Tko je izmislio riječ O.K. i kako smo je sačuvali do danas

Tko je izmislio riječ O.K.

Ovo je najspominjanija i najčešće pisana riječ na svijetu. Češća i od riječi ‘mama’ ili ‘Coke’. Čak je i prva riječ izgovorena na Mjesecu

Velike su šanse da ste je danas izgovorili već nekoliko puta. No, malo je onih koji znaju njeno podrijetlo, a nešto više onih koji tvrde da znaju – ali su u krivu.

“OK je više od riječi. Nešto kao jezični spomenik Amerike”. Tako barem tvrdi profesor Engleskog jezika Allan Metcalf, koji je dobar dio karijere posvetio u potrazi za evolucijom najpopularnije američke riječi. U knjizi ‘O.K. Nevjerojatna priča o najvećoj američkoj riječi’ (OK: The Improbable Story of America’s Greatest Word) opisuje kako je nastala i održala se kroz povijest.

Postoje doslovno deseci teorija o tome kako je nastala ova riječ i Metcalf ih sve revno spominje ali za njega, ona je nastala u jednom vicu u novinskom tekstu objavljenom u Boston Morning Postu iz 1839. godine kao skraćenica za “oll korrect”. Nismo krivo napisali.

U to doba bilo je cool igrati se skraćenicama i izmišljati ih, izbacivati neka slova i stavljati svoja, onako po nahođenju. Urednici u novinama to su činili rado i često. Na primjer, umjesto ‘it shall be done’ upisivali su i.s.b.d  ili bi novinarima umjesto ‘remains to be seen’ (ostaje da se vidi) upisivali r.t.b.s.  Ako je pak novinar bio u pravu upisivali bi o.k. za ‘oll korrect’. Uz to, bilo je moderno izmisiti i namjerno pisati pravopisno netočne skraćenice: ‘all write’ (OW) i tako redom. Ako ste primjetili ovo su bili rani preci današnjih: OMG (Oh my God) i LOL (Laugh out Loud).

Iznenađujuće je, međutim, kako je riječ ostala i ukorijenila se, dok su sve ostale, pogotovo ove spomenute – izblijedile, kaže Metcalf i otkriva:

Možda bi slična sudbina zadesila i O.K. da hir za skraćenicama nije oživljen tijekom predsjedničke kampanje. Osmi američki predsjednik Martin Van Buren bio je poznat i kao prvi (i jedini) predsjednik kojemu engleski nije bio maternji. U njegovom rodnom mjestu Kinderhook, kao i u obitelji govorio se nizozemski.

Njegovi pristaše u New Yorku otvorili su ‘O.K. Klub’, ali pristaše njegovog oponenta koristile su incijale nadimka na najgore moguće načine. Naime, u Burenovo doba ekonomija je bila na izdisaju pa su u tu priču lijepo odgovarali transparenti: ‘Out of money is O.K.’. I slično.

Riječ ‘O.K.’ živjela je svo to vrijeme, u miru i ratu, krizi i bogatsvu, rađale su se nove teorije ali je pojava telegrafa zapečatila njen status – operateri su je objeručke prigrlili, a jedan od njih, Oscar Kent, nikada nije griješio u svojim prijenosima pa su oni najtočniji bili – O.K.!

Sve to pomoglo je zadržavanju ove riječi do današnjih dana čineći je tako velikom, uostalom baš kao i priče iz kojih je rođena.

Pogledajte još neke zanimljive teorije kako je nastala riječ O.K.

OK… je iz Afrike

Okay su u SAD sobom donijeli robovi. Fonetski waw-kay na Bantu jeziku značilo je: ‘Kay’ da, a ‘waw’ nedvosmisleno. Ova riječ je prvi put snimljena u razgovoru američkih crnaca 1776.

OK… je iz rata

Tijekom Građanskog rata u Americi na povratku s bojišnice, prvi vojnik u liniji uvijek bi nosio natpis koji je prikazivao broj ubijenih i nestalih: ‘8 Killed’, ‘9 Killed’. Ako bi se vratili svi, tada je broj nestalih bio nula odnosno: OK (svi preživjeli i na broju).

OK … je iz politike

Određene zakone u Gornjem domu (Domu Lordova) u Westminsteru trebali su odobriti lordovi Onslow i Kilbracken. Nakon čitanja, ako bi zakon odobirli, stavili bi svoje inicijale: OK.[/tab]

 

More from Claudio Kramaric
Kako je 30.000 Amerikanaca na Crni petak kupilo DREK (pravi, s ranča u Teksasu)
Tvorci igre Cards Against Humanity stvarno mrze Crni petak, a kako bi...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.