Zašto vas nitko i nikada ne zove na razgovor za posao

Kako pomoći poslodavcu da umjesto u koš za smeće vaš životopis ostavi po strani i pozove vas na intervju za posao? Pazite! Facebook je nova radna knjižica. Poslodavci su mu skloni ali to ne priznaju


Intervju za posao izuzetno je stresno iskustvo za strane koje sudjeluju u procesu. Za poslodavca možda i više jer je po svojoj prilici prije susreta s kandidatom prelistao nekoliko stotina životopisa i odabrao one koje smatra zanimljivima. Zna li uvijek što radi? Ne. Da li griješi? Itekako!

I zato mu treba pomoći. Ovom prilikom pozabavit ćemo se očitim stvarima koje su vam možda promaknule.

1) Provjerite oglas, da li ste sigurni da odgovarate?

Mi ćemo vas uvijek potaknuti da krenete dalje i ciljate visoko. Prihvatite avanturu. No, oni koji se bave ovim poslom smatraju da itekako dobro pručite da li ispunjavate sve uvjete iz oglasa. Dakle, ako umjesto 5 godina (traženog) iskustva vi imate dvije nikakvo prekrajnjanje životopisa neće vam pomoći u maskiranju tih brojki.

2) Dok pregledavaju životopise poslodavci su poput tragača. Da li ste im podmetnuli kost?

Životopis novog doba nije nabrajanje vaših škola i diploma ili sjedenja u izvršnim odborima već POSTIGNUĆA i REZULTATA. Zapamtite to! Ako ste nešto analizirali napišite što točno i u kojem periodu i zašto je to bilo važno. Ako ste se bavili PR-om, gdje i za koga, kakvi su bili ciljevi. Poslodavci [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/6a00d83451b96069e20120a5034590970b-300wi.jpg#”]tragaju[/lightbox] baš za tim podacima.

Isto tako, nije rijetko da se dogodi da kvalifikacije koje imate zamaglite dodavanjem nepotrebnih podataka. Na primjer, ako se javljate za posao u marketingu, a imate iskustvo u nekoj drugoj industriji koja nema veze,  istaknite marketing, drugu navedite ali niže.

3) Ne uklapate se?

Još jedna zamka u koje upadaju kandidati vezana je uz pismo namjere prenatrpano općenitim frazama i nezgodnim [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/0x6001.jpg#”]skraćenicama[/lightbox]. Iz sadržaja ovog kratkog pisma poslodavac će osjetiti da li uistinu želite ovaj posao ili ste ‘samo jedan od kandidata’.

Cirkularno pismo – ne prolazi. Trebate pokazati da ste odradili svoj posao i istražili tvrtku. Na primjer: “Obožavam piti kavu u podne!” svidjet će se poslodavcu koji u vlastitoj menzi svojim zaposlenicima svaki dan servira kavu u podne i to je navedeno na jednoj od stranica kompanije. Vidite poantu? Gledali ste, surfali i istraživali i pronašli podatak koji vam se dopao.

4) Uredite taj CV!

Pazite na margine, veličinu slova, omjer naslova i teksta. Ne boldajte prečesto i ne podvlačite u istim odlomcima  jer od toga bole oči. Pazite na[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/resume_mistakes.jpg#”] pravopis[/lightbox].

Pripazite da ste u aplikaciji poslali sve što se od vas tražilo (popis radova i sl.). Pazite na detalje poput datuma, adrese i imena tvrtke. Ovo uopće nisu nebitni podaci i mogli bi vas koštati poziva na intervju.

5) Društvene mreže / Facebook je kao nova radna knjižica

Postavite profil na društvenim mrežama, ponajprije LinkedInu. Na ovoj mreži predstavljate svoje poslovno JA od glave do pete. Iskustvo, školovanje, programi, certifikati… Sve je tu i sve možete lijepo i pregledno povezati u cjelinu i link navesti u mailu svoje aplikacije za posao. Eh da! Čuvajte se Facebooka! Imate super fotke na ‘Fejsu’? [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/college-humor-passed-out-drunk-people-4.jpg#”]A kakve su to[/lightbox]???

Poslodavac nema pravo maltretirati vas zbog vaših fotografija nastalih u privatno vrijeme, ali razmislite hoće li vas možda htjeti izbjeći nakon što pogleda fotografiju na kojoj veselo jedete otpatke iz kante za smeće. OK jedna fotka možda i može proći (vjerojatno, valjda…) no album će definitivno otjerati poslodavca. Facebook je kao nova radna knjižica. Poslodavci su mu skloni iako to ne priznaju.

Danas svi znaju što znači Google i najkraći put do provjere vašeg identiteta jest pretraga vašeg imena i prezimena u tražilici. Pregledajte malo rezultate i pokušajte izbaciti uljeze, odnosno spustiti ih što niže. Počnite pisati blog u domeni u kojoj se osjećate snažno.

Znamo, imate pravo na privatnost i to je super, ali poslodavcu koji uz vas mora plaćati nemale namete državi uopće nije svejedno koga će angažirati

Prijava na posao nije samo stresna nego je i izazov. Znate da je uz vas barem nekoliko desetaka kandidata i to može zastrašiti no ako se pridržavate ovih uputa i jednostavnih pravila trebali bismo vam olakšati posao i povećati šanse da razbijete prokletstvo i da vas napokon nazovu.

Ako ništa drugo spavat ćete mirnije jer ste posao obavili kako treba.

Sretno!

Vezana tema:

Kako napisati dobar životopis u 2013. godini.

More from Claudio Kramaric
Ovo je prvi Lotusov motor, zove se C-01. Jeste li ikad vidjeli nešto ljepše?
Kehm, evo što ispadne kada u sokovnik ubacite pomalo od Zvjezdanih staza,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.