Search
Close this search box.
cool novi logo header
Paradoks izbora

Paradoks izbora: Privilegij ili patnja?

Sigurno ste se, ne jednom, našli u situaciji da zbunjeno gledate u jelovnik nekog restorana i od mnogih ponuđenih jela ne znate što odabrati? Slično je i s vinskom kartom. Koje vino? I dalje: koji posao, automobil…

Što odjenuti ispred punog ormara odjeće ili koji parfem kupiti u moru obilja koje nam nudi obližnja parfumerija.

Izbor je sve veći, ne samo u kupovini, on je veći i širi kada se radi o načinu življenja. Brak ili ne? Karijera ili majčinstvo? Oboje? Život u Hrvatskoj ili možda negdje drugdje? Bilo gdje izbora nam svakako ne nedostaje

Mnogi od nas ponuđene izbore gledaju kao slobodu. I oni to svakako jesu, jer sloboda studiranja u bilo kojoj zemlji Europe, sloboda izbora karijere, govora i pisanja ili noćnog kluba ili mjesta gdje ćete pojesti hamburger, svakako je divna stvar.

Međutim, privilegij o kojem su generacije prije nas samo mogle sanjati koliko god predstavlja privilegij, donekle je i problem. Sloboda ili paradoks izbora?

U jednoj američkoj samoposluzi izložili su dvadeset i četiri vrste pekmeza. Kupci su mogli isprobavati do mile volje i štoviše, kupovati s popustom. Sljedeći dan, izbor je smanjen na ‘samo’ šest pekmeza. Eksperiment je ponovljen nekoliko puta i rezultat je uvijek bio isti – kad je u ponudi bilo šest pekmeza prodano ih je do deset puta više.

Veliki izbor paralizira i dovodi do lošijih odluka, ali i nezadovoljstva. Naša očekivanja rastu, a naše zadovoljstvo odabranim pada. Jesam li između dvije stotine izloženih pari cipela odabrala prave? Možda sam ipak trebala kupiti drugu boju?

Što je izbor veći, naš odabir se čini manje savršenim. Preveliki izbor jednostavno postaje kontra produktivan. Barry Schwartz u svojoj knjizi ‘[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/Paradox_of_Choice_cover.jpg#”]Why less is more: Paradox of choice[/lightbox]‘ i u svom predavanju na ted.com kaže kako nam umjesto slobode od prevelikog izbora slijedi paraliza.

Kako bi izbjegli paralizu izbora i jednostavno lakše donosili odluke u moru izbora koje nas (nasreću) okružuje, trebali bi:

Dobro poznavati sebe

Ako volite crno vino, čemu uopće pregledavati listu s bijelim vinima. Suzite si izbor, bit će vam lakše.

Prisjetiti se pitanja s ponuđenim odgovorima

Sjećate se kako kod rješavanja pitanja s ponuđenim odgovorima uvijek imate dva odgovora koja su (pre)očito kriva. Primijenite isto pravilo i eliminirajte očite i, za vas, krive izbore. Ostat će vam opcija A i opcija B, ali i to je lakše nego kad imate opcije A, B, C i D.

Pogledati u budućnost

Kod važnih pitanja (karijera, studiranje, majčinstvo, brak i sl.) odluku donesite s pogledom u budućnost. Svi smo mi ‘[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/work-in-progress.jpg#”]work in progress[/lightbox]’, pa je bitno izbor donijeti ne samo za svoju sadašnjost, već i za budućnost.

Suočiti se s mogućnošću krive odluke

Pa čak ako ste i donijeli naizgled krivu odluku, ona može biti najbolja opcija….pod uvjetom da ju prihvatite, naučite od nje i krenete dalje…

Ušutkati perfekcionista u sebi

Velika očekivanja koja nam nameće preveliki izbor često mogu dovesti do razmišljanja da postoji savršeniji i bolji odabir. Što više opcija imamo, veća je mogućnost da ćemo žaliti za onim što nismo odabrali. Lako je upasti u zamku razmišljanja kako bi neodabrana opcija bila bolja.

Zato, ušutkajte perfekcionista u sebi, dajte sve od sebe, odaberite i krenite dalje….sigurno vas uskoro čeka još jedan izbor!

Vezane teme:

Ideje koje pokreću – Made to Stick

Živi se samo jednom! Kako biti sretan na poslu?

 

Barbara Strelar