Život u Čileu – Chile Lindo! Evo prvih dojmova naše Ivane

Život u Čileu

Prije više od dvanaest godina, studirala sam u ovoj dalekoj i egzotičnoj zemlji da bi se nedavno nakon godina i mjeseci provedenih na Tajlandu, Indoneziji i Kini još jednom vratila u Čile… i započela novi život

Čile je u geografskom smislu jedna od najdužih zemalja na svijetu te se od sjevera do juga prožima pacifičkom obalom Južne Amerike i obuhvaća barem 7 klimatskih podtipova: od ledenjaka na jugu do najsuše pustinje na svijetu – Atacame. Portugalac Ferdinand Magellan otkrio je Čile 1520 kada je ujedno naišao na južni morski prolaz koji je po njemu dobio ime.

No, smatra se da je Španjolac Diego de Almagro službeno otkrio Čile petnaest godina kasnije (1535.) kada je sa skupinom konkvistadora došao do Perua u potrazi za zlatom. Prvo stalno sjedište tj. glavni grad Čile Santiago, osnovao je Pedro de Valdivia 1541. godine.

Zašto volim Čile…

Život u Čileu nosi mnogobrojne prednosti i vjerujem da sam jedna od mnogih koje je oduševilo upravo sljedeće:

Raznolikost i bogatstvo prirodnih ljepota

Izuzev bučnog i užurbanog glavnog grada Santiaga, ostatak zemlje nudi idiličan spoj ruralnog i gradskog života uz mnogobrojne aktivnosti u prirodi. Od trekinga u Patagoniji tj. čuvenog nacionalnog parka Torres del Paineu, skijanja po kordiljerima Los Andesa, uživanju u morskom zraku i plažama Čilea te kampiranju u pustinji Atacami.

Kampiranje u pustinji Atacama
Foto: Ivana Jelinčić – Atkinson
13524312_305493119788938_7263808381733785257_n
Foto: Iz zbirke Ivana Jelinčić – Atkinson

Premda su gradovi Vina del Mar i La Serena nekako najpoznatije destinacije za ljetni turizam, vjerujte mi na riječ, Čile ima mnogobrojne netaknute pješčane plaze duž čitave obale.

Pogled na zvijezde

Čile se smatra svjetskim astronomskim središtem sa nekoliko zvjezdarnica, a najpoznatija je upravo u pustinji Atacami koju svake godine posjećuju mnogobrojni turisti, istraživači i studenti iz čitavog svijeta. Nedavno sam bila ovdje i ovo je moja fotka :)

atacama
Foto: Ivana Jelinčić – Atkinson

Jedi, voli i pij vino!

Čile spada među najveće proizvođače voća, vina, ribe i plodova mora. Ukoliko za sebe tvrdite da ste gurman upravo ovdje doći će te na svoje. Čile će vas oduševiti gastronomskom ponudom od ribljih specijaliteta i morskih plodova do bifteka i Mageljanske janjetine. Uz sve to, izuzetno će dobro prijati jedno od mnogobrojnih vrsta vina poput Cabernet Sauvignona, Merlota, Syraha, Sauvignon Blanca , Chardonnaya te čuvenog Carmenera, loze koja danas postoji samo ovdje!

Chilean alfajores Foto: Ivana Jelinčić - Atkinson
Chilean alfajores Foto: Ivana Jelinčić – Atkinson

Također, u ovoj se zemlji proizvodi i čuveni Pisco. Rakija od grožđa od koje se radi ukusan koktel Pisco Sour nakon kojeg većina stranaca progovori ili propjeva na španjolskom! Uz Pisco dobro idu empanade (tijesto ispunjeno mesom, sirom, plodovima mora ili povrćem) koje se tradicionalno pripremaju u čitavoj zemlji.

Društveni život

Usprkos dugačkom radnom danu Chileanci su vrlo druželjubiv narod i više im znači društveni život od posla. Uglavnom su vrlo otvoreni i opušteni te će te brzo imati osjećaj da ste stekli mnoštvo prijatelja. Uobičajeno druženje obuhvaća roditelje i tradicionalni “once” koji predstavlja pandan engleskom čaju. Chileanci će vas tradicionalno počastiti velikim izborom kolača, kanapea i narezaka!

Standard života

Premda se može reći da Chile ima jako izraženu klasnu podjelu od izuzetno imućnih obitelji do onih koji žive u barakama,  stranci mogu ostvariti vrlo dobar životni standard te su dobrodošli sa svojim stručnim znanjima.

Uobičajeno je da ljudi imaju kućnu pomoćnicu koja ili povremeno dolazi čistiti ili živi s obitelji u istom domaćinstvu. Restorani su dosta povoljni, a prehrambene namirnice povoljnije su nego u Europi. Za cijenu 1 avokada u Zagrebu, u Chileu se dobije 1-2 kg!

Gradski prijevoz

Iz sigurnosnih razloga, pogotovo u večernjim satima, bolje se kretati automobilom. Gradski prijevoz je vrlo povoljan bez obzira da li se koristite autobusima ili tzv. grupnim prijevozom (Taxi Colectivo) koji vozi određenom rutom te baš kao i autobusi nastoji prikupiti što je više putnika. Tu je i klasični taksi te poprilično dobar metro sustav u Santiagu.

Život u Čileu
Foto: Ivana Jelinčić – Atkinson

Hrvati u Čileu

Dalmatinci, uglavnom s otoka Brača, su došli u Chile još za vrijeme Austro-Ugarske te su se u potpunosti asimilirali te nametnuli znanjem i teškim radom. Čest nadimak za Hrvate je ‘Los Ich’ (s obzirom na naša prezimena koja često završavaju sa ić) te u današnje vrijeme Chile broji čitav niz uglednika Hrvatskog porijekla od liječnika, političara, odvjetnika, poduzetnika do estradnih zvijezda.  Većina ‘Los Ich’ živi u Punta Arenasu, na samom jugu, u Santiagu i Antofagosti na sjeveru.

Nadam se da sam odgovorila na djelić pitanja na pitanje Život u Čileu, ali ako vam zatreba još poneka informacija o Chileu slobodno me pitajte u komentaru. Hvala na čitanju!

Saznajte još:

Život u Kanadi

Život u Irskoj

Život u Kini

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Sedam duhovnih načela za poslovni uspjeh
Danas je ponedjeljak i znamo kako se otprilike osjećate. Umjesto da brojite...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.