Search
Close this search box.
cool novi logo header
Hash House Harriers Zagreb utrka trcanj Hare zec pravila2

Tajna društva: Trčanje uz Zagreb Hash House Harriers (ZH3)

Kada idući puta na treningu ili u šetnji zamijetite brašno ili kredu na tlu, to vjerojatno znači da ste na tragu Hash Harriersa. Hasheri već desetljećima uspješno miješaju druženje i trčanje s pivom. Ove godine Hash Zagreb slavi 40 godina!

Za nekoliko dana grupica entuzijasta trčat će svoju 2090. ‘Hash’ utrku u Zagrebu. Ekipu znam od malena jer je moj tata jedan od njezinih najstarijih članova. Za mene ‘Hash’ oduvijek znači orijentacijsko trčanje s kreativnim pristupom, posipanje brašna, smiješni nadimci, putovanja, pivo i ekipa iz najrazličitijijh dijelova svijeta koja uvijek ima nešto zajedničko – trčanje (i ispijanje piva).

No, što je ustvari Zagreb Hash Hause Harriers ili ZH3?

Društvo, klub ili, kako oni vole reći: „a drinking club with a running problem“ u Zagrebu je pokrenut još davne 1975. Točnije 02. siječnja 1975. i, vjerovali ili ne, od tada do danas aktivan je svaki tjedan. Članove klubova diljem svijeta vodi ovih nekoliko rečenica:

  • promovirati zdrav način života s naglaskom na trčanje
  • pronaći rješenje za vikend mamurluke
  • za vrijeme utrke cilj je osjetiti veliku žeđ i na poslijetku je ugasiti pivom
  • uvjeriti starije članove da i nisu baš nisu toliko stari kako se osjećaju

Odmah ću napomenuti da nije riječ o kompetitivnom trčanju nego više o kompetitivnom nadmudrivanju i izvođenju raznih spački – uz trčanje.

Zagreb Hash ZH 3 i povijest

ZH3 je drugi klub po vremenu nastajanja u Europi. Njegovi osnivači bili su službenici američkog i britanskog konzulata u Zagrebu: Paul Redmond i Peter Armstrong, inače članovi Kuala Lumpur Mother Hasha koji je nastao davne 1938. godine u Klubu Royal Selangor prema uzoru na englesku dječju igru hare & hounds.

Originalna Hash Housa Kuala Lumpur otprilike 1938.   Foto HHH
Royal Selangor Klub, mjesto osnutka Hash House Harriersa, Kuala Lumpur otprilike 1938. Foto HHH

I kako izgleda danas:

Royal Selangor Klub danas
Royal Selangor Klub

Danas se trči u preko 130 zemalja svijeta. Riječ ‘hash’ ne znači ono što vam prvo pada na pamet. Naime, prva utrka u Kuala Lumpuru organizirana je iz gostionice Hash house Selengor (i u ovom slučaju kao i kod ZH3 hash znači zalogajčić). Danas su „Hashari“ jedinstveni pokret u cijelom svijetu. Samo Europa ima nekoliko stotina klubova uglavnom u velikim gradovima

Kako se odvija jedna tipična ‘Hash’ utrka?

HARE je ‘zec’ i  ujedno organizator tjedne utrke. On nekoliko sati prije početka postavlja utrku tako da po putu postavlja oznake od brašna (možete si samo zamisliti situaciju u kojoj policajac ugleda tipa određene dobi kako u ranu zoru hoda i po lici posipa brašno…).

Hare
Hare priprema utrku

Trkači kreću u dogovoreno vrijeme i moraju pratiti te oznake. Na raskrižjima u šumi ili na asfaltu HARE ih čitavo vrijeme pokušava dezorijentirati i mijenjati im smjer kretanja. Hare od brašna tada radi krugove tzv. CHECKING nakon čega grupa trkača koja dolazi treba u svim mogućim smjerovima na udaljenosti od 50-100 metara od checkinga pronaći nastavak trke u brašnu. Tko nađe brašno na putu viče ON-ON! Ekipa ga krene slijediti  i tako do kraja.

