Što objavljivati na Facebooku 2014.

sto objavljivati na Facebooku 2014.
sto objavljivati na Facebooku 2014.

Svakodnevno se bavimo kvalitetnim sadržajem, pogotovo na društvenim mrežama. Pa evo besplatnog plana sadržaja kojeg bi se trebali držati ako želite uspjeti


I dok se Facebook bori sa svojom budućnosti – najnovije vijesti govore da će vam se, ukoliko ste vlasnik ili manager poslovnih stranica, vidljivost doslovce prepoloviti ukoliko ne povećate budžet i krenete oglašavati svoje postove – dotle u Hrvatskoj neki još uvijek muku muče sa značenjem što službena stranica njihove tvrtke doista znači.

Ne, nije stvar u lajkovima. Ako brojte lajkove nećete stići daleko. Još manje je stvar u prodaji. Ako ste mislili da je Fejs izlog vaših proizvoda i da trgovina samo što nije krenula duboko se varate.

Što dakle objavljivati u postovima na Facebooku? Omjer sadržaja za objavu na Facebooku glasi ovako: 

Otprilike 20 posto svojih oglasa ili kvalitetnih postova trebali bi oglašavati, a kako bi im osigurali maksimalni mogući doseg, preostalih 80 posto trebao bi predstavljati pametan, koristan, pismen i jako, jako zabavan sadržaj

Što sve ulazi u koristan sadržaj ili famoznih 80% postova?

• Sadržaj postova na vašim Facebook stranicama trebao bi biti relevantan. Dakle da na određen način predstavlja ogledalo industrije u kojoj radite.

• Pričam ti priču. Sve ima svoju priču pa tako i vaš brand. ‘Pričam ti priču’ nije ‘AKCIJA’, ‘POPUST’ ili nešto slično. To je priča koju je uvijek, ali baš uvijek zanimljivo čuti.

• Sadržaj postova sa kvalitetnim (i isprobanim!!!) savjetima prema svjedočenjima mnogih CM-ova zadržava pažnju korisnika. Dijelite savjete često i besplatno sa što je više moguće detalja kojih se konkurencija neće sjetiti. Ljudi to znaju cijeniti.

• Video sadržaj. Što kraće to bolje. Ne onaj u kojem mačka hrče, a pas pleše balet već kvalitetan video koji je na neki način povezan s vašim brandom ili tvrtkom. Video u news feedu prolazi prilično jadno, ali ako imate sreće i objavite ‘IT’ stvar, benefiti od samo jednog videa mogu biti nevjerojatni. Čuli ste za virale, zar ne?

• Zabavan sadržaj. ‘Zabavan’ sadržaj nisu postovi ili objavljene fotografije sa macama u milijun poza.

Kako… How to… iznimno su cijenjeni i rado dijeljeni sadržaji. Pitajte bilo kojeg CM-a, koji je u posljednjih tjedan dana objavio kvalitetan ‘Kako…’ post. Samo on zna koliki je porast interesa. Kvalitetna pojašnjenja kako napraviti nešto korisno iznimno su cijenjena kod publike koja vjerno prati vaše stranice.

Svjedočanstva. Iz osobnog iskustva znamo da su svjedočanstva – ona iskrena (što publika instinktivno prepoznaje) – nevjerojatna stvar u promociji i stvaranju kvalitetne slike o vašoj tvrtki ili brandu kojeg zastupate. No, oprez. Ne izmišljavajte pohvale samima sebi. Brzo će vam se osvetiti.

• Poslovni (i drugi) korisni alati linkovi. Stranica tvrtke koja se bavi računovodstvom, knjigovodstvom i financijama umjesto fotografije kave ujutro ili veselog mačjeg klupka ispred kamina za dobar dan, trebala bi objavljivati svježe i provjerene vijesti o financijama, novim poreznim zakonima i slično. Tu su i zgodni kalkulatori osobnih dohodaka, izračuna kredita.

• Blog postovi. Ako pišete blog svakako najavite o čemu i kako pišete te koji su vaši zaključci. Blog postovi mogu vam donijeti značajan promet na stranice. Provjereno.

• Vijesti. Vijesti su danas uglavnom loše i besperspektivne pa ne treba biti Einstein i zamisliti kako bi ljudima na društvenoj mreži možda bilo drago da osim crne kronike na vašim stranicama pročitaju nešto zanimljivo. Opet, treba paziti na dva novinarska načela: Načelo bliskosti koje kaže da publiku interesiraju vijesti iz susjedstva i načelo rubrike, a u ovom slučaju branda kojeg zastupate. Osim ako vijest nije totalno cool, neočekivana i neobjavljena – što je jako, jako rijetko, objavljujte vijesti iz svog dosega. Čak i one koje se tiču konkurencije.

• Fotografije. Recite im ono što mislite dobrom fotografijom i vratit će vam se stostruko. Fotografije su najzastupleniji medij na Facebooku i nema razloga da to ne budu i dalje.

• Grafovi. Ljudski mozak prilično je vizualan. Svaku našu ideju svjesno ili ne prati i fotografija u pozadini. Dobar graf čini čuda. Pazite da je stvarno dobar. Ako nemate iskustva s grafičkom strukom bolje se ne upuštajte u slične poduhvate.

A sada vi? Ako imate kakav kvalitetan savjet ili primjedbu. Podijelite!

More from Claudio Kramaric
Zašto je ovo najbolje vrijeme za početak treniranja (bilo čega)
Odgovore smo dobili od triatlonca Perice Kišičeka koji je kao vrsni trener...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.