Search
Close this search box.
cool novi logo header
to do lista

Zeigarnik efekt: Čarobni štapić za produktivnost na poslu

Kada se susrećete s nizom važnih i izazovnih zadataka ključ uspjeha jest u tome da krenete od najmanjih stvari


U posljednja 72 sata u potpunosti sam shvatio značenje multitaskinga. Prije 72 sata nisam imao pojma da ću uspjeti napisati nekoliko PR objava, poslati ih na autorizaciju, doraditi ih i potom svaku (personaliziranu) poslati na barem stotinjak adresa. Nazvati sve novinare i komentirati njihove  tekstove. Nisam znao da ću održati sastanak na kojemu ću dogovoriti sadržaj za klijenta i početi s pripremama jednog važnog otvorenja te se  pripremati za još jedan veliki event krajem tjedna.

Uz sve to, CoolKlub napreduje, a naše pripreme za trčanje Zagrebačkog polumaratona teku po planu. Trčanje me polako dovodi u stadij ovisnosti o treningu i iskreno priznajem da bih prije dva mjeseca sve ove poslove rasporedio u tjedan dana. A nisam vezao čvorove na maramici! Ludo zar ne?

Produktivnost = početi od svega pomalo

Kako mi je sve to uspjelo? Iako sam se nedavno dotaknuo, ove teme, sada mi je sinulo što sam zapravo napravio. Ja sam SVE poslove radio malo po malo. Svaki, ali baš svaki zadatak pokrenuo sam jedan za drugim u određenom vremenskom intervalu. Sve je nekako ostajalo otvoreno ali kako je vrijeme prolazilo zadaci su se, jedan po jedan, počeli rješavati sami od sebe. Osjećaj kao da sam otkrio Ameriku, a zapravo riječ je o Zeigranik efektu prema kojemu bolje pamtite stvari koje ste počeli i ostali nedovršenima pa im se vratili – od onih koje ste dovršili jednu po jednu.

Ruska psihologinja Bluma Wulfovna Zeigarnik razvila je ovu teoriju. Ona je primjetila da:

Konobar bolje pamti svoje narudžbe sve dok mu niste platili račun. Čim je račun plaćen on se teško ili nikako ne može sjetiti detalja narudžbe. (Zanimljivo mjesto nastanka teorije, zar ne?!)

U daljnjim istraživanjima  zaključila je da zadatak koji je pokrenut u vama izaziva pozitivnu tenziju koja pojačava [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/pamćenje.jpg#”]sposobnost pamćenja[/lightbox] i ona traje sve dok zadatak ne riješite.

Zeigarnik efekt pokazuje i da studenti koji uče nekoliko nepovezanih predmeta ili se igraju (prekidaju rad nepovezanom temom), sadržaj pamte bolje od onih koji uče bez prestanka jedan predmet. Što me sada navodi na još jedan zaključak, a taj je da se sadržaja jedne light knjige ne mogu sjetiti, ali kada čitam njih tri odjednom, o svakoj ću ispričati barem nekoliko suvislih rečenica. Nadalje, mantra uspješnih poslovnih ljudi su ideje koje ih guraju. Ako ih pozorno slušate oni su u stanju izbaciti toliko ideja da vam se zavrti u glavi. Oni ih neće realizirati sve ali simultano na njima rade  – pomalo. Ako realiziraju samo jednu desetinu  – uspjeli su.

Ne oklijevajte

Dakle, ako želite riješiti uistinu opasnu TO DO listu počnite s nečim  – bilo čime.  Stvar je u tome da ako počnete projekt makar i od najsitnijeg detalja veće su šanse da ćete ga i završiti na vrijeme (u mojem slučaju to je značilo otvoriti wordov dokument i staviti naslov i krenuti dalje).

Veliki zadaci ili skup velikih zadataka izazivaju oklijevanje i odugovlačenje.

Razlog je tome taj što mahom neznate odakle bi počeli i kako. Najbolje oružje protiv oklijevanja na poslu jest početi, možda ne od najtežeg djela ali nakon toga sve će krenuti lakše!

Ima i jedna ‘kvaka’. Ovaj pristup ne radi ako ne vjerujete u sebe. Kao i u svakom poslu, ključ uspjeha je da čak i onda kada mislite da je posao prevelik da vjerujete u njega i samo skočite. Pa čak i ako to znači da krećete od manjih i tzv. nebitnih stvari.

Kako se vi nosite s multitaskingom?

Vezane teme:

Zašto zaboravljate najjednostavnije stvari?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>