Search
Close this search box.
cool novi logo header
Život u Kini

Život u Kini: Svemir me poslao u Peking i evo što trebate znati

Nakon Tajlanda i Balija naša se Ivana našla u Pekingu. Koliko stoji taksi, gdje prošetati, jesti, piti, što možete očekivati te treba li očekivati kulturni šok, saznajte iz prve ruke!

Pozdrav ekipi iz Coolkluba nakon dužeg vremena! Nakon Tajlanda i Balija, svemir me poslovno uputio u glavni grad Kine – Peking. Ovaj golemi grad u kojem otprilike živi 22 milijuna stanovnika svaki dan iznova me fascinira svojom osobnošću, ugodnom i ležernom atmosferom, mnoštvom društvenih i kulturnih zbivanja te naravno ljubaznošću građana.

Ako ste ikad razmišljali o preseljenju u neku (vama) egzotičnu zemlju, a da istovremeno niste spremni odreći se usvojenih društvenih navika. Od ispijanja kavica, uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi do odlazaka na koncerte i izložbe, vrhunskog šopingiranja te uživanja u svim ostalim urbanim vrijednostima, Peking je grad za vas.

ivana2
Ivana Jelinčić

Ne znam točno kako objasniti osjećaj da  sam ‘svoja na svome’ u gradu gdje se nakon skoro 4 mjeseca boravka i brojnih sati učenja jezika, još uvijek borim sa znakovima kineskog pa u ljekarni nikako ne dobijem išta slično onome što sam tražila.

Unatoč tome ja, kao i velik broj ekspata (svak tko privremeno živi van zemlje), ovdje dijelimo isto mišljenje – da je Peking grad u kojem se svi osjećaju dobrodošli.

Uz meni osobno predrage Kineze, moram nadodati da je skupina stranaca koja ovdje živi vrlo impozantna. Ne samo brojčano već i po svojim svjetonazorima, znanjima, talentima i iskustvu – koje je ova čudesna zemlja „uvezla“ kako bi nadalje podržali njezin razvoj.

No, vjerujem da će za prvu ruku biti najzanimljivije navesti ono što možete vidjeti i doživjeti u Pekingu u samo 7 dana.

Prije svega moram napomenuti dvije stvari bez kojih će vam život ovdje biti nemoguć. Dakle, podzemni prometni sustav vrlo je brz, točan, efikasan, siguran i jednostavan. Odličan i vrlo cool način kretanja po Pekingu do gotovo bilo koje destinacije.

Taksiji su jednako tako povoljni, no ipak treba biti oprezan s pojedinim taksistima koji vrebaju na strance kako bi im naplatili i do 5 puta višu cijenu (iz mog iskustva, ako taksist ne zna engleski, to je dobar znak, jedino sto mu treba na kineskom napisati gdje želite ići ako vam je stalo da zaista dođete kamo ste naumili).

Ako se odlučite posjetiti ovaj spektakularan grad, toplo preporučam da pogledate:

Veliki Kineski Zid

kineski zid

Za otprilike 300 RMB po osobi (Yuan ili, zvanično, Ren Min Bi – malo više od 300 kn) za turu s vodičem iz Pekinga se možete uputiti u jednodnevnu avanturu i nezaboravni doživljaj šetnje po Velikom Kineskom Zidu. Vožnja od Pekinga traje nekih sat i pol te u jednom danu uz malo veću muku da se popnete do zida (postoji i varijanta žičare do samog Zida) možete uživati čarobnom krajoliku, podužoj šetnji i tradicionalnom kineskom ručku u obližnjem restoranu.

Tiananmenski Trg

Ili Trg nebeskog mira se nalazi samom srcu Pekinga  te spada u prvih pet najvećih trgova na svijetu. Tiananmenski trg obilježava velik dio Kineske povijesti gdje se također nalazi Memorial Palace of Mao Tse-tung, Nacionalni Muzej, The Great Hall of People te Forbidden City (sjeverno od trga).

summer palace

Summer Palace

Ako ste raspoloženi za bajkovitu šetnju u kineskom stilu, ovaj prekrasan park koji nosi spoj jezera, palača i predivnih cvjetnih vrtova je idealno mjesto za to! Summer Palace je najveći kraljevski park koji će vas zasigurno osvojiti svojom ljepotom i smirujućom atmosferom.

Sanlitun

Je moderni, trendy i elitni dio Pekinga gdje se odvija vrhunski noćni život uz veliku ponudu restorana, dućana, wellness i fitness centara. Sanlitun je također najpopularnije mjesto za ekspate  pa ako kojim slučajem osjetite nostalgiju za domom dok ste u Kini. Ovdje ćete zasigurno sresti mnogo stranaca. Tim više i lokalni stanovnici koji se kreću Sanlitunom, djeluju kao da nisu odavde po stilu odijevanja i ponašanja.

Guomao središte. Foto: Ivana Jelinčić
Guomao središte. Foto: Ivana Jelinčić

Guomao

Impozantni i gotovo svemirski dio Pekinga s obzirom na sve moderne i neobične nebodere, poslovni je centar grada. Ovdje se nalaze gotovo sve veće svjetske i lokalne tvrtke te jednako tako velik broj restorana, dućana i raznih drugih lokala.

Bilo kuda C svuda... Foto: Ivana Jelinčić
Bilo kuda C svuda… Foto: Ivana Jelinčić

Silk Market

Ili Silk Market street je idealno mjesto za povoljan šoping koji sadrži preko 1700 trgovina. Premda Peking ima velik broj luksuznih šoping centara gdje možete naći sve svjetske i originalne brandove (premda ne uvijek povoljnih cijena radi poreza na luksuz). Silk Market je prava Meka za one koji se žele nagađati oko cijene i vratiti kući s punim koferima tradicionalnih proizvoda te kopija raznih brandova.

Quianmen Village

Ova tradicionalna, vesela i šarolika četvrt je velika turistička atrakcija gdje se nakon posjete Tianmenskom trgu možete opustiti uz odličan izbor lokalne hrane, dobar sladoled, kolače i kavicu te obići mnoštvo suvenirnica te dućana poznatih svjetskih brandova u vrlo autentičnom kineskom ambijentu. Meni osobno jedno od najdražih mjesta u gradu.

Prizor na kojeg se navikneš. Za odmor se ne bira mjesto, jasno je i zašto. Foto: Ivana Jelinčić
Prizor na kojeg se navikneš. Za odmor se ne bira mjesto, jasno je i zašto. Foto: Ivana Jelinčić

Ima još puno toga  za vidjeti u ovom fenomenalnom gradu te vjerujem da ću u idućih godinu dana imati puno tema i inspiracije za pisanje. Jedno je sigurno. Peking je grad u kojem vam nikad ne može biti dosadno jer se stalno nešto zbiva. Od toga da svaki dan kad se vraćam s posla susrećem mnoštvo plesnih grupa članova raznih dobi koji kao da neprestano plešu tradicionalne plesove, tango, salsu, hip-hop ili vježbaju tai-chi. Do toga da su svi restorani, kafići, dućani, pubovi i barovi otvoreni gotovo non-stop.

No, ono što je najvažnije, čak i ako vas ne razumiju na engleskom, građani Pekinga će se potruditi da vam uvijek pomognu. Kad se izgubite ili trebate bilo kakvu pomoć na nenametljiv i vrlo srdačan način.

Nadam se da sam odgovorila na djelić pitanja Život u Kini, ako imate pitanje slobodno napišite u komentaru, hvala na čitanju!

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.