Search
Close this search box.
cool novi logo header
DIGITALNI NOMAD ZAGREB nomadlist.io

Zagreb na 9. mjestu na NomadList.io, popisu najboljih gradova za rad na daljinu

Listu sastavljaju digitalni nomadi, ekipa koja putuje svijetom i radi na daljinu. Prema njihovoj računici, za mjesec dana sasvim cool života u Zagrebu potrebno je 1515$

 

Naš čitatelj Tomislav Lukinić skrenuo nam je pozornost na ovo: Zagreb je deveti na listi gradova idealnih za rad na daljinu (ili od kuće). Listu svojim ocjenama i sugestijama sastavljaju tisuće digitalih nomada – veoma raširene i brzorastuće zajednice profesionalaca (zaljubljenih u tehnologiju), a koji svoj posao rade iz zemlje u kojoj trenutno borave.

Zbog specifičnog načina života neki ih nazivaju i mobilnim boemima. Uglavnom, oni u određenoj zemlji ostaju i do mjesec dana (ovisno o vizi) i nastavljaju dalje. Poslodavci su im uglavnom zapadne kompanije, a nerijetko je riječ o poduzetnicima koji tako vode vlastiti posao ili start up.

Zagreb je na devetom mjestu obzirom na njihove procjene mogućnosti  obavljanja posla ‘na daljinu’:

nomadlist
Screenshot: nomadlist.io

 

Popularizaciji ovog pokreta doprinijela je knjiga ‘Četverosatni radni tjedan‘, autora Tima Ferrisa, a i NomadList – sâm po sebi, zapravo je realizacija ideje Petera Levelsa. Također digitalnog nomada poznatijeg po ideji da želi pokrenuti 12 startupa u 12 mjeseci. Od svih ideja upravo mu NomadList osigurava priličnu dobit.

Što znači kada kažemo da je Zagreb na devetom mjestu?

Ukratko, da su internetske veze dovoljno brze, da nije problem pronaći WiFi signal, da se za razuman novac dobro jede, pije i spava. Da se za razuman novac može pronaći i iznajmiti ured na mjesec dana. Da je klima ugodna i blaga, a da su hosteli čisti i uredni. Da nema nasilja i da je grad siguran. Zapravo, jedina lošija ocjena jest ona oko ‘LGBT friendly’ karakteristike gdje je Zagrebu dodjeljena trojka. Sve skupa, računaju ‘nomadi’, za živo u Zagrebu vam treba 1515,00 USD na mjesec.

Bitan podatak: na NomdaList određeni grad može biti i u minus bodovima. Iznimno skup Zürich i nije tako ‘nomad friendly’ i tako dalje.

Obzirom da digitalni nomadi komuniciraju preko društvenih mreža (i često hvale ili kritiziraju usluge u gradu u kojem se nalaze) nije isključeno i da upravo njima treba zahvaliti za barem djelić turističke ekspanzije koja nam se događa. Digital Nomads – You are welcome!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>