Zgodni i preplanuli! COOL savjeti za sunčanje i dan na plaži

savjeti za sunčanje

Uzmite maslinovo ulje, sunčane naočale i ručnik. Naspavajte se. Pričekajte 11 sati ujutro i ne vraćajte se kući prije 17… Neeeeeee! Iako je ovo vrlo čest slučaj zapravo bi trebali raditi obrnuto

Ljeto nam se opasno približava. I dok ja (kao i većina mojih sugrađana) plažu gledam na povratku s posla, nekolicina ljudi već ponosno izlaže svoje tijelo suncu. Svake godine sve se više naglašava štetno djelovanje sunca no, izgleda da nekima još nije došlo ‘iz guze u glavu’ pa svoja tijela nemilice ‘prže’ u najgora moguća doba dana.

Stoga, budimo pametni pa ponovimo gradivo. Savjeti za sunčanje:

KRIVO: Moram što duže ležati na suncu jer ću tako…

Dobiti dovoljno vitamina D. Da! Sunčeva svjetlost nam je neophodna kako bi naš organizam stvorio vitamin D ali da bi naš organizam mogao sintetizirati vitamin D potrebno nam je samo 15 do 20 minuta boravka na suncu. Strah od manjka vitamina D nikako ne opravdava višesatno prženje na suncu!

KRIVO: Dok sam na moru želim upiti što je više moguće sunčeve svjetlosti…

Mislim da već i vrapci na grani znaju kada je sigurno vrijeme za sunčanje ali ajde, za one koji vole ponavljanje, recimo: nikako se ne bi trebali izlagati zrakama sunca između 11-16 sati. Zašto? Znanstvenici tvrde da je tada sunčeva svijetlost najjača, odnosno da može izazvati određene ‘nepodopštine’ na Vašoj koži, a prvenstveno se radi o bazocelularnom karcinomu i melanomu.

bazocelularni karcinom je u velikom porastu u našoj zemlji, a nastaje dugotrajnim, opetovanim prženjem na suncu. Najčešće nije zloćudan, ali obzirom da se najčešće  javlja na koži lica odstranjuje se kirurškim putem, što kasnije može završiti neuglednim ožiljcima.

•  melanom je jedan jako, ali baš jako zločesti tumor koji se brzo širi i jako teško liječi ukoliko nije na vrijeme prepoznat i odstranjen. O utjecaju sunčeve svijetlosti na ubrzano starenje kože ne treba posebno pisati. Zbog opetovanih, dugotrajnih izlaganja suncu, koža će Vam poput Imperije uzvratiti udarac-borama!

KRIVO: Na plažu nosim samo pekmez za sunčanje…

Strah od manjka vitamina D nikako ne opravdava višesatno prženje na suncu!

Danas su u ponudi brojne vrste raznih sredstava koje koristimo kao zaštitu tijekom izlaganja suncu. Najbolji izbor predstavljaju ona sredstva koja obuhvćavaju i UVA i UVB zaštitu te su napravljena za različite dijelove tijela (lice, tijelo, kosa). Prema ‘Environmental Working Group’ potrebno je izbjegavati sredstva koja u svojem sastavu sadrže oxybenzon, jedan spoj za kojeg je postavljena sumnja da može ometati normalni rad hormona. Ovaj spoj je optužen da u tijelu pokazuje djelovanje poput ženskog spolnog hormona estrogena te da može izazvati endometriozu u žena.

Također se preporuča izbjegavanje sredstava za sunčanje u obliku sprejeva i praha zbog sadržaja, sitnih nano čestica titan dioksida, kemijskog spoja koji je također pokazao moguće karcinogeno djelovanje, a prema znanstvenicima, čestice ovog spoja ne mogu proći kožnu barijeru i dospjeti u vaš krvotok, ali dišnim putovima (udisanjem)  to mogu!

savjeti za sucanje hidratacija

KRIVO: Imam SPF faktor kremu, nanosim je samo jednom jer je to dovoljno 

Zaštitni faktor (SPF) – svake godine pojavi se neko novo sredstvo za sunčanje sa sve  višim SPF. Preporuka je koristiti sredstva koja se označavaju s SPF 30 +. Važno je napomenuti da to ne znači, ako ste jednom nanijeli sredstvo na kožu, da to ne morate ponoviti nekoliko puta, a posebno nakon izlaska iz mora (rijeke, jezera, bazena).

KRIVO: Ne pije mi se, nisam žedna/žedan

Hidracija! Tijekom izlaganja suncu i boravka na plaži, obavezno unosite dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju organizma. Zapamtite, kada počnete osjećati žeđ već ste dehidrirali, što bi drugim riječima značilo: učestalo unosite vodu u organizam.

Naravno, tijekom ljetnih mjeseci možemo se osvježiti niskokaloričnim osvježavajućim voćem tipa lubenica i dinja!

Vezana tema: 

Što su slobodni radikali i antioksidansi. Zašto konzumirati bobičasto voće?

More from Alenka Brozina

Kako najbolje znati da li su se naporni treninzi isplatili?

Ako radite krivo ovo je test koji će vas spasiti...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *