Video na mrežama raste i raste, zašto i kako to utječe na vaš posao?

Facebok video društvene mreže marketing cotent sadržaj

Jeste skužili sve ovo s videom na društvenim mrežama? Video je postao apsolutni pobjednik kada je u pitanju skretanje pažnje kupaca. Pogledajte im reach/gledanost!

Još prije šest mjeseci polaznicima algebrinog tečaja Specijalist za internet marketing (SIM) u dijelu predavanja o stvaranju online sadržaja govorio sam: Bez bloga ste gotovi. Pišite, pišite, pišite…  Ako niste od pisane riječi nema veze: naučite snimati i umjesto posta objavljujte video.

S današnjim datumom, dakle prva polovica srpnja, u svoj notes zapisujem sljedeće: izmijeniti prezentaciju u dijelu predavanja oko stvaranja online sadržaja. Zamišljam kako će na jesen moja predavanja u ovom dijelu početi ovako:

Snimate video? Ako ne, počnite. Bez videa ste gotovi.

Već sam pisao o tome kako snimiti dobar video (životopis ili tzv. C-Video) i možete ga iskoristiti kao dobar početak – ako odlučite krenuti u tom smjeru. No ovo nije ‘kako snimiti dobar video post’, već post koji će vam dati dovoljno ‘štofa’ zašto ćete to morati naučiti.

Naime, nakon svibanjskog posta Facebook video ‘ubija’ YouTube pronašao sam još zanimljivih detalja vezanih za sadržajni marketing koji govore u prilog zašto bi svoj blog, web, webshop, službenu stranicu…  morati početi oplemenjivati i video sadržajem. Krenimo redom:

Bez obzira da li ste bloger, ili trgovac ili … (slobodno upišite po želji), ako još ne razmatrate video kao dio marketing strategije na društvenim mrežama odnosno nekima od platformi za distribuiranje video sadržaja – neće vam biti lako. Hoćete li zbog toga prestajati postojati? Ne. Hoćete li propustiti priliku za pronaći nove kupce, čitatelje, publiku… APSOLUTNO DA!

Točnije, u posljednjih šest mjeseci Facebook video po gledanosti dostiže i prestiže YouTube, a Snapchat (koji u SAD rapidno raste) mjeri gledanja u milijardama. Da, Snapchat se u nas još nije ‘primio’ ali ako pozornije pratite već ga marketiraju domaće agencije. Tu je i Twitter. Još jedna pomalo podcijenjena mreža u Hrvatskoj koji je upravo video sadržajem iznova prodrmao svoje korisnike.

Ovo podcijenjena uzmite s rezervom. Obzirom na mali broj korisnika, Twitter u Hrvatskoj nije na radaru marketingaša pa svakako valja razmotriti mogućnosti oglašavanja koje nudi jedan takav kanal.

Što to sve znači, krenimo redom:

YouTube

Poznati autor i online marketing guru [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/garyvee_book-271×300.jpg#”]Gary Vaynerchuck[/lightbox], naziva ga djedicom video sadržaja ali ga se ne odriče. Nakon što mu je pomogao u karijeri (program/kanal Vine library) i danas ga koristi ali, kaže, nije mu u fokusu.

Novo donosi neizvjesnost ali i slobodu djelovanja

Razlog: Silazni trend u usporedbi s Facebook videom i četiri milijarde streamova na Facebooku dnevno – broj koji će samo rasti jer nije ni blizu svog peaka. (NAPOMENA: Ovdje primijetite i ovo, iako bi za YouTube trebao biti emotivno vezan, pravi poduzetnik poput Garya okreće se novome bez emocija. Zaključak: Ako nešto prestane raditi ili ne radi dobro prestanite biti baba narikača, ostavite to i okrenite se novome. Na koju stranu? Bit će dovoljno da pogledate gdje su drugi!)

Novo donosi neizvjesnost ali i slobodu djelovanja. Dok je Dok je YouTube s preko milijardu korisnika (od kojih svi traže neki oblik pažnje) marketinški (pre)pokriven teško je biti primijećen pa se valja okrenuti drugim video platformama.  No, koje odabrati?

Podaci, podaci, podaci.

A kad su baze podataka u pitanju tu glavnu riječ vodi, kako bi rekao moj prijatelj: ‘Fabuk’ .

Video na Facebooku

Je cool! Cool za gledanje, dijeljenje i sve drugo. Facebook gotovo na mjesečnoj bazi poboljšava svoj video proizvod i dodaje nove mogućnosti. Koje sve, bacite pogled OVDJE.

Oslanjati se samo na YouTube postalo je oportuno. Onaj tko čini tako gubi vrijeme i troši ideje uzalud

Facebook je najbolje što s marketingaši mogli zamisliti i zato bi, bez obzira da li je riječ o blogu, maloj ili većoj tvrtki, itekako trebali razmisliti o proučavanju mogućnosti videa na ovoj društvenoj mreži.

