Search
Close this search box.
cool novi logo header
MISLI POZITIVNO

Zašto nam umjesto građanskog odgoja u školama treba pozitivna psihologija

Nedavno smo čuli sjajnu i, na žalost, jako točnu opservaciju o našim školama: Djecu u školi uče da budu ‘In the box’, a kada ih zapošljavaju traže da razmišljaju ‘Out of the box’. Mi smo pronašli COOL školu koja radi obrnuto i sjajna je (ali je daleko!)

Ukoliko ste roditelj, kao ja, vjerojatno puno toga želite svom djetetu. Od toga da je prvenstveno zdravo, ali i ništa manje pametno, sretno, veselo, da pršti od samopouzdanja, kreativnosti, zdravog i pozitivnog načina razmišljanja ali i da ima unutarnji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Na žalost ni sve pogodnosti modernog društva – treniranje raznih sportova, škole stranih jezika, iznimno školovanje i slično, samo za sebe, to mu neće dati. Ali postoje mjesta koja će u tom smislu učiniti sve.

Jasno je kako u sjeni hrvatskoh školstva, ovaj post može igledati samo kao trljanje soli na ranu. Ali to mi nije namjera. Na kraju krajeva CoolKlub traži isključivo najbolje primjere na koje se valja ugledati i kopirati ono što je moguće. U tom smislu škola Geenlong Grammar School primjer je kako i najviši standardi (da, često rezervirani za najprivilegiranije), uvijek mogu dati još i više. Škola se nalazi „Down Under“ u dalekoj Australiji.

ČITAJTE JOŠ: Upisi u školu: Zašto je Finska najuspješnija u EU

 

Posebna je po tome jer provodi znanost pozitivne psihologije i najbolje metode učenja kako bi svojim učenicima pružila tzv. pozitivno obrazovanje. Princip pozitivnog obrazovanja zasniva se na principima i metodama koje podupiru pojedince, školu, ali i zajednicu da procvjeta – tj. da se osjeća dobro, čineći dobro (‘feeling good and doing good’).

Geelong Grammar School osnovana je daleke 1855., ali je dvostruko mlađa od zagrebačkog Sveučilišta. Smještena na sjevernim rubovima Geelong-a, u australskoj Victoriji, prostire se preko čak četiri kampusa: Corio, Bostock House, Toorak Campus i Timbertop.

Timbertop kampus ima posebnu priču. Rezerviran je za stariju djecu i one koji mogu platiti školarinu od 35,000 australskih dolara (otprilike 185.000 kuna na godinu), smješten je u zabačenoj dolini Alpi Viktorije. Internatski program vikendom odvija se u prirodi, a uključuje planinarenje, rafting, skijanje, kampiranje i veslanje u kanuu.

Preko tjedna učenici se bave klasičnom nastavom i predmetima poput matematike, engleskog, znanosti i ostalog. Iako izloženi mnogobrojnim izazovima – intelektualnim, fizičkim i emocionalnim, zajedno razvijaju kvalitete i samopouzdanje koje im pomaže prebroditi prepreke i razviti mnogobrojne vještine.

Grijanje je na cijelom kampusu Timbertop na drva. Ukoliko učenici ne sakupe i pripreme dovoljno drva, nema ni grijanja ni tople vode u dugim zimskim mjesecima. Lekcija koja se brzo nauči.

Među bivšim učenicima nalaze se pazite sad: Princ Charles (koji je pohađao Timbertop i navodno mu je u lijepom sjećanju), Rupert Murdoch, Sultan Mizan Zainal Abidin, Sultan Terengganu (kralj Malezije) i Kerry Packera (najbogatiji građanin Australije u vrijeme njegove smrti).

Kako smo naveli Geelong Grammar School  posebna je po provođenju znanosti pozitivne psihologije i najbolje metode učenja kako bi svojim učenicima pružila tzv. pozitivno obrazovanje.  Jedan od začetnika znanosti pozitivne psihologije [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/martin-seligman.jpeg#”]Martin Selingman[/lightbox] i sam je pomogao implementirati načela ovog pristupa baš u ovu školu.

Tako su vježbe poput ‘3 stvari za koje danas mogu reći hvala’ dio programa od prvih razreda. Ukratko, pozitivno obrazovanje fokusira se na vještine koje će djeci pomoći da kvalitetno grade međusobne odnose i pozitivne osjećaje, povećaju otpornost i usredotočenost, ali i da potaknu zdrav način života.

Pozitivno obrazovanje priprema ih da pronađu svoj životni poziv i svrhu, ono ih ukratko uči kako da žive ispunjen i sretan život.

Što drugo možemo poželjeti svom djetetu?

 

 

Vezane teme: 

Kako razmišljati pozitivno – vježbe od pola minute

Barbara Strelar