Search
Close this search box.
cool novi logo header
Što je iBeacon? Sadrzajni marketing

Trgovina: Znate li što je i kako radi iBeacon?

Zamislite da hodate gradom (ili trgovinom) i da ste na leđa zavezali veliki crveni balon na kojem piše HEJ, OVDJE SAM, a ovo su sve moje kupovne (i druge) navike…

Najveće stvari počinju malim koracima… Još ljetos Apple je predstavio iBeacon, novi djelić u svom  operativnom sistemu koji će kroz aplikacije pružati „posve novu razinu ciljnog brandiranja”. Osim uskog kruga zainteresiranih nitko se nije previše obazirao na ovu vijest. Štoviše, u izvještajima iBeaconu bi pripalo tek dva ili tri obavezna retka i to bi uglavnom bilo to.

No, danas je sitacija malo drugačija. Riječ iBeacon počela se pojavljivati sve češće i to u kontekstu internetskog oglašavanja, sadržajnog marketinga, targetinga, svega što vam padne na pamet, a vezano je za oglašavanje, brand awareness, trgovinu.

ŠTO JE iBEACON?

iBeacon je razmjerno nova tehnologija koju je razvio Apple i implementirao je u sve svoje uređaje od 2013., a koja bi mogla, kako piše Washington Post „zauvijek promijeniti svijet“.

Ukratko, recimo da u shopping centru ili bilo gdje drugdje u blizini svoje trgovine postavite male, vrlo jednostavne odašiljače koji smartphone uređaje u blizini ili u prolazu – upozoravaju na svoju prisutnost. Odašiljači su namješteni tako da ‘hvataju’ signale uređaja na 50, 20, 10 metara. Na prvu, nije nešto ali u kombinaciji sa pravom softverskom podrškom pruža nevjerojatne mogućnosti uvida u ponašanje kupaca (i to je samo jedan primjer).

Na primjer, svi vlasnici smartphonea mogli bi, dok su u blizini vaše trgovine, saznati što imate u ponudi, mogli bi im reći zašto bi trebali svratiti baš do vas ili bi ih mogli pozdraviti, podsjetiti kada su vas zadnji puta posjetili i što su tada kupili. Naravno, i obrnuto.

Mogli bi im pružiti kratku informaciju o posebnoj ponudi toga dana, pripremiti sve proizvode koje su ranije naručili i platili preko aplikacije. Ukoliko stoje u redu za kruh mogli bi dobiti poruku o povoljnoj cijeni mlijeka toga dana ili ako kupuju voće nagraditi njihovu kupovinu besplatnim receptom za smoothie.

Kako radi iBeacon   Foto: Nomi
Kako radi iBeacon Foto: Nomi

Trgovinu smo uzeli samo kao primjer. Njujorška tvrtka Nomi, iBeacon već koristi u tematskim parkovima, stadionima, koncertnim dvoranama, restoranima i drugim kompanijama. Negdje se tvrdi da mi iBeacon mogao biti koristan i u kućnoj upotrebi.

Za sadržajni marketing zadatak je prilično jasan: kakav sadržaj trebaju korisnici u pokretu, što traže u trgovini? Kada znate gdje se kreću i koji im je njihov omiljeni odjel u trgovini – ništa lakše.

Možda recept sa najfinijim sastojcima, karta koja ih vodi (čak i one koji su kuhinju vidjeli samo na fotografijama) kroz trgovinu i ukazuje im najekonomičniju kupovinu. Vina? Ništa lakše ako znate koji su sir kupili  – uputiti ih na bocu vina koja se savršeno sljubljuje sa njime ne bi trebalo biti teško.

Mogućnosti je uistinu bezbroj.

Gotovo insajderske informacije na dodir uistinu bi mogle unaprijediti iskustvo kupaca. Zamislite samo noćnu moru uređenja stana i milijun sitnica koje trebate. U ovom slučaju ništa lakše od odabira kvalitetnih materijala.

U prosincu prošle godine, coffe shop Bar Kick, prvi je u Velikoj Britaniji implementirao ovu tehnologiju i svojim kupcima nudio besplatno izdanje glazbenog magazina Dazed & Confused i sportskog When Saturday Comes – i to samo gostima koji su bili u caffeu.

 ŠTO JE SA PRIVATNOSTI?

iBeacon sobom donosi sve prednosti i mane internetskog poslovanja (i društva općenito). Nije iBeacon bauk. Na primjer, američki lanac Target je, koristeći se podacima loyalty kartice, jednu svoju korisnicu – maloljetnu djevojku – poznavao tako dobro (njene kupovne navike) da je saznao za trudnoću prije njenog vlastitog oca. U tom smislu iBeacon pruža još i više.

Jer ne samo da ‘zna’ što je kupac kupio nego s vremenom upoznaje njegovu rutinu, kuda se kreće, koji su mu afiniteti. U kojim dijelovima trgovine se najviše zaustavlja, a ne kupuje. Koje proizvode promatra, dodiruje i vraća na policu.

No, da bi se sav taj užas od uhođenja obistinio i da bi iBeacon radio, korisnik prvo mora uključiti Bluetooth, instalirati aplikaciju trgovine u kojoj kupuje i složiti se sa uvjetima korištenja odnosno uključiti opciju daljnejg obavještavanja. U tome, navodno, leži ključ legalnog praćenja. Jasno je kao dan da bi ‘skinuli’ aplikaciju ako vam ona jamči dobar popust ili poneki poklon. (Možda ne svi ali većina sa vremenom svakako da.)

DA LI JE OVO JOŠ JEDNA APPLEOVA SPILJA SA BLAGOM?

Stvarno praćenje zapravo je u mobilnom uređaju.

iBeacon pripada Appleu ali tehnologija je open source. iBeaconov odašiljač zapravo je samo mala radio/bluetooth spravica kojoj je okidač smartphone koji prolazi u njenoj blizini i pita: ‘što ima nova’.

Uz Appleove uređaje svaki Android (4.3 i dalje) telefon sa Bluetoothom može bez problema prihvatiti ove signale i jedina je zadaća na programerima da se njima poigraju. Uz Apple ovu tehnologiju razvijaju PayPal i Qualcoom (da nabrojimo samo neke).

Vezana tema:

Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>