Tražite posao? Puna vam je kapa kako napisati životopis? Krenite od ovih savjeta

Kako pronaci posaoo
Kako pronaci posaoo

Jeste li znali da poslodavac gotovo u pravilu namjerno ispisuje zadatak koji je nemoguće riješiti u kratkom roku. Razlog? Želi vidjeti vašu motiviranost.

Nedavno sam u jeku rasprave o zadacima koje poslodavac na natječaju daje kandidatima za posao naišao na ovakav komentar:

Ako od početka u procesu nije profić za HR, cijela priča je šuplja do bola … domaće zadaće rade se u školi, na poslu se gleda ono što si radio do sada. Točka. Ostalo je čisto preseravanje firme koja zapošljava.

S ovime bih se čak mogao i složiti da svi skupa živimo i radimo u dobrim uvjetima i prije jedno 20 godina. Domaće zadaće radile su se tada u školi, a naši roditelji radili su id 8 do 14 s velikim šansama da mirovinu dočekaju u istoj firmi. A danas? HR odjel ili odjel ljudskih resursa u manjim tvrtkama (zasad) je utopija. I zadaci, koliko god zastarjeli bili, ponekad su jedina šansa. Take it or leave it!

Angažman agencija da obave taj posao također se ne koristi onoliko koliko bi trebao. Na žalost ima vrlo loših primjera izrabljivanja pa čak i krađa ideja. No, to je tema za drugi post. Što ostaje?

Ako već druga strana (poslodavac) muku muči s desecima životopisa, preokreće svaku kunu i, zapravo, nada se da će u tom košmaru pogoditi zrno (dobrog zaposlenika) – olakšajte mu. Ako stvarno želite posao učinit ćete to. Ako ste demotivirani na ovim stranicama svakako ćete naći načina kako se tome oduprijeti. Kuknjava definitivno ne pomaže. Pisanje životopisa i javljanje na natječaje za posao i dalje je (gorka) svakodnevica za mnoge. Sizifov posao. Muka. Samo su neki od komentara na ovu temu.

Nakon otprilike godinu dana CoolKlub je prikupio dovoljan broj postova koji bi vam mogli pomoći i odgovoriti na neka pitanja u traženju posla.

Ovo su naši najčitaniji postovi o životopisima i ukoliko tražite posao mogli bi vam pomoći. Krenite!

Zašto vas nitko ne zove na razgovor za posao? Prije nego skočite na sve četiri provjerite vaš životopis i dovedite ga u red. Možda radite neke od grešaka koje smo naveli u ovom postu.

Kako napisati dobar životopis u 2013. godini (i nakon) Naši sugovornici koji su nam u neku ruku sugerirali ovaj tekst ističu da za isticanje imate otprilike 15 – 25 sekundi, odnosno oni koji odlučuju toliko če potrošiti više vremena na vaš životopis. Ukoliko u tom razdoblju ne primijete nešto po čemu se razlikujete od desetaka drugih kandidata zaboravite na poziv na razgovor.

Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao. U moru detalja koji odlučuju, ovo je vrlo važno, pročitajte primjer i zapamtite ga!

Kako se ne javljati na natječaj za posao. Ovo je primjer pisan iz prve ruke. Tijekom natječaja za voditelja ureda uistinu se moglo svašta pročitati. Nemojte raditi iste greške i pogledajte što treba uzeti u obzir!

Čestitamo na pozivu. Pozvani ste u drugi krug i što sad? Što su eliminacijski ili selekcijski zadaci. Kako im pristupiti? Jeste li znali da poslodavac gotovo u pravilu namjerno ispisuje zadatak koji je nemoguće riješiti u kratkom roku. Razlog? Želi vidjeti vašu motiviranost. Bit će dovoljno da krenete i s 30% rješenja. Ako ste na dobrom putu imate veće šanse za dobiti posao! Na kraju posta nalaze se i neka osnovna pravila koja valja poštivati na razgovoru za posao.

Kako mi LinkedIn pomaže u pronalasku posla i klijenata. Ovaj post napisao sam zato jer nije sve na Facebooku. Ako niste, svakako bi trebali urediti svoj životopis i postati aktivni na ovoj društvenoj mreži. Nema lajkova ali je svakako puno konkretnije! (Isto tako, kada već govorimo o društvenim mrežama jeste li znali da je vaš Facebook profil svojevrsna radna knjižica, poslodavci gledaju i to. Itekako gledaju kako se ponašate i u slobodno vrijeme – mada vam to nitko ne želi priznati!).

Za kraj, jedan od najčitanijih postova na CoolKlubu općenito:

Radite kao oni, stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis. Riječ je o online anketi u kojoj su sudjelovali ljudi iz naslova, redom ih poznajem ili sam s njima surađivao (kao novinar/urednik i kao PR). Što god mislili o njima uvijek se sjetite da su oni ti koji odlučuju.

CoolKlub poznaje samo pozitivan sadržaj pa ćete na stranicama pronaći popriličan broj tekstova o motivaciji, pozitivnim primjerima iz prakse ili samo inspirativnim pričama. Na tražilici u gornjem desnom uglu nalazi se i search polje, slobodno upišite ‘životopis’ ili ‘posao’ i pronađite još neke teme.

I sam sam tražio posao i želim pomoći u snalaženju. Sretno i lijepi pozdrav!

More from Claudio Kramaric
Kako smo preživjeli digitalni post i je li nas uhvatila kriza?
No Twitter, No Facebook, No Wi-Fi… Što nam se dogodilo?
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.