raspolaže širokom lepezom proizvoda postoje i neke iznimke. Najtraženiji proizvodi isključeni su iz klasične pretrage jer prebrzo ulaze/izlaze iz skladišta. U tom rangu još je i kvarljiva roba kao i veliki i teški proizvodi.

Na ovaj način police s proizvodima znaju biti popunjene prilično maštovito: Zlatnina se može naći, poput kakve bižuterije, pored DVD naslova ili setova alata za tokarenje. Kaotična pohrana, rekli smo već. Naime, drugog načina da se opište sustav prema kojemu radi Amazon – nema. Nadamo se da smo odgovorili na temu iz naslova Sve što ste htjeli znati o skladištima Amazona. O ljudima koji tamo rade drugom prilikom. Njima kapa do poda i naklon.

More from Claudio Kramaric
iWatch: Apple doveo CEO-a Yvesa St. Laurenta Paula Deneva
Ne Tim Cook ne treba krojača, osim možda za novi pametni sat...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.