Grad u kojem ‘stanuju’ čokolada i vafli ne može biti dosadan

vafli
vafli

Šećer je izvor energije koja će vam itekako trebati u ovom gradu koji je uspješno izbrisao prilično neslavnu titulu najdosadnijeg u Europi

Bruxellesu možda nije potrebno posebno predstavljanje kroz činjenice da je to glavni grad Kraljevine Belgije i nezvanično glavni grad Europske Unije, ali osim svoje političke i poslovne uloge ima i svoju zanimljivu i bogatu ‘drugu stranu’.

U njegovu drugu stranu mogli bismo ubrojati samo neke (vrhunske) stvari s kojima ovaj grad osvaja –  čokolada, vafli, stripovi, pomfrit i pivo. Grad koji je prijašnjih godina prozivan ‘najdosadnjiim’ gradom u Europi uz ovakvu petorku zabavit će baš sva vaša osjetila i ovakav neugledan epitet za opisivanje Bruxellesa nakon što ga upoznate neće vam vjerovatno nikad pasti na pamet.

Što jesti u Bruxellesu?

Slatki okus i primamljiv miris Bruxellesa pamtit ćete i nakon što napustite ovaj grad jer vafle s raznim preljevima i čudima koje možete staviti na njih naći ćete u gotovo svakoj ulici, kao i brojne ‘kuće’ u kojima stanuje čokolada poput Neuhaus ili Galler.

U takvim čokoladarnicama najčešće ćete naletiti na susretljivu prodavačicu koja će vam se posvetiti u potpunosti i ponuditi vam ‘domaće’ čokoladne bombone ili home-made praline raznih oblika i okusa, na vama je samo da se odlučite – ako uspijete.

Nakon što obavite ‘turistički’ dio, u Bruxellesu ćete se poželjeti malo opustiti u barovima u kojima ćete vrlo često naići na live svirku, pa makar bili jedini gost na tom mjestu.

Posjetite Celticu i Delirium

Celtica je vrlo popularno mjesto na koje će vas vrlo često uputiti netko ‘iznutra’, netko tko živi u Bruxellesu. Ovdje se odlično belgijsko pivo pije već po cijeni od jednog eura, atmosfera je odlična i iako je ovdje vrlo često krcato, mjesto se može naći za par minuta, makar stojeći uz neku bačvu u ulozi stola kojima se bar na zgodan način ‘opremio’.

Delirium café jedna je najpoznatijih belgijskih pivnica ponajviše zbog činjenice da se u njoj svakodnevno ‘hladi’ preko 2000 različitih vrsta piva. Do tog broja došli su 2004. godine kad su na zgodan način obilježili godinu sa točno 2004. vrstom pive. Danas se predviđa da je bar blizu novog rekorda od gotovo 2500 piva iz cijelog svijeta.

Ukoliko se zaista zadubite u taj popis vrlo vjerovatno ćete se iznenaditi kad u njemu naletite na neke države poput Indonezije, Konga, Južnoafričke republike ili Tanzanije koje možda ne biste očekivali na ovakvom spisku. Hrvatsku na tom popisu ‘usamljeno’ predstavlja samo Karlovačko.

400 vrsta tequila, 300 vrsta apsinta

Nakon što se odlučite između imena, okusa i jačine pive koju biste voljeli probati, na šanku ćete na neki način birati i između različitih – veličina. Naime, za 20 eura može se dobiti staklena čizma od litre koju možete ili zadržati kao suvenir nakon što popijete pivu ili vratiti i dobiti iznos kaucije natrag. Ukoliko dolazite u većoj grupi umjesto čizme ili raznih krigli, pivu možete dobiti i u akvariju od dvije litre u kojem su umjesto ribica uronjene slamke – za svakog po jedna.

Za nastavak izlaska ili samo ‘za probu’ možete svratiti u Floris tequilla bar ili Floris bar koji se nalaze jedan pored drugog. Tequilla bar nudi preko 400 različitih vrsta tekila iz cijelog svijeta i cijene se kreću od 2.5 eura na više za čašicu.

Floris bar je eksluzivni apsint bar s preko 300 različitih vrsta apsinta, snažnog alkoholnog pića prepoznatljive zelene boje do koje se dolazi posebnom pripremom koju možete vidjeti dok sjedite i čekate svoj ‘čarobni’ napitak. Na ovakvim mjestima očekivali biste da ljudi ne sjede, nego stoje, pričekaju svoju narudžbu, ‘eksaju’ i krenu dalje ili eventualno naruče još jedno piće, ali u oba bara naći ćete ljude koji sjede, pijuckaju i uživaju satima.

Jeanneke pis

Jeanneke Pis
Jeanneke Pis

U istoj ovoj ulici nalazi se i Jeanneke Pis, manje poznati od najpoznatijeg spomenika i turističke atrakcije u Bruxellesu ‘dečka koji piški’ poznatijeg kao Manneken Pis koji je smješten pored Grand Placea. Jeanneke Pis je ‘cura koja piški’ i njena mala statua podignuta je preko 350 godina nakon Mannekena koji se u Bruxellesu nalazi od 17. stoljeća.

Dok je kod muške verzije uvijek gužva, Jeanneke često nećete naći u turističkim vodičima i oko njenog spomenika često nema puno ljudi. Manneken Pis je u punom smislu i maneken jer njegov se spomenik nekoliko puta tjedno oblači po određenom rasporedu u različite kostime.

A najbolja friterija je…

Ukoliko u bilo kojem trenutku u Bruxellesu ogladnite ili poželite probati pomfrit u zemlji u kojoj je ovaj način pripreme krumpirića nastao, svratite u neku od brojnih ‘baraque de frites’ ili friterija. Izbor je velik, a jedna od najboljih u gradu, po preporuci ‘lokalaca’ je Maison Antoine u kojem na svoje krumpiriće možete staviti jedan (ili više) od tridesetak različitih umaka.

Cijene po porciji su oko 2,5 eura, a umaci su po 60 centi. Uz klasične poput majoneze i kečapa, ovdje možete probati i malo originalnije umake čiji su sastojci primjerice konjak ili viski, pašteta od paprike, mješavina octa, povrća i šećera, posebna paprika iz područja Magreba, začinjena piletina i sl.

Zabava u Bruxellesu naći će se i u Centre Belge de la Bande Dessinée u kojem se može saznati apsolutno sve o nastanku stripa, u čitaonicama možete prelistati i pročitati neke od stripova, prošetati centrom i pogledati izložbe stripova ili se uključiti u radionicu crtanja subotom. Ulaznice su po 8 eura za odrasle, za mlade do 18 su po 6, a za djecu do 12 godina stoje 3 eura.

Bruxelles stavite na svoj popis must-see gradova! Našli se u njemu zbog posla ili turističke znatiželje, nađite vrijeme da ga upoznate i kroz gore spomenutu petorku jer ćete se zbog nje poželjeti vratiti. Turističke agencije najčešće nude aranžmane u kojima se Belgija posjećuje zajedno sa Nizozemskom i Luxemburgom možda s istom ‘krivom’ pretpostavkom da svaka od tih država ima malo toga za pokazati, ali Bruxelles sam za sebe ima materijala da se u njemu odlično provodite – danima!

Bruxelles

More from Zrinka Kluković
Život u Kanadi po Jakovu i Ivanu, dobri savjeti ako se spremate na dalek put
Život u stranoj zemlji znači dijeljenje iskustava, rješavanje problema i kulturnog šoka....
Read More
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.