Što ću reći polaznicima? Sigurno im neću savjetovati da prestanu proizvoditi sadržaj za YouTube. Ali ću im reći kako će uz YouTube svoj video posebno uploadati i na Facebook stranice i po potrebi ga dodatno urediti za tu društvenu mrežu.

Zašto? Zato jer oslanjati se na YT video postalo oportuno (YouTube na Facebooku više apsolutno nema smisla). Onaj tko čini tako gubi vrijeme i troši ideje uzalud.

Dakle, ne samo dijeljenje sadržaja s YT mreže na Facebooku. Mislim na postavljanje (upload) videa na Facebook.

Zašto?

Pogledajte reach YT videa na Facebooku pa potom reach ili doseg istog tog videa kojeg ste uploadali na Facebook. Neusporedivo! Facebookov algoritam veću pažnju pridodaje video sadržaju koji ‘nastaje’ na njegovoj platformi. Google i Facebook su konkurencija. Točka.

Još jednom ću uputiti na nevjerojatne brojke koje govore kako Facebook ukida YT na svojim stranicama i sve će vam biti jasno. Najveća društvena mreža u posjedu je nevjerojatne količine podataka o navikama korisnika. Ultimativni marketing!

Sad zamislite da ste bloger i pišete, na primjer, o pet najboljih izletišta u okolici Zagreba. Imate zgodne klipiće u pametnom telefonu od kojih je vrlo lako napraviti koristan video od dvije minute. Odabirom sponzoriranog videa na Facebooku možete:

• pokazati video samo onima kojima se sviđa sve vezano za izlete i/ili boravak u prirodi

• odabrati samo ekipu koja živi u Zagrebu i okolici

• odabrati samo one koji djecu ili su fanovi nekog sporta

Automatski prikazujete video najboljoj mogućoj publici koja će jedva dočekati takav sadržaj. Sad okrenite ovo i umjesto izletišta ubacite bilo što. Nikad bolje i jednostavnije do kupaca!

Facebook nam daje mogućnost najboljeg mogućeg targetiranja korisnika ikad. I oni to znaju. Ako vas zanima više pogledajte najnoviju mogućnost vezanu uz video objavili su u ovom postu: New Video Tabs in Page Insights.

Facebook je prioritet broj jedan. Potom YouTube. Što nam je ostalo u Hrvatskoj? Tko još ima dovoljno dobar i zanimljiv doseg?

Twitter Video

Twitter video tu je od siječnja. Unatoč skromnoj brojci Twitter korisnika u Hrvatskoj (nagađam, ali ako se uzmu u obzir posljednji podaci imamo otprilike 60 i 70 k korisnika, a od tog broja aktivnih je oko 25.000) video na ovoj društvenoj mreži služi za spajanje i poticanje na akciju. Kako?

Uzmimo na primjer da se netko žali na glavobolju. Ako imate proizvod koji može pomoći snimit ćete video u roku kraćem od minute. Odgovor će trajati max 30 sekundi. Potaknut ćete korisnika da vas gleda, a ako ste zanimljivi zapratit će vas. Bingo!

Naime, vizualni smo tipovi. Imamo oči. Video na Twitteru je osobniji i, kako sada stvari stoje a tek je počelo(!) nagrađen je boljim angažmanom publike. Točka.

Ima i još jedna stvar. Taj video… Te sekunde u kojima odgovarate korisniku nude vam više prostora za onaj osobni touch. Bolji i određeniji ton poruke. Naime, nije isto ako samo napišete ‘Hvala’ ili, uz određenu gestu i boju glasa, napravite isto to u videu. Pitam:

Koje je bolje? Smislenije? Sa snažnijom porukom?

Snapchat Video

O Snapchatu premalo znam. Ali razlog zašto ga spominjem jest taj što sam na svom Facebook zidu nedavno ugledao oglas jedne naše agencije koja traži da pročitamo njihov post o tome što mogu sa Snapchat videom i kako se najbolje koristi.

Snapchat se još nije ‘primio’. Pretpostavljam da ga mladi zasad testiraju ali, kako vidimo, evangelizacija korisnika već je počela.

Zašto ne biti prvi i uhvatiti se u koštac s novim izazovom i jednog dana postanete Snapchat video ninja?!?

Nadopuna: Vezano uz Snapchat i zašto ga spominjem. Preko 60% korisnika u SAD  između 13 i 34 godine koji koriste smartphone ujedno su i Snapchatteri.  I oni svi oni odgovorni su za dvije milijarde gledanja videa na dan.

 

More from Claudio Kramaric
Google ima novi logo, testirajte se i pokušajte primjetiti razliku
Najbolji nišandžija u dizajnerskim krugovima ni nakon dva i pol sata buljenja...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.