Umjetna inteligencija: Ima li razloga za strah?

umjetna inteligencija UI

Ono što se danas smatra umjetnom inteligencijom je zapravo deep learning. Tehnologija koja uzima ogromne količine podataka i njihovom obradom pruža dojam da je u pitanju UI

U zadnjih nekoliko mjeseci sa svih strana nas plaše umjetnom inteligencijom odnosno kako bi ona mogla donijeti propast čovječanstva. Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Gates – najveći i najuspješniji umovi današnjice, na umjetnu inteligenciju redom gledaju sa dobrom dozom pesimizma.

Idemo prvo: Gdje smo trenutno sa umjetnom inteligencijom? Dugo se kao benchmark za umjetnu inteligenciju koristio Turingov test, koji glasi da je računalo inteligentno ukoliko 30 posto ispitanika zavara tako da ovi pomisle da je u pitanju čovijek.

Program Eugene Vs. žiri

Prošle godine to je pošlo za rukom programu po imenu Eugene Goostman na Royal Society u Londonu. Naime 33% članova žirija (u)mislilo je da se radi o 13 godišnjem dječaku. Sa njim se natjecalo još nekoliko programa, a sa nekima od njih možete i sami popričati CleverbotElbot i Ultra Hal.

Da li je to prava inteligencija i da li smo zaista na pragu umjetne inteligencije koja može uništiti čovječanstvo?

Možda će na to najbolje odgovoriti John Searlesov Argument kineske sobe, koji možda možemo sa današnjim terminima jasnije objasniti:  Ako Google translate radi na prijevodu s engelskog na hrvatski jezik, to ne znači da on razumije hrvatski, on samo koristi algoritam za prevođenje bez da razumije što prevodi.

Što je onda UI zapravo?

Ono što se danas smatra umjetnom inteligencijom je zapravo deep learning. Tehnologija koja uzima ogromne količine podataka i njihovom obradom pruža dojam da ima umjetnu inteligenciju jer može kroz naoko nepovezane podatke zaključiti ono što bismo i mi zaključili.

Na primjer, ako ubacite u računalo milijun fotografija vozila i pokažete mu gdje se na nekolicini njih nalazi registracija, on će vrlo brzo pohvatati uzorak i nakon nekog vremena učenja (u kojem ćete ga sve manje i manje ispravljati) odrediti gdje se ona nalazi. Bez obzira da li je riječ o prerađenom ili vozilu iz druge države.

Također ono što je najočitije i gdje će umjetna inteligencija iznimno napredovati je audio-vizualni izričaj. Što više komuniciramo sa računalima, oni postaju bolji u prepoznavanju govora, fotografija, videa i njihovog značenja.

Da li je to umjetna inteligencija? Ako ju gleda netko iz 1915. svakako je, ali mi koji smo rasli sa njom i znamo kako funkcionira nipošto ne bismo rekli da je tako.

Tehnologija i ono što činimo sa njom je samo odraz čovječanstva. Naša civilizacija je u stadiju ubrzanog napretka, a taj napredak je usko vezan uz tehnologiju. Reći da je sve crno ili bijelo, loše ili dobro – nije ni u kom slučaju istinito. Mi smo je stvorili i ona je izraz onoga tko smo. Ona je, mogli bismo reći, ogledalo čovječanstva.

Promišljati sada o tome što će biti isto je kao da stavimo iPhone u ruke nekome iz 1915. i kažemo mu da porazgovara sa Siri. Kad dođemo do toga, znat ćemo se nositi s time

Tehnologija je samo alat kao i svaki drugi, možete ga zloupotrebljavati ili ga možete koristiti u plemenite svrhe. Znam da je interesantnije gledati nove stvari i reći: Užas, kako će to utjecati na ljude? Jer kao što svi dobro znamo – strah prodaje!

Realnost je ta da stvaramo puno više dobroga u našem odnosu sa tehnologijom i odnosima koji se dešavaju unutar tehnologije nego što smo ikada prije uspjeli stvoriti.

Na primjer, polje gdje umjetna inteligencija danas donosi značajan napredak je medicina, znanstvenici već neko vrijeme testiraju deep learning algoritme za otkrivanje ranih stadija karcinoma. Naime nakon što su ubacili milijune i milijune slika raznih malignih bolesti, računalo danas zna prepoznati rak mjesecima prije nego što bi bilo koji doktor uopće posumnjao, a kamoli potvrdio.

Stoga da odgovorimo na pitanje da li je opravdan strah od umjetne inteligencije? Zasigurno ne! Umjetna inteligencija kao i ova druga, ‘obična’ inteligencija, dugotrajan je proces učenja i povezivanja stvari. Ona neće nastati preko noći pritiskom na gumb ili otkrićem nekog ludog znanstvenika nego će to biti jedan dugotrajan proces učenja.

Siguran sam da u trenu kada ćemo moći reći da nas je računalo dostiglo ili prestiglo, bit ćemo u stanju nositi se sa tim. Postoji jedna stara izreka:

Ljudi se obično boje onoga što ne razumiju.

Promišljati sada o tome što će biti isto je kao da stavimo iPhone u ruke nekome iz 1915. i kažemo mu da porazgovara sa Siri. Kad dođemo do toga, znat ćemo se nositi s time.

More from Velimir Žagar
Da li ste spremni za novu industrijsku revoluciju?
Jeftina radna snaga je do sada bila velika prednost kineske proizvodnje. Na...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.