Tajna društva: Trčanje uz Zagreb Hash House Harriers (ZH3)

Hash House Harriers Zagreb utrka trcanj Hare zec pravila2
Hash House Harriers Zagreb utrka trcanj Hare zec pravila2

Kada idući puta na treningu ili u šetnji zamijetite brašno ili kredu na tlu, to vjerojatno znači da ste na tragu Hash Harriersa. Hasheri već desetljećima uspješno miješaju druženje i trčanje s pivom. Ove godine Hash Zagreb slavi 40 godina!

Za nekoliko dana grupica entuzijasta trčat će svoju 2090. ‘Hash’ utrku u Zagrebu. Ekipu znam od malena jer je moj tata jedan od njezinih najstarijih članova. Za mene ‘Hash’ oduvijek znači orijentacijsko trčanje s kreativnim pristupom, posipanje brašna, smiješni nadimci, putovanja, pivo i ekipa iz najrazličitijijh dijelova svijeta koja uvijek ima nešto zajedničko – trčanje (i ispijanje piva).

No, što je ustvari Zagreb Hash Hause Harriers ili ZH3?

Društvo, klub ili, kako oni vole reći: „a drinking club with a running problem“ u Zagrebu je pokrenut još davne 1975. Točnije 02. siječnja 1975. i, vjerovali ili ne, od tada do danas aktivan je svaki tjedan. Članove klubova diljem svijeta vodi ovih nekoliko rečenica:

  • promovirati zdrav način života s naglaskom na trčanje
  • pronaći rješenje za vikend mamurluke
  • za vrijeme utrke cilj je osjetiti veliku žeđ i na poslijetku je ugasiti pivom
  • uvjeriti starije članove da i nisu baš nisu toliko stari kako se osjećaju

Odmah ću napomenuti da nije riječ o kompetitivnom trčanju nego više o kompetitivnom nadmudrivanju i izvođenju raznih spački – uz trčanje.

Zagreb Hash ZH 3 i povijest

ZH3 je drugi klub po vremenu nastajanja u Europi. Njegovi osnivači bili su službenici američkog i britanskog konzulata u Zagrebu: Paul Redmond i Peter Armstrong, inače članovi Kuala Lumpur Mother Hasha koji je nastao davne 1938. godine u Klubu Royal Selangor prema uzoru na englesku dječju igru hare & hounds.

Originalna Hash Housa Kuala Lumpur otprilike 1938.   Foto HHH
Royal Selangor Klub, mjesto osnutka Hash House Harriersa, Kuala Lumpur otprilike 1938. Foto HHH

I kako izgleda danas:

Royal Selangor Klub danas
Royal Selangor Klub

Danas se trči u preko 130 zemalja svijeta. Riječ ‘hash’ ne znači ono što vam prvo pada na pamet. Naime, prva utrka u Kuala Lumpuru organizirana je iz gostionice Hash house Selengor (i u ovom slučaju kao i kod ZH3 hash znači zalogajčić). Danas su „Hashari“ jedinstveni pokret u cijelom svijetu. Samo Europa ima nekoliko stotina klubova uglavnom u velikim gradovima

Kako se odvija jedna tipična ‘Hash’ utrka?

HARE je ‘zec’ i  ujedno organizator tjedne utrke. On nekoliko sati prije početka postavlja utrku tako da po putu postavlja oznake od brašna (možete si samo zamisliti situaciju u kojoj policajac ugleda tipa određene dobi kako u ranu zoru hoda i po lici posipa brašno…).

Hare
Hare priprema utrku

Trkači kreću u dogovoreno vrijeme i moraju pratiti te oznake. Na raskrižjima u šumi ili na asfaltu HARE ih čitavo vrijeme pokušava dezorijentirati i mijenjati im smjer kretanja. Hare od brašna tada radi krugove tzv. CHECKING nakon čega grupa trkača koja dolazi treba u svim mogućim smjerovima na udaljenosti od 50-100 metara od checkinga pronaći nastavak trke u brašnu. Tko nađe brašno na putu viče ON-ON! Ekipa ga krene slijediti  i tako do kraja.

Utrke se održavaju u raznim dijelovima Zagreba, a svako malo vikend utrke Hashare odvedu u druge prekrasne dijelove Lijepe naše.

