Über uhljeb? Dobio otkaz nakon što 24 godine nije dolazio na posao

birokracija-uhljeb-otkaz
birokracija-uhljeb-otkaz

Indija je raj za državne zaposlenike javlja Reuters i donosi nevjerojatnu priču o inžinjeru A. K. Vermi koji je na svoju ruku otišao na godišnji odmor i nikad se nije vratio

A. K. Verma, zaposlenik državne službe u Indiji, sredinom tjedna dobio je otkaz na poslu na kojem se posljednji put pojavio u prosincu 1990. Verma je ‘radio’ kao stariji inžinjer za Središnji odjel za javne radove u Indiji.

Na zasluženi dopust otišao je u prosincu 1990. potom zatražio produljenje koje mu je odbijeno pa ga je produžio sam, piše Reuters. Ako ste mislili da je birokracija u nas spora, čitajte dalje.

‘Već’ 1992. nakon provedene istrage radniku Vermi utvrđeno je ‘namjerno odsustvo s dužnosti’, ali trebalo je još 22 godine i odlučna akcija resornog ministra jer drugačije nije išlo niti je bilo tko drugi Vermi mogao uručiti otkaz! Naime, u Indiji je normalno da posao u državnoj službi ‘traje zauvijek’.

Zakoni su takvi, piše Reuters, da zaposleni ne može dobiti otkaz osim u slučaju kada mu se dokaže kriminalni prijestup. Usprkos tome Verma je testirao sustav do krajnjih granica i to mu je više od dva desetljeća polazilo za rukom.

Slučaj je pokazao da u Indiji ima popriličan broj ‘Vermi’ samo se za njih ne zna ili ne želi znati, a da novi ‘kandidati’ zbog labavih zakona jedva čekaju zaposlenje. Tek nedavno je pokrenut niz mjera među kojima su i izmjene zakona o radu i pojednostavljeno je davanje otkaza što je izazvalo prosvjede sindikata.

Znamo što vam je na pameti. Gdje je novac? Iznos koliko je ‘snalažljivi’ Verma koštao državu nije objavljen, kao ni podatak o njegovoj daljnjoj sudbini.

Kako bi spriječili ovu praksu, u Indiji su za sve državne službenike uveli kontrolu radnih sati. Princip rada je jednostavan, radnik svaki put na ulazu i izlazu mora skenirati prst, podaci odlaze u centralni sustav koji za svakog zaposlenika utvrđuje broj radnih sati.

Jednostavno je i učinkovito i mogu ga pratiti svi u realnom vremenu, bacite oko www.attendance.gov.in

Tags from the story
, , ,
More from Claudio Kramaric

Man of Steel najtraženiji trailer godine

Pogledajte najnoviji trailer novog filma o Supermanu. Prikazan je točno tjedan dana...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.