Trčanje zimi i kako se pravilno odjenuti

trcanje zimi i kako se obuci
trcanje zimi i kako se obuci

Trčanje zimi je cool! Pronašli smo niz savjeta kojih bi se trebali držati ako želite da vam trčanje zimi predstavlja užitak


Upravo slušam Born tu run, Brucea Springsteena i razmišljam kako nisam trčao dva mjeseca. Imam spreman izgovor: taman je bilo oko nule i ja sam trčao bez problema ali samo noću umirao od kašlja. Po danu sve pet. Trčao sam desetku no, kašalj me budio i nakon par dana jednostavno sam odustao. Velika glupost!

Međutim, početak je godine i jedna od stvari sa TO DO liste je pokrenuti se ponovo i pokušati istrčati polumaraton brže nego jesenas. Danas je petak, a sutra, u subotu 4. siječnja počinje nova runda treninga. Moram napomenuti kako sam zamišljao kako ću, kada stigne zima, bez problema trčati pustim ulicama. No, kako rekoh: šmrcanje, suzne oči i hladan zrak koji mi je parao grlo i ulazio u pluća koja su potom izbacivala male oblačiće – sve to nikako nije bilo cool.

Kako bi što jednostavnije podnio hladnoću pronašao sam nekoliko savjeta vezano uz trčanje zimi i jedva čekam da ih isprobam. Naime, uvjeren sam da je trčanje zimi izrazito zabavno i zdravo. Mnogo bolje od zagušljive teretane (koju pokušavam izbjeći u širokom luku, ali nikad neću reći nikad!)

Koja su dakle pravila za trčanje zimi? Ovo je što sam uspio pronaći u literaturi.

Aklimatizirajte se!

Na ovo uopće nisam obraćao pažnju. Nakon četiri mjeseca redovnog treniranja mislio sam da će biti dovoljno nabaciti koji sloj odjeće viška. Problem je što se uopće nisam trudio aklimatizirati. Noge su mi bile teške i nisam shvaćao što se događa. Trčao sam desetku ali sve živo me boljelo. Profesionalci tvrde da tijelu treba dati vremena. Ja mu isprva nisam dao i zato me danas strah kako će izgledati moj prvi trening trčanja nakon dva mjeseca.

Trebam se nadati da ću trčati puno kraće od standardne rute. Prilikom trčanja zimi treba se fokusirati na trud umjesto na tempo. Tijelo, baš kao i ljeti traži period aklimatizacije.

Trčite u paru ili grupi

Lakše je prebroditi početne krize kada nisi sam. Moji treninzi [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Barbara-i-ja.png#”]u paru sa Barbarom[/lightbox] ili bez nje ponekad su kao nebo i zemlja.

Pijte vode

Ovo mi uopće nije padalo na pamet, a tako je očito. John Honerkamp, glavni trener Organizacije trkača u New Yorku i voditelj Klinike Mayo upozorava da tijelo treba hidratizirati prije, tijekom i nakon treninga.

Obucite se slojevito

Trčanje zimi je hrabro ali treba biti pametan i obući se u skladu s vremenskim uvjetima. Puno se filozofira oko ovoga ali treba se obući slojevito i po potrebi uklanjati sloj po sloj odjeće.

Preporuča se da je prvi sloj od sintetike, polipropen izvlači znoj s tijela. Izbjegavajte pamučnu trikotažu jer skuplja znoj i u dodiru s kožom može tijelu prirediti stres. Nakon toga dolazi flis on je odličan izolator.

Koliko sam upoznat u Lidlu imaju ponudu jeftinih flisova u svom sportskom programu. Gornje dijelove svi hvale. Vrijedi pogledati. Za sve druge tu su Nike, Adidas i ostali brandovi koji danas stvarno izgledaju fenomenalno. Na flis obično ide jakna koja štiti od vjetra. Bilo kakva teška jakna ili hoddie spriječit će disanje i izmjenu zraka a jednom kada upije znoj nagrabusili ste. Nisam zimogrozan ali kada je jak vjetar trebalo bi nositi šal ili maramu – popularnu bufficu savjetuje Honerkamp.

U svakom slučaju treba eksperimentirati i obavezno nositi rukavice i kvalitetne čarape.

Ovaj video moj je favorit kada je u pitanju kako se obući zimi:

Poslije trčanja presvlačenje

Bez obzira kako ste obučeni, čak i ako se čini da se niste oznojili – presvucite se. Prehlada vas može uhvatiti u tren oka jer ponekad od napora i niste u stanju osjetiti koliko ste zapravo znojni.

Niste superjunak, otporan na viruse!

Moja kolegica, strašan trkač forisrala je treninge zimi i zaradila povredu pa je maraton u Parizu koji je bio cilj te sezone  – promatrala iz publike. Postoji točka, trenutak kada ni aklimatizacija ni svi slojevi odjeće ne mogu pomoći. Tada je bolje ostati kod kuće i vježbati pa uz čaj promatrati kako se grad bijeli.

Hvala na čitanju, ako imate kakav savjet slobodno ga podijelite sa nama.

More from Barbara Strelar
U potrazi za novom publikom. Zamislite Franck Corner…
Zašto Franck ne bi napravio domaću verziju famoznog Starbucksa ili Tchiba na...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.