Utrke se održavaju u raznim dijelovima Zagreba, a svako malo vikend utrke Hashare odvedu u druge prekrasne dijelove Lijepe naše.

Godišnja utrka Crvenih haljina - fotografija iz Lime
Godišnja utrka Crvenih haljina – fotografija iz Lime

Nakon 8-10 km slijedi zalogajčić i hladno pivo koje je dužan osigurati isti onaj HARE koji je postavljao utrku. Svaki tjedan netko drugi, ali ni tu zabavi nije kraj.

Na kraju utrke je druženje u formi tzv. HASH CIRCLE-a kada trkači formiraju krug i tada se prizivaju razne nepodopštine prije i poslije utrke s pjevanjem pjesama tipične za HHH u cijelom svijetu.

Prekršaji mogu biti ‘pravi’ i izmišljeni. Na primjer, ako je trkač tijekom utrke „shorcutirao“ (skratio utrku) bit će kažnjen nekom izmišljenom kaznom. Isto tako, ako se pojavio u novim tenisicama – može biti kažnjen ispijanjem piva upravo iz njih (iako nije napravio ništa loše).

Bitno je reći kako kaznu nitko ne može izbjeći i nikad ne znate koja će biti jer se izmišlja na licu mjesta. Ponekad uključuje ispijanje piva uz pjesmu koja ide: „drinking down-down-down-down-down“. Sve ceremonije unutar Hash Circle-a uvijek su na engleskom jeziku!

Hash Circle ovako to izgleda - dobro promotrite sastav ekipe :)
Hash Circle ovako to izgleda – dobro promotrite sastav ekipe :)

Tko su Hasheri?

Obzirom na način ne iznenađuje da dolaze sa svih strana. Hasher može biti taksist koji vas je upravo dovezao s kolodvora, direktor uprave ili službenik ili službenica. Može biti lokalni tip, globetrotter, svjetski lutalica u potrazi za srećom i zdravljem. Može biti sportaš, triatlonac ili konobar. Ono što im je svima zajedničko jest  – smisao za humor.

Uprava ili Mismanagement

Uprava kluba bira se jednom godišnje i, u ZH3 stilu, iz milja je zovu: „Mismanagement“ (čine ju Grand Master, Joint Master, Religious Adviser i drugi).  Uprava je zapravo sve samo ne Uprava! Hash je poseban i po nadimcima ili hash imenima koji se dodjeljuju novim članovima. Vrlo su maštoviti, a da bi ih „zaradili“ morat će vas pobliže upoznati. I to baš sve vaše mane i prednosti #cool

mismanagement

Zagreb HHH svake godine priređuje Božićni party i barem jednu vikend utrku kada gosti uključuju članove klubova iz Beča, Munchena, Frankfurta, Zuricha i dr.

Ako pak neki od naših hashera otputuje, može biti siguran da će u većini europskih gradova naći klub u kojem može naći svoju ekipu za druženje

Ove godine, točnije u subotu 07. 02. 2015. ZH3 slavi 40 godina postojanja. Slavljem u Kaptolskoj kleti na Kaptolu i trčanjem od Kaptola do Šestina i natrag, uz svoje specifične tragove brašna, brojni Hashari nahrupiti će u Zagreb na još jedan hash vikend. Putuju iz svih dijelova svijeta, samo da nastave tradiciju.

I da. ZH3 s veseljem prima nove članove koji nisu osjetljivi na zadirkivanja (sastavni dio Hasha) i koji mogu odvojiti tri sata svaku subotu ujutro do svibnja (zimski raspored) i svaki ponedeljak poslije 17 h do listopada (ljetni raspored). ON-ON ZH3!!! Kontaktirajte nas, pošaljite nam mail!

UPDATE:

Kratki video s početka utrke Zagreb Hash House Harierrs’a:

Vezane teme:

Na pola puta priprema za polumaraton. Što smo naučili?

KRAJ PRIPREMA: Žuljeva je bilo i bit će, ali idemo – držite nam fige!

Trčanje zimi: Salomon predstavio novu tehnologiju Motion FIT i tenisice Speedcross GTX

Barbara Strelar