Godišnja utrka Crvenih haljina - fotografija iz Lime
Godišnja utrka Crvenih haljina – fotografija iz Lime

Nakon 8-10 km slijedi zalogajčić i hladno pivo koje je dužan osigurati isti onaj HARE koji je postavljao utrku. Svaki tjedan netko drugi, ali ni tu zabavi nije kraj.

Na kraju utrke je druženje u formi tzv. HASH CIRCLE-a kada trkači formiraju krug i tada se prizivaju razne nepodopštine prije i poslije utrke s pjevanjem pjesama tipične za HHH u cijelom svijetu.

Prekršaji mogu biti ‘pravi’ i izmišljeni. Na primjer, ako je trkač tijekom utrke „shorcutirao“ (skratio utrku) bit će kažnjen nekom izmišljenom kaznom. Isto tako, ako se pojavio u novim tenisicama – može biti kažnjen ispijanjem piva upravo iz njih (iako nije napravio ništa loše).

Bitno je reći kako kaznu nitko ne može izbjeći i nikad ne znate koja će biti jer se izmišlja na licu mjesta. Ponekad uključuje ispijanje piva uz pjesmu koja ide: „drinking down-down-down-down-down“. Sve ceremonije unutar Hash Circle-a uvijek su na engleskom jeziku!

Hash Circle ovako to izgleda - dobro promotrite sastav ekipe :)
Hash Circle ovako to izgleda – dobro promotrite sastav ekipe :)

Tko su Hasheri?

Obzirom na način ne iznenađuje da dolaze sa svih strana. Hasher može biti taksist koji vas je upravo dovezao s kolodvora, direktor uprave ili službenik ili službenica. Može biti lokalni tip, globetrotter, svjetski lutalica u potrazi za srećom i zdravljem. Može biti sportaš, triatlonac ili konobar. Ono što im je svima zajedničko jest  – smisao za humor.

Uprava ili Mismanagement

Uprava kluba bira se jednom godišnje i, u ZH3 stilu, iz milja je zovu: „Mismanagement“ (čine ju Grand Master, Joint Master, Religious Adviser i drugi).  Uprava je zapravo sve samo ne Uprava! Hash je poseban i po nadimcima ili hash imenima koji se dodjeljuju novim članovima. Vrlo su maštoviti, a da bi ih „zaradili“ morat će vas pobliže upoznati. I to baš sve vaše mane i prednosti #cool

mismanagement

Zagreb HHH svake godine priređuje Božićni party i barem jednu vikend utrku kada gosti uključuju članove klubova iz Beča, Munchena, Frankfurta, Zuricha i dr.

Ako pak neki od naših hashera otputuje, može biti siguran da će u većini europskih gradova naći klub u kojem može naći svoju ekipu za druženje

Ove godine, točnije u subotu 07. 02. 2015. ZH3 slavi 40 godina postojanja. Slavljem u Kaptolskoj kleti na Kaptolu i trčanjem od Kaptola do Šestina i natrag, uz svoje specifične tragove brašna, brojni Hashari nahrupiti će u Zagreb na još jedan hash vikend. Putuju iz svih dijelova svijeta, samo da nastave tradiciju.

I da. ZH3 s veseljem prima nove članove koji nisu osjetljivi na zadirkivanja (sastavni dio Hasha) i koji mogu odvojiti tri sata svaku subotu ujutro do svibnja (zimski raspored) i svaki ponedeljak poslije 17 h do listopada (ljetni raspored). ON-ON ZH3!!! Kontaktirajte nas, pošaljite nam mail!

UPDATE:

Kratki video s početka utrke Zagreb Hash House Harierrs’a:

Vezane teme:

Na pola puta priprema za polumaraton. Što smo naučili?

KRAJ PRIPREMA: Žuljeva je bilo i bit će, ali idemo – držite nam fige!

Trčanje zimi: Salomon predstavio novu tehnologiju Motion FIT i tenisice Speedcross GTX

More from @B_arrow

COOL knjiga: O čemu govorim kada govorim o trčanju

Za ovu knjigu ne trebate tumača. Za one koji vole čitati i...
Saznaj više

Komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.