Search
Close this search box.
cool novi logo header
Trening za polumaraton

Trening za polumaraton za zaposlene i zašto mijenjam taktiku

Ono kad shvatiš da duži i iscrpniji treninzi ne znače nužno i bolji rezultat u trčanju. Evo kako sam odlučila promijeniti svoj trening za polumaraton

Predugi i preintenzivni treninzi trčanja mogu uzrokovati niz ozljeda, ali i gubitak motivacije. Nakon tri uzastopna polumaratona, prošlogodišnji u Zagrebu sam propustila. I baš mi je žao zbog toga. Kada sam analizirala zašto mi se to dogodilo ispalo je da sam jako teško ili nikako pronalazila vrijeme za treninge.

Što se dogodilo? Imala sam osjećaj da mi ide sve bolje ali stvarnost je bila otprilike ovakva: Zaostatak koji sam željela nadoknaditi poslije početnih nekoliko tjedana postajao je sve veći i veći, a plan koji sam si postavila sve nedostižniji. Moji kraći tjedni treninzi trčanja od pet do sedam kilometara još mi i nisu predstavljali toliki problem koliko mi je za duge treninge postalo gotovo nemoguće pronaći snage ali i vremena.

Naime, ako želite bolji rezultat treniranje za polumaraton doista traži vrijeme, odlučnost i upornost. Da sumiram, tipični plan treninga traje od 10-12 tjedana s četiri do pet treninga tjedno koji kreću s kraćim treninzima od 5 km i dužim od 9 km, do trenutka kada su i tzv. ‘kraći treninzi’ oko 10 km, a oni duži idu i do 18 km. Za to nisam imala vremena. Točka. I da dodam da sati trčanja svaki tjedan, kako kažu stručnjaci, rijetko dovode do boljih rezultata. Pogotovo kod amatera.

A ja sam htjela upravo to – bolji rezultat.

I zato sam odlučila promijeniti taktiku.

Kako svaki problem ima rješenje (#jakocool), tako sam od dobrog prijatelja prije par mjeseci čula kako je polumaraton istrčao bez dugih sati trčanja (#rješenje). Sastojci su:

– dobar trener

– kontinuirano održavanje fizičke kondicije

– drugačiji plan priprema od onog na kojeg sam navikla

Sve navedeno mom prijatelju omogućilo je da na proljeće bez problema istrči poprilično zahtjevan polumaraton na Pagu. Zaključila sam da je osnova cijele priče ovo prvo. Dobar trener. Njega sam pronašla u Tomislavu Gluhaku i naš je plan da s vama podijelimo plan treninga u narednim mjesecima. Kao i u slučaju ripped off izazova bilježit ću svoj napredak u postovima. Nadam se da će se isplatiti.

Plan zahtijeva svega nekoliko dužih treninga, a snaga, izdržljivost i brzina postižu se u kraćem vremenu treniranja kroz tzv. treninge visokog inteziteta (intervalni treninzi, tabata i brdski sprintevi) Upravo kroz takve serije kratkih intervala visokog inteziteta postižu se bolji rezultati. ‘Samo’ 3 – 4 treninga tjedno, nadam se, dovest će me do zadanog cilja, a to je da ove godine na polumaraton u Zagrebu istrčim svoj najbolji rezultat (ispod 2h).

Važno je naglasiti da plan po kojem ću trčati nije za one koji prvi puta žele istrčati polumaraton (toj ekipi savjetujem neka bace oko na naše prve planove), već za sve nas koji imamo dobru bazu (kondiciju) i nekoliko utrka u nogama tako da su i mentalno pripremljeni na dužinu koju će pretrčati.

Tomislav Gluhak

Imam snage volje i želje da se upustim u ovaj izazov u kojem će me pratiti cool trener Tomislav Gluhak, prof. kineziologije s preko 15 godina iskustva u kreiranju individualnih programa treninga. Specijaliziran za zdrastveni fintenss, rehabilitaciju, korekciju i regulaciju težine, te meni najbitnije kondicijske pripreme.

Imate kakav prijedlog? Napišite komentar, hvala na čitanju!

Barbara Strelar