Search
Close this search box.
cool novi logo header

Zdrava prehrana: Divota doručka i zašto ga ne smijete propustiti!

Doručak je milina za nepce i jedini preostali teren na kojem do mile volje možete eksperimentirati i bez grižnje savjesti tražiti ili otići po još (40-ima unatoč)!


Doručak je iznimno bitan pogotovo kada vježbaš i pogotovo kada odlučiš trčati polumaraton i pratiš plan rada. Ako kojim slučajem doručkuješ slabo, velike su šanse da ćeš taj dan završiti u krevetu s bolovima ili ozbiljnijom povredom. I zato doručak ili zajutrak rules! A nema tome dugo da nikad nisam doručkovao.

Doručak je bio prepreka dobroj staroj šalici kave. Opstrukcija jutarnjeg rituala. Uljez u rutini. Smetalo koje može dovesti do ozbiljnih kašnjenja na posao.

I onda se jednom probudiš s trideset i kusur na grbači pa shvatiš da sve što su ti govorili stariji ima smisla. Još kada u GQ-u pročitaš tekst svojeg kolege (i godišnjaka) da ‘Što je bliže 40-ima, navečer jede kao manekenka pred reviju’ (čitaj: ne jede), skužiš da je vrag odnio šalu. Kreneš pomalo mijenjati navike, možda malo i vježbaš pa shvatiš da je vrijeme da se prihvatiš (i) doručka.

Naime, do te trideset i neke ja nikako nisam mogao doručkovati jer on nije imao šanse pred kutijom domačica i litrom mlijeka smazanim oko 1 iza ponoći (ili sengulom od pola kruha i litrenkom kole u isto doba). Kada je toga nestalo, ujutro sam bio spreman napasti frižider k’o Ćirini sinovi Njemačku 1998.

Nema te obrane koja će ti stati na put. Punomasan. Malomasan. Tekući. Kruti. Slatki. Slani. S putrom, pekmezom, salamom, paštetom, pršutom, pahuljicama,voćem, jogurtom i namazima. A tek jaja s prepečenim špekom?

Ja sam divotu doručka otkrio na brojnim putovanjima, a malo sam i istraživao. Stoga, evo što se sve jede za doručak uokolo kugle zemaljske:

Izrael

dorucak u izraelu

Zaprosječnog europljanina, doručak u arapskim zemljama predstavlja vatromet okusa koji variraju od jako slatkih do ljutkastih i uistinu ljutih te (puno više) blagih mliječnih. Tradicionlani doručak u Izraelu sastoji se od  raznih mliječnih proizvoda poput jogurta, sireva, paradajza, krastavaca i maslina (veličine šljive). Ako imate sreće i nađete se u kakvom boljem hotelu u Tel Avivu moći ćete birati između svih poznatih varijacija marmelada te pripreme jaja i jela od ribe poput kisele haringe ili tune. Kava s mlijekom je najpopularniji napitak.

Na staroj tržnici u Jeruzalemu najbolje ćete se najesti ako se raspitate gdje se peče Hatcha pouri – vrlo slično bureku.

Nigerija

Acaraje

U Nigeriji je preko 250 etničkih skupina i od njih svaka ima svoju kuhinju. Tipičan doručak na sjeveru sastoji se od kosai kolača koji se priprema od prepečenog graha i funkasa  smjese pšeničnog brašna zapržene i poslužene sa šećerom. Na jugu pleme Yoruba za doručak smaže Ògì— kašu od pšenice i mlijeka u prahu koja se jede sa Acarajé ili Moi moi (namazi od graha). Popularno jelo je Gari, nešto poput pahuljica posluženih s malo vode i šećera.

Senegal

Doručak se sastoji od Touba kave sa začinima i malo mlijeka u koju se namače kruh s raznim dodacima poput Chocolecea, afričkog ekvivalenta Nutelli koja se sastoji od  kikirikija i putra. Naravno, tu je i voće. Puno voća.

Kina

Napisati samo dvije rečenice o doručku u Kini predstavlja umjetnost jednaku onoj crtanja portreta na zrnu riže. Naime, svaka provincija ima svoju verziju. No, ukoliko se nađete u hotelu zajednički nazivnik tradicionalnog kineskog doručka je slatka ili slana palačinka, juhica, prženi kruh ili krafne (youtiao), žemlje (mantou), kaša (congee) i noodles. Ovo prati čaj ili soja mlijeko. Čaj i dodaci u vidu začina variraju od provincije do provincije.

U Hong Kongu doručak uključuje i dim sum koji se sastoji od prženih ili na pari pripremljenih jastučića od tijesta punjenih mesom, plodovima mora ili povrćem.

Japan

U Japanu možete birati između tradicionalnog i zapoadnjačkog doručka. Tradicionalni  se priprema vikendima i praznicima, a sastoji se od riže i zdjele miso juhe. Mladi japanci sve češće za doručak jedu tost sa mliječnim namazom ili pekmezima. Pije se čaj.

Belgija

belgijski vafli

Pomislili ste na originalne belgijske vafle, priznajte! I to je OK, ali vafli nisu klasični doručak. U Belgiji, on se sastoji od tosta s mameladom, pekmezom ili Nutellom ili namazom od čokolade. Ako niste od slatkog tu su razne salame i namzi od sira. Pije se čaj, kava i voćni sok.

Irska

BlackPudding

Irska je na glasu po svom bogatom doručku s kobasicama, slaninom, jajima, black puddingu (kobasice napravljene s kuhanom krvi, nešto poput naše krvavice), white puddingu (kobasice od svinjetine, masti, kruha, zobene kaše i začina) i prženim krumpirićima. Za doručak možete pojesti i svježe pečen kruh, a irski je specijalitet kruh sa sodom ili onaj s krumpirom.

Grčka

I tu sam imao prilike doručkovati i to najnevjerojatniji med koji isprva nisam ni prepoznao (nemam pojma da li je ljekovit kao u nas) ali zapamtit ću ga po teksturi i punoći zbog koje sam jedva otvarao usta. Tu su još i pite sa sirom (tyropita) i špinatom (spanakopita).

Švedska

Volim Švedsku. Tamo za doručak bez problema možete ubosti veću količinu kavijara koji se računa kao ‘bed and breakfast’. Sjajno! Sve ostalo je slično kao i u nas: salame, krastavci, jaja… Te kava, čaj i sokovi od napitaka.

Kuba

Nemam pojma kako sam nakon Švedske odabrao Kubu na kojoj će vas dočekati klasični doručak koji se sastoji od kave s mlijekom café con leche koja može sadržati i mali prstohvat soli. Kriške kruha ‘tunkajte’ u kavu. Revolucionarni narod Kube na selu za doručak najradije smaže pečeni špek s već spomenutom kavom s ovčjim mlijekom zaslađenom karameliziranim šećerom.

Ima toga još, ali dosad ste shvatili moje namjere. Doručak je milina za nepce i jedini preostali teren na kojem do mile volje možete eksperimentirati i bez grižnje savjesti otići po još (40-ima unatoč)!

Nabacite neki fini doručak, dajte da probamo